Sportdrycker är lurendrejeri, de förstör effekten av träning

Startat av Andreas, 2009-05-08 09:11

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Bengt Saltin, professor i fysiologi, varnar i dagens SvD vanliga motionärer för att dricka sportdryck i samband med träningen och menar att tillverkarna av sportdrycker luras.

"Efter ett träningspass fortsätter fettförbränningen i kroppen. Men om man istället häller i sig en sockerstinn sportdryck efter träningen avstannar den förbränningen, menar han: - Tillför du socker efter träningen så bryts fettförbränningen tvärt av. Det innebär att sportdryck direkt efter ett träningspass tar bort effekten av passet."

"Däremot är det bra att dricka sportdrycker för att få extra energi i samband med långa motionslopp som Stockholm Maraton - Om du tränar för ett motionslopp som tar en timme eller mer, då är det adekvat och riktigt att dricka sportdrycker under det loppet, men inte under träningen."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2856899.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Jepp, håller med.

Finns ingen anledning för kroppen att forsätta använda fett som energi när man fyller på med socker, så om man är ute efter att gå ner i vikt genom träning så är sportdrycker en dålig idé. Å andra sidan skulle jag inte säga lurendrejeri eftersom det finns folk som tränar för att bygga muskler eller som inte vill gå ner i vikt, och för dem kan det vara ett bra energitillskott.

Men vadå, var det nån som trodde att sportdrycker är nyttiga? Neonfärgade sockerlösningar... :-X

ena

sen ännu en grej... flera av de sportdrycker som finns på den svenska marknaden innehåller dessutom aspartam o andra artificiella sötningsmedel :/ som då stimulerar aptit etc... snacka om att motverka syftet om man vill gå ner i vikt...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kjpil

Jag tycker att artikeln har en viktig poäng. Men att den samtidigt är väldigt fyrkantig. Sportdrycker kan vara bra prestationshöjare för en del personer (själv äter jag bara mat i samband med träning). Träning handlar inte bara om vikt heller. Jag skrev ett litet blogginlägg om saken:
http://www.matvett.se/blogg/sportdrycker-forstor-traningen

Krista

Citat från: ena skrivet 2009-05-08 10:28
sen ännu en grej... flera av de sportdrycker som finns på den svenska marknaden innehåller dessutom aspartam o andra artificiella sötningsmedel :/ som då stimulerar aptit etc... snacka om att motverka syftet om man vill gå ner i vikt...


Det är söt smak generellt som är aptitstimulerande, men ja i vilket fall som helst så är det dubbelt dåligt om man nu vill gå ner i vikt.

Andreas

Karl-Johan: Jag citerar från din blogg "Påfyllningen behöver dock inte vara i form av sportdryck som ger energi men minimal mättnad.  Det kan vara på sin plats att äta exempelvis middag snart efter träningen, eller några bananer kanske?"

Men bananer, är det optimalt egentligen? "Bananas are for monkeys" säger reklamen från Gainomax. "Den mjölkbaserade drycken innehåller hela 20 gånger mer protein och nästan dubbelt så mycket kolhydrater som en banan. " http://www.gainomax.com/monkey

Stöd får Gainomax av Michael Svensson, fd. medeldistanslöpare på elitnivå, numera lektor i idrottsmedicin med inriktning mot idrottsfysiologi vid Umeå universitet, som på baksidan av Norrmejeriers mellanmjölkspaket intervjuas om sin studie av faktorer som påverkar återhämtningen vid träning. "Vår studie visar tydligt att dryck som innehåller en kombination av kolydrater och proteiner har positiva effekter på flera faktorer som anses ha betydelse för återhämtning och prestationsutveckling."
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Krista: aptitstimulerande kan ju vara en positiv sak för idrottaren.

Andreas: Det du skriver om är något som jag stör mig på mkt, gainomax reklamen och att de får stöd från idrottsfysiologer. Jag kan inte se någon grund till att gainomax inte kan ersättas av exempelvis 1 banan och 5dl mjölk - då har vi ungefär samma näringsvärde, möjligt att absorptionshastigheten skiljer sig något. Om man ser till idrottsrekommendationerna så är 1 gainomax lagom till en person som väger 30-40kg. för min egen del som väger 77kg tror jag snarare 3-4 bananer och 4dl mjölk är rimligt enligt nuvarande idrottsrekommendationer. Eller några russin istället för bananer om man blir för mätt. Att ta 2 gainomax verkar meningslöst - det finns inte mkt stöd för att öka proteininnehållet över 20 g EAA efter träning. 10 g räcker troligen. 10-20 g tror jag är rekommenderat.

En annan sak gainomax har gjort i sen reklam är att säga att den måste intas inom en halvtimme efter träning. Det är ju ett riktigt bra argument för att köra gainomax - hinner inte hem till mjölken. Idrottsrekommendationerna är 0-1h inom avslutad träning. Jag tror inte att effekten av den lilla tiden är så stor för att motivera gainomax. Försäljningstrick ser det ut som i mina ögon. Men visst, ska inte underskatta att det är lätt och smidigt med tillskott och at det funkar. Men några stora fysiologiska fördelar har jag svårt att se.

Det här gäller alltså inte bara konditionsträning utan också styrketräning.

Andreas

Hmm "Jag kan inte se någon grund till att gainomax inte kan ersättas av exempelvis 1 banan och 5dl mjölk" säger du... då gör du ju Norrmejerier ganska glada i vilket fall som helst...

Finns det inget annan lämplig proteinkälla mjölk? Skulle man kunna äta en banan och några skivor falukorv efter träningen, då får man ju i sig salt också, vad har korvprotein för absorptionshastighet?
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Har du särskilda relationer till gainomax och norrmejerier? Jag tycker inte det är fel på gainomax och tillskott, det är enkelt och snabbt - det är reklamen jag ställer mig tveksam till.

Osäker.. just korv innehåller väl en del fett som hämmar magsäckstömningshastigheten - och blir väl inte helt optimalt därför. Efter träning är det väl bäst om det går snabbt och att det är just essentiella aminosyror (EAA) som visats stimulera proteinsyntes och glykogen (kolhydrats) -inlagring. Mjölkprotein har tydligen väldigt fin sammansättning i de sammanhanget har jag läst någonstans (fast du gillar inte mjölk? ta en skinkbit :). Jag har inga siffror på EAA framför mig i olika livsmedel, men antar att de flesta animaliska är bra.. många vegetariska också säkert fast mängderna kan bli lite annorlunda. 10 g precis innan träning har också visats stimulera proteinsyntes. Portein i allmänhet har väldigt långsam absorptionshastighet, inga siffror framför mig på det heller - skiljer sig säkert lite beroende på källa - sådana rena tillskott med 30-40g vid ett tillfälle tror jag inte har så mkt stöd. Men det viktigaste om man ska träna nästa dag borde vara att fylla på glykogen - därav sportdrycker under träningen (eller vasaloppet). Proteinsyntes blir väl viktigare för bodybuilders - men även där är det väl prestation som gäller för att få bra utveckling.. och kolhydrat är bra för prestation. För en motionär kanske det är nog med middag direkt efter träningen - vill man optimera finns alltid saker att ändra.

crlhrv

att avbryta förbränningen med sportdryck behöver väl inte vara fel? om du t.ex. cardiotränar (medel- / högintensivt) är du väl inriktad på att öka syreupptagningen - inte förbränna fett. är det korrekt? så påståendet att sportdrycker förstör effekten av träningen är rätt missvisande. en bättre formulering borde kanske bli "..förstör effekten av fettförbrännande träning". att sportdrycken möjligtvis avbryter efterförbränningen är en sak, men den kan väl knappast anklagas för att förstöra den förbränning som skett innan intaget av dryck, förtsatt att man får i sig måttliga mängder (som alla vet är allting onyttigt i för stora mängder).
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Calle: Håller med dig i det du skriver, visst är rubriken missvisande men den är samtidigt säkert medvetet formulerad så för att väcka mer uppmärksamhet.

Karl-Johan: Min relation till Norrmejerier är att jag köper och konsumerar deras produkter i för stora mängder redan. :) Så jag är rent generellt aningen skeptisk till produkter och tips som ökar mjölkkonsumtionen, och än mer om det finns miljömässigt bättre alternativ.

Fast att jag tog upp falukorv var förstås inte på miljöspåret utan istället ett uttryck för en nyfikenhet av om det är nån större skillnad på hur protein i en dryck tas upp i jämförelse med fast föda men det är det alltså inte?

Sen för att gå tillbaka till att inte dricka så mycket mjölk och apropå det du skriver om vegetariska alternativ, du menar alltså att man skulle kunna blanda sig en helvegetarisk sportdryck med protein som skulle kunna fungera precis lika bra som Gainomax? Vad skulle en sån dryck kunna tänkas ha för innehåll?

(Den invändning man kan ha mot sportdrycker rent generellt är literpriset i förhållande till nyttan/alternativet att göra något själv.)
Den som inte frågar får inga svar.

kjpil

Sojaprotein t.ex. har väl lite mindre EAA antar jag - men det och några bananer och russin t.ex, eller baljväxt+cerialier kopletterar varandra. Osäker på absorptionshastighet för alla livsmedel och eaa.. krävs väl att läsa på - vilken kanske kan vara värt om man är yberambitiös t.ex. elitidrottare.

Kalle jag håller med dig.. en helt korrekt rubrik kanske hade varit "Sportdrycker innehåller kolhydrater som är innehåller energi precis som alla andra kolhydrater - vilket är hela syftet med drycken för att ge bättre träningseffekten, energi ger energi vilket är motsatsen till att bli av med energi"

kjpil


Andreas

En ny amerikansk studie där 12 tävlingscyklister fick äta olika saker efter träningen visar att lättmjölk (visst är det non-fat milk) och fullkornsflingor kan fungera lika bra som sportdryck, ja vissa proteinaspekter är t o m bättre.

Nyhetsartikel: http://www.personalliberty.com/news/cereal-and-milk-touted-as-the-next-sports-supplement-19230796/
Studien i sin helhet i Journal of the international society of sports nutrition: http://www.jissn.com/content/6/1/11
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal