Se vad man kan göra med Maskros.

Startat av roffekock, 2009-05-26 21:56

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

En av vår vanligaste växt så här på försommarn är ju maskrosor tänk vad underbart vackert det är med en äng full av denna gula blomma.

Men har du någosin tänkt på vad den praktiskt kan användas till skulle vara skoj att höra lite om detta från er.

Använder du maskros till något?

Själv går jag ut på morgonen och tar en liten kniv på maskrosjakt, späda skott helst med blomma i knopp.

Sköljer dem i ett par vatten,förvarar dem i iskallt vatten tills dom ska användas,i salladsslungan och en god dressing SUVERÄNT. ;D i stället för Roculla. ;D

/rolf
Matforum är bäst

ena

kokade maskrosmarmelad iår :) den har strykande åtgång
nåt år gjorde jag maskrossaft som ungarna inte vart jätteförtjusta i :S
maskrosvin är ju en klassiker...

knopparna kan man smörsteka, jättegott det med :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

Ena,  säger man så får man dela med sig av det receptet snarast ;). Maskrosmarmelad.

/rolf
Matforum är bäst

kryddburken

När jag var liten "jobbade jag extra" genom att plocka ICA-kassar proppfulla med maskrosor, det skulle bli maskrosvin! :-D
5kr påsen fick jag och jag var 9år...

ena

man kan prova allt -minst en gång!!;)

ena

man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Maskrosmarmelad lät spännande, går det att beskriva vad maskrosblommorna tillför för slags smak i marmeladen (som jag annars antar smakar rätt mycket äpple)?

Citat från: roffekock skrivet 2009-05-26 21:56
Själv går jag ut på morgonen och tar en liten kniv på maskrosjakt, späda skott helst med blomma i knopp. Sköljer dem i ett par vatten,förvarar dem i iskallt vatten tills dom ska användas,i salladsslungan och en god dressing SUVERÄNT. ;D i stället för Roculla. ;D


Detta har jag aldrig provat, så man äter alltså både blomma och knopp? Hur små är späda enligt dig ungefär i centimeter?

Maskrosor brukar jag ha gott om tyvärr. :(
Den som inte frågar får inga svar.

ena

marmeladen smakar rätt syrligt av äpple och citron, det är sant... men samtidigt finns där en liten speciell beska o "blommighet"
man kan prova allt -minst en gång!!;)

roffekock

2009-05-28 01:10 #8 Last Edit: 2009-05-28 09:15 by roffekock
Andreas växten ska helst endast ha knopp(annars kan den vara för besk för vissa)men denna ska inte ätas utan endast bladen,men nog kan man äta blomman oxå tex genom att steka den eller fritera.
Att du nu har maskrosor på din tomt är en guldgruva du behöver alldrig köpa sallad mer, under tiden det växer maskrosor. ;D

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Ena: Det låter definitivt som något värt att prova, just den typen av nyanser du beskriver är ju sånt som kan göra skillnaden!

Rolf: Lyckligtvis är gräsmattan inte fylld av maskrosor riktigt ännu och sallad odlar jag egentligen helst under mer ordnade former i trädgårdslandet, men visst måste jag följa ditt råd och se till att tugga i mig en och annan maskros i år. :)

Stekta blommor låter allt som nåt, har du provat det själv eller är det mest ett tankefrö?

Många som talar om maskrosvin förresten, har ingen erfarenhet av det själv, dricker man det för att det är gott eller för att det är billig fylla?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Att friterade maskrosblommor är gott råder det inget tvivel om. 8)

Att tillverka maskrosvin är en omsändig procedur som tar år att utföra och i gengäld får du ett underbart gott vin om du gör på rätt vis.

På tal om åravis så fick jag smaka på ett krusbärsvin som var ca 35 år gammalt gottigottgott ;)

/rolf
Matforum är bäst

ena

jag har druckit maskrosvin som lagrats i över 40 år, det var nog det mest gudomliga jag druckit, men väldigt svårdefinierat.
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Där ser man, hmm ytterligare något man borde smaka alltså, men långtidslagrat maskrosvin får man inte tag i en handvändning antar jag, för det är väl ingen som säljer det?

Från det ena till det andra, blev tvungen att leta lite på friterade blommor, jo här är en som gjort ricottafyllda friterade squashblommor: fried flowers http://www.slimcoincidence.com/blog/2008/08/post_6.php

Just squaschblommor verkar populärt:  Zucchini flower frittata
http://www.foodreference.com/html/zucchini-flwr-fr-805.html

Ah och här är faktiskt just friterade maskrosor: Fried Dandelion Flowers
http://southerncuisine.suite101.com/article.cfm/frieddandelionflowers

Och så hittade jag maskroskaffe: How to Make Roasted Dandelion Root Coffee
http://www.prodigalgardens.info/dandelion%20coffee.htm
Den som inte frågar får inga svar.

Tinto

Friterade maskrosor! Det låter...gott? Måste provas, definitivt. Minns när vi var små och mumsade syrliga maskrosblad bakom dagis.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal