Äta giftig stenmurkla? Helst inte enligt SLV.

Startat av Andreas, 2009-05-25 21:50

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Brukar du äta stenmurkla? Enligt nordiska giftexperter är den olämplig att äta och livsmedelsverket rekommenderar att man avstår.

"Att stenmurklan, Giromitra esculenta, är mycket giftig om den inte först kokas noga upptäcktes tidigt. Men i försök har det visat sig omöjligt att få bort tillräckligt mycket av giftet, hur svampen än kokas och torkas."

Christer Andersson, toxikolog vid Läkemedelsverket: "- Giftet verkar dels direkt genom att ämnet slår ut ett vitamin i kroppen, dels fördröjt genom att ämnet attackerar vår arvsmassa så att det kan bildas tumörceller... - Jag rekommenderar att man istället använder Toppmurklan som smakar minst lika bra och inte innehåller några gifter"

För den som ändå envisas med att äta stenmurkla förespråkar livsmedelsverket följande procedur:
"¤ Färska stenmurklor ska före förtäring avgiftas genom avkokning i rikligt med vatten. Bäst är att koka svampen i två omgångar, vardera om 5 minuter. Använd cirka 3 volymer vatten till 1 volym svamp och slå bort kokvattnet efter varje kokning.
¤ Torkade stenmurklor ska först blötläggas under minst 2 timmar i ca 2 dl vatten per 10 gram torkad svamp. Häll bort blötläggningsvattnet och koka murklorna på samma sätt som färska."

http://www.ot.fi/wirestory.aspx?storyID=2599
http://www.sr.se/cgi-bin/uppland/nyheter/artikel.asp?artikel=2855128
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=23214&epslanguage=SV
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal