Alli - ett bra bantningspiller som fungerar?

Startat av Andreas, 2009-04-30 11:37

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Bantningspillret Alli börjar säljas receptfritt på Apoteket nästa vecka.

"Medlet hämmar kroppens fettupptag och utlovar en viktnedgång som är 50 procent högre jämfört med enbart diet. - I motsats till alla flumpreparat som påstås minska vikten är detta ett medicinskt beprövat läkemedel med bevisad effekt, säger Stephan Rössner, professor vid Karolinska universitetssjukhusets överviktsenhet."

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5029897.ab
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Ja, det är ju Xenical så visst fungerar det. Måtte det användas på rätt sätt!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Såg att det stod Xenical i artikeln men det säger mig inte mycket mer än att jag hört namet nångång, vad i det är det som minskar fettupptaget och hur går det till?

Och hur menar du på rätt sätt, så farligt kan det väl inte vara om det t o m säljs receptfritt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-01 14:01
Och hur menar du på rätt sätt
Rätt sätt är att alltid vara i närheten av en toalett. Har man fått i sig för mycket fett vill det ut rätt snabbt ;)

Andreas

Fast det finns ju vuxenblöjor, kanske kan Alli säljas i paket med blöjor och allt, tänk vilken fin rubrik det blir i annonserna BLÖJBANTINGSMETODEN. :)

Men skämt åsido, fett som vill ut snabbt låter mer jobbigt och otrevligt än farligt, finns det inga värre biverkningar än så?
Den som inte frågar får inga svar.


Andreas

Tack för bra Länk Mickan!

Alltså "aktiv substans orlistat... Effekten utövas lokalt genom att lipaser i tarmen hämmas varigenom nedbrytningen av triglycerider minskar och absorptionen av fett minskar." (Lipaser var jag tvungen att kolla upp, men det är alltså det i matsmältningen - enzymer - molekyler i kroppen - som bryter ner fett)

Sidoeffekter:
¤ oljig flytning från rektum 26,6%
¤ gasavgång med fecesavgång 23,9%
¤ trängningar till avföring 22,1%
¤ eventuellt något ökad risk för bröstcancer
¤ signifikant nedgång i halterna av betakaroten, vitamin D och vitamin E noterades efter två års behandling

Blöjbantning skojade jag om ovan men det skämtet tar jag nog tillbaka för det var inte kul nu när jag läst om biverkningarna mer i detalj.

Fast fortfarande, nackdelarna med orlistat låter otrevliga men inte direkt farliga?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Mamma är farmaceut och uppdaterar mig på det mesta. Det du säger om blöjor är inte skämt utan faktum är att magproblemen är stora för de som medicinerar men inte klarar att minska på fettet. Tarmen kan också ta skada på sikt. Man kan väl säga att Alli ä ett antabus mot fett; Om man äter fett mår man dåligt. Som alla läkemedel är detta inte att leka med. Samtidigt kan man ju tycka att om det släpps fritt är riskerna små men så enkelt är det inte. Många receptfria läakemedel är förknippade med risker om de inte används på rätt sätt.

Nu är vi kanske framme vid den gamla trista slutsatsen att det inte finns några genvägar!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Farmaceut sa du, det påminner mig om att man borde titta i FASS, och där beskrivs problemen ändå som rätt lindriga "De gastrointestinala biverkningar som identifierats från kliniska prövningar med orlistat 60 mg under en tid på 18 månader till 2 år var i allmänhet lindriga och övergående. De förekom i allmänhet tidigt under behandlingen (inom 3 månader) och de flesta patienter upplevde endast en episod. Förtäring av kost med lågt fettinnehåll minskar sannolikheten för att uppleva gastrointestinala biverkningar."

Dessutom "Majoriteten av de fall av överdosering med orlistat som rapporterats efter marknadsintroduktionen har antingen inte givit några biverkningar eller givit liknande biverkningar som vid rekommenderade doser."

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20071025000034&DocTypeID=3&UserTypeID=0

Något om att tarmen kan ta skada på sikt hittar jag inte där.

Men fettantabus låter som en bra beskrivning, vet man att det börjar rinna ut där bak om man äter fett så har man ett starkt incitament att avstå. Varningstext på burken: Bör ej kombineras med LCHF-diet. :)
Den som inte frågar får inga svar.

PerG

Men problemet med detta piller liksom Xenical är väl att det bara hjälper för stunden? Om man inte tänkt livstidsmedicinera sig så kommer man ju gå upp när man avslutar behandlingen.

Det låter med andra ord som det är en bättre idé att försöka lägga om kosten och att röra på sig mer (kanske då i kombination av medicin för att påskynda viktnedgången)?

Mickan

Citat från: PerG skrivet 2009-05-04 13:51
Men problemet med detta piller liksom Xenical är väl att det bara hjälper för stunden? Om man inte tänkt livstidsmedicinera sig så kommer man ju gå upp när man avslutar behandlingen.

Det låter med andra ord som det är en bättre idé att försöka lägga om kosten och att röra på sig mer (kanske då i kombination av medicin för att påskynda viktnedgången)?


Ja, du har så rätt! Vi har ju många tankar om detta i olika trådar och inser att det inte finns genvägar. LCHF, Alli och fasta är väl bara några idéer där förespråkarna menar att det är en enkel väg. LCHF kanske fungerar om du orkar hela vägen och Alli blir nog toppen om du kan tänka dig vissa problem. Okej, enkelt blir det aldrig!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Inte så överraskande har Alli blivit en försäljningssuccé. "På bara fyra månader har det nya receptfria Alli sålts för 25 miljoner kronor - eller 4,7 miljoner doser."

Men läkemedelsverket får kritik för att ha släppt medlet fritt, anställda vid Stockholms centrum för ätstörningar är oroliga för att folk med ätstörningar ska missbruka Alli och menar att det brukar märkas när ett preparat har funnits ett halvår på marknaden.

Och Läkemedelsverket är självkritiskt och menar att det kanske var ett fel av dem att Alli blev fritt "- Om det här börjar förekomma i tillräcklig grad bland unga människor och framför allt unga flickor börjar misshandla sig själva så måste vi göra något."

http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5683855.ab

Så vi får väl se om Alli förblir receptfritt... vad är det egentligen som talar för att den här typen av preparat ska vara receptfria?

Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-08-25 20:13
vad är det egentligen som talar för att den här typen av preparat ska vara receptfria?
Utomordentligt bra fråga!

Bagheera

Bagheera - a talent for survive!

AnteL

Alli måste vara det sämta bantningspiller som har gjort, diarré, huvudvärk och andra biverkningar är vad man kan förvänta sig. Jag har provat många bantningspiller men ingen är speciellt bra, finns faktiskt ett som jag kan rekommendera Stratzol, fast det är ingen mirakelkur.

agnetasch

Vad är det som är bra med just det medlet? Effekt? Pris?

Christina

Har jobbat i läkemedelsbranschen i många år bla med forskning av anti-obesity medel (bantningspiller), dock inte just Alli. Har lämnat just det här fältet och arbetar nu med helt andra sjukdomar. När jag läser om detta, unga människor som tar detta blir jag riktigt upprörd. Bantningspiller är nåt som distraherar dig för stunden att äta mindre, ingenting som fungerar på sikt. Alla dessa biverkningar gör en än mer frustrerad och får en att känna sig sjuk och mindre välfungerande. Bantningspiller ger små marginella effekter om de används tillsammans med motion och minskning av födointag. Låt bli detta!! Preparat som dessa tas fram framför allt för att läkemedelsbolagen ser en enorm marknad med alla människor som har svårt att hålla vikten, ett problem som ökar lavinartat i världen. Här finns pengar att tjäna på dig som vill gå ner men det kommer inta att hjälpa dig!!

Övervikten sitter framför allt i huvudet, glöm inte det. Att man äter för mycket beror nästa uteslutande på att man kompenserar för nånting, vanligtvis i det undermedvetna,  som inte känns bra. Är man stillasittande ökar suget och matlusten konstigt nog. Det hänger ihop, har man förstått på senare tid, med att blodsockernivåerna och därmed insulinnivåerna blir ojämna om man har för låg fysisk aktivitet.

Det bästa och enda sättet att gå ner och hålla vikten är att börja röra på sig, promenader till att börja med och sen att minska på socker, vitt mjöl och alkohol. Detta kommer att göra att ditt sug blir mindre, du kommer naturligt att vilja gå ut och få luft med en promenad och få lättare att äta lagom mycket.
Vill du läsa mer om det här och verkligen förstå hur det fungerar och hur man ska gå tillväga för att få bättre form och må bättre kan jag rekommendera två böcker: "Hjärnkoll på vikten" och "Hjärnkoll på maten", båda av Martin Ingvar och Gunilla Eldh.

agnetasch

Citat från: Christina skrivet 2011-05-08 11:08"Hjärnkoll på vikten" och "Hjärnkoll på maten", båda av Martin Ingvar och Gunilla Eldh
Håller med, jättebra böcker båda två!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal