Varför ska man blötlägga gelatinblad

Startat av patrik.svensson, 2009-05-05 15:48

Föregående ämne - Nästa ämne

patrik.svensson

Om jag ska använda gelatinblad i varm vätska tex grädde varför ska jag först blötlägga gelatinet?
Kan man inte bara lägga ner gelatinbladet i den varma vätskan och vispa/röra, den löser ju sig jättebra där?


Krista

Skulle tro att det löser sig jämnare när det fått suga åt sig vatten och bli mjukt. Kan liksom inte riktigt förklara varför...men det känns logiskt att blötlägga :)

PerG

Kan det ha något med risk för klumpar att göra kanske? Att om värmen är för hög så koagulerar det eller liknande innan den hinner smälta ordentligt?

patrik.svensson

Hmmm...kanske. Men jag har testat några gånger och inte märkt några klumpar.
Min teori är att om vätskan är tillräckligt varm så behöver man inte blötlägga.
Nån som vet mer?

Mickan

Något som stör mig är att det i många recept står att man ska blötlägga gelatinblad i rikligt med vatten. Det är lite som att lägga en liten svamp i en stor hink. Det finns en gräns för hur mycket vatten den kan ta upp! Det lär inte gå snabbare heller!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

"Fyll ett badkar o lägg i fyra gelatinblad..." Hahaha, ja det verkar konstigt. Men jag undrar om inte det myckna vattnet var till för att skölja bort den oangenäma smaken som gelatinblad kunde ha o som frigjordes vid blötläggning. Fast jag tycker inte dom luktar så äckligt nuförtiden; antingen är dom tillverkade på ett annat sätt eller så är min luktförmåga inte vad den var ::)

Mickan

Pratade med min gamla mormor igår och hon minns vagt att de hade en svag lukt förr. Nu är detta inte ett problem för jag känner ingen alls och definitivt inte i en färdig rätt.
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal