2 Lions Sabatier International brödkniv

Startat av Classic Ikon, 2009-05-07 00:08

Föregående ämne - Nästa ämne

Classic Ikon

Hejsan, är det någon vänlig själ som skulle vilja hjälpa mig att identifiera denna kniv. Jag hittar ingen information alls om den eller märket annat än att det finns en enorm kontroversitet när det gäller varumärket Sabatier.

Kniven ifråga är en 2 Lions Sabatier International brödkniv. Jag undrar främst om den är "falsk" och i vilken prisklass den ligger i. Alltid kul att känna till historian bakom sina knivar!


Kari

OT: Jag har en sån som jag köpte på loppis för någon tia. Dock utan leijonen.
Falsk eller inte, jag gillar min och hoppas du gillar din. Annars kan du skicka den till mig ;)

dePaul

Namnet Sabatier i sig säger inte mycket över huvud taget. Det är som att säga Solingen eller mora. Det har nämligen funnits hundratals olika tillverkare av Sabatierknivar i Thiers-området sedan nästan 200 år tillbaka.

När det gäller tillägget Lion så påstår denna firma att den varit aktiv sedan 1812. Faktum är dock att konstellationerna har varit många dock alltid med familjen Rousselon Frères i centrum. Firman omstrukturerades 1991 och är således officiellt endast 18 år gammal.

Din kniv är förmodligen en 70-80 tals variant etersom den har aluminiumbolster och nitar. De senare varianterna är tillverkade i rostfri bolster och mässingsnitar. Stålet är med största sannolikhet det franska Bonpertuis härdat till runt 54-55 HRC. Inge märkvärdigt således.

Handtaget är i polycetat, dvs plast. En del har också haft trähandtag men så tycker jag inte att det ser ut på bilden. Om man gnuggar med tummen så kan du känna om det handlar om trä eller plast. Den här plasten har nämligen en specifik lukt.

Din kniv har väl inget större värde. Den nya motsvarigheten ligger på runt 500:- kronor men den är tillverkad i något bättre material. Din kniv torde därför ha ett värde av ca 200 kronor.

~Paul~

JC

Håller med om allt dePaul har att säga men skulle vilja tillägga några saker.

Sabatier är inte varumärkesskyddat så generellt ska man vara lite försiktig med Sabatierknivar, idag finns bara åtta (kan vara ännu färre nu, det var ett par år sedan jag var där) kvar av alla dessa ursprungliga tillverkare, däremot finns det en stor mängd märken som kallar sig Sabatier men som tillverkas i Kina och som har noll och intet att göra med de "riktiga" franska Sabatierknivarna.

Om man ändå vill ha en riktig Sabatierkniv ska man kontrollera att det står "Made in France - Thiers" på den, det, tillsammans med skråmärket är garantin för att det är en "äkta" Sabatier, enligt en överrenskommelse mellan alla tillverkare i Thiers.

Lion, som du köpt, tillhör däremot de märken som fortfarande tillverkas i Thiers men det är lite lurigt för de har tre olika serier varav en är lite mer "modern" i stilen. Vilket är vad du har köpt. Tyvärr undrar jag om det inte kan vara så att just den serien legotillverkas någon annanstans, men jag ska inte svära på det. Som sagt, det är knepigt med Sabatier. Jag skulle rekommendera en Sabatier K om man annars är intresserad av just Sabatierknivar eftersom de garanterat är tillverkade i just Thiers, enligt gamla traditioner.
/JC

Classic Ikon

Tack för all hjälp!

Kniven är hur som helst förpassad till annan ägare och en Wüsthof Classic Ikon brödkniv införskaffad istället! Har verkligen fastnat för serien, skulle först bara köpa kockkniven i serien, blev dock både filékniv, sakuto och nu brödkniv i samma serie. Jag trodde jag skulle plocka från olika märken för att hitta knivar jag trivdes med, märkligt hur det blir!

Tack än en gång!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal