Gamal ost

Startat av Lasse, 2009-04-25 21:21

Föregående ämne - Nästa ämne

Lasse

Varför har man kort bäst före datum på ost?
Jag brukar vänta tills januari och köpa julost (edamer) till bra pris på grund av kort datum, då köper jag några stycken. Lägger dom sen längst in i kylskåpet och spar dom till cirka november. Osten blir bara godare av lagringen. Se bara till att inte skada "röda skalet".
Sparade en blå gotland i två år efter att den slutat produceras (fick ta  bort lite av den) och det var den godaste ost jag smakat. ;D

Tom

Off topic:
Har Blå Gotland slutat producerats??? Jag var övertygad om att den lokala affären bara hade slutat köpa in den men att jag skulle springa på den i någon annan affär!  :'(

Lasse

Ja, tyvärr.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5_Gotland :'(

Tom


Lasse

Vad hände med alla stackars kor från södra gotland? ???
Blev dom arbetslösa eller avlivade? :(
Eller gör dom annan ost? ???

roffekock

Dom jobbar i bregottfabriken och väntar på respass för att bli koänglar. ;D

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Citat från: Lasse skrivet 2009-04-25 21:21
Varför har man kort bäst före datum på ost?
Jag brukar vänta tills januari och köpa julost (edamer) till bra pris på grund av kort datum, då köper jag några stycken. Lägger dom sen längst in i kylskåpet och spar dom till cirka november. Osten blir bara godare av lagringen. Se bara till att inte skada "röda skalet".
Sparade en blå gotland i två år efter att den slutat produceras (fick ta  bort lite av den) och det var den godaste ost jag smakat. ;D


Fast samtidigt så brukar ju ostbiten i kylskåpet mögla när den blir för gammal? Fast det kanske bara gäller när man öppnat förpackningen och varit och fingrat på den, eller är det så att vissa ostar håller längre än andra? Håller en stark ost bättre än en mild? Förlänger kanske vaxskalet hållbarheten väsentligt?

Har alla hårdostar samma regler för bäst-före datum? Vad finns det för regler?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Ostar som är gamla inehåller mindre vätska och är redan gamla (läs lagrade) ett vaxskal som omsluter osten gör att den givet håller bättre, det är ju en ogenomtränglig  vägg för orenheter.

Om du tänker på förr itiden så hade man ju inte konserveringmedel i sina ostar och då bildades mögelsporer som utvecklade mögel, detta eliminerades genom att man tvättade ostarna i brännvin. :D Synd på så rara ärter.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal