Skära eller riva sallat?

Startat av Helge, 2009-04-20 11:22

Föregående ämne - Nästa ämne

Helge

Kan någon tala om för mig varför man skall göra på det ena eller andra viset. Jag har hört många säga att man måste riva annars blir det inte bra. Är det så??
/Helge

Anne

Jag skär, märker absolut ingen skillnad.
Anne's Food - min matblogg

Krista

Jag har också hört att det är bättre att riva. En ren gissning är att om man river så går salladen sönder längs med salladcellerna så att fler växtcellerna förblir hela jämfört med om man skurit - på så sätt blir salladen mer "levande" och bitarna fräschare och krispigare längre. (Vet inte om min förklaring är logisk eller jättenördig, tror det lutar åt lite av varje.)
:)

roffekock

Krista du tänker rätt men om jag minns rätt är detta redan behandlat. Salladen sjunker ihop per om om man skär över nervtrådarna.

/rolf
Matforum är bäst

Helge

Rolf - jag skulle ha sökt innan jag frågade. Man lär så länge ...........
/Helge

Mickan

Har mer med bladnerver än med celler att göra. Förklara annars för mig hur man med ett riv lyckas riva precis i gränsen mellan cellraderna.

Hur stor är en cell? Olika celler är olika stora men man kan tänka såhär för att få an aning:

Tänk dig att du fyller ett stort hus med små, gröna ärtor...
Om huset skulle vara din lilltå är en ärta en cell...

Video meliora proboque deteriora sequor

Krista

Tänker att ett blad består av celler och cellmellanrum (tror det kallas matrix) och om man river så kommer det automatiskt gå längs med cellerna. Naturen går väl alltid den smartaste vägen dvs den som kräver minst energi och det torde krävas mer energi att söndra än cell än att gå emellan dem :)

Andreas

När nu cellerna är så pyttiga, varför skulle det göra någon större skillnad för fräschören ifall 30% eller 60% går sönder längs med där man river?

Och är det helt säkert så att mindre går sönder när man river? Jag tycker nästan att riva låter brutalare och att mer skulle gå sönder då än då man skär ett rent snitt med en vass kniv.

Ingen som har ett kameramikroskop?
http://www.kjell.com/?item=50729
http://www.kjell.com/?item=50701
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Men massor av celler går ju sönder om man skär (spelar ingen roll att de är pyttesmå). Det är som när man råkar frysa sallad, så blir den ju helt slak och förstörd, då har cellerna blivit förstörda. Jag menar att det är cellerna med sina cellväggar som ger struktur och stadga, och om man skär sallad så skär man sönder massa celler medan det vid rivning knappt går sönder celler eftersom rivningen följer matrix (enligt min teori).

Men i praktiken tror jag knappast det spelar nån roll om man river eller skär för det är ju bara i snitt- eller rivytan som det blir nån skillnad. Kanske i så fall att man ska riva/skära sallad i större bitar och inte små strimlor för att få färsk och krispig sallad längre.

roffekock

Fel iakttagelse det spelar en mycket stor roll om man skär salladen, helt fel metod trots era teoretiska uttalande. Jag har praktisk erfarenhet av detta sedan långt tillbaks. Sallad ska rivas om man vill ha den fräsch.

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Det stämmer säkert det du säger Rolf men det är ändå alltid intressant att reda ut teorin bakom.

Om vi nu utgår från att det är bättre att riva, är det kanske inte själva knivsnittet som gör att salladen mår sämre utan istället det att man trycker ihop salladen när man håller fast den för att skära den?

Eller om nu snittet påverkar, borde inte betydligt fler celler gå sönder med en slö än med en vass kniv?
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Ok då, får väl riva salladen i fortsättningen ;) Eller så undviker man frågan helt och äter bara småbladig sallad (kom på att jag så gott som aldrig rivit/skurit min sallad och det är just för att jag nästan bara äter maché, babyspenat eller rucola).

Klämmer man tag ordentligt medan man skär så är det säkert inte helt bra för salladstrukturen (tack för att Matforum finns förresten, för såna här diskussioner kan man inte starta vid lunchbordet utan att bli betraktad med väldigt stor skepsis av kollegorna).

En skarp kniv trasar nog sönder salladen mindre. För att inte tala om att det är mycket roligare att skära sallad med vass kniv.

Andreas

För att spinna vidare på tryckteorin: eller är det kanske inte själva kapningen av celler som gör störst skada utan egentligen knivbladets tryck som skadar salladsceller långt utanför snittet?

(Apropå skeptiska kollegor har jag hört ryktas att det finns dom småler åt att vi ibland går så mycket på djupet i sånt som kan tyckas obetydligt här på Matforum, men vem bryr sig. ;))
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Jag har kollat i dag med ett företag som kapar två ton sallad varje dygn.

Jag pratade med produktchefen och han var inne på att en sallad som är riven håller längre därför att man just inte kapar nervtrådarna på samma sätt som när man skär utan mer river längs med. På samma sätt så har det mekaniska trycket stor  betydelse, vissa sallader får man inte trycka alls på för då dör dom direkt. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Helge

Det känns som om jag skall fortsätta att riva min sallat/d!
/Helge

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal