Köpa kattfisk i Sverige?

Startat av crlhrv, 2009-06-21 20:35

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

2009-06-21 20:35 Last Edit: 2009-06-21 20:43 by crlhrv
jag såg just the f-word med gordon ramsey och han tillagade en rätt med kattfisk som verkade supergod.
kan man köpa kattfisk i sverige? havskatt känner jag ju till, men det är ju en helt annan slags misse?

uppdatering 1
hmm.. tittade på de latinska namnen, och kattfisk bör vara samma sak som mal?

uppdatering 2
och den är visst fridlyst. dags att tänka om.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Kan det inte funka med havskatt? Hur är kattfisk i konsistensen tros? Havskatt är ju en fin och god fisk tycker jag. Min käre får jag lura när detta serveras...han tycker den ser så läskig ut.... ;D

roffekock

Vi fiskade en sorts catfisch i Venezuela i Marakaibosjön som var en mal inte så stor vad jag minns max 1-2kg , inget större matvärde så då kan det väl inte vara dom ,men är rätt vanliga runt om i världen i varmare vatten. Och skulle kappast tro att de är fridlysta eller svartlistade.

/rolf
Matforum är bäst

crlhrv

roffekock: verkar som om malen är fridlyst i sverige? men i USA är tydligen "cat fish" något av en stapelvara. ronald reagan instiftade t.o.m. national cat fish day :)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Pangasius är ju en catfish, kan du inte använda den?

crlhrv

agnetasch: möjligt, men det verkar inte heller helt lätt att få tag i? vilken är annars den mest "köttiga" fisken? cat fish såg i princip ut som stekt kycklingfilé när den var tillagad.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Den mest köttiga jag har ätit är nog Hälleflundra, den tycker jag blir tät och god. Om den är "svartlistad" vet jag inte så här i huvudet....Pangasius är lätt att få tag på här, kolla Willys.

Lucy

Prova gärna lubb! Det tycker jag är en väldigt fast, köttig fisk, kanske inte som tonfisken men den är väldigt fast och fin! Blir jättegod tycker jag, det är dock viktigt att den inte blir överlagad, då kan den bli lite gummiaktig, återigen ett men... den ska dock inte vara lite så där halvrå som man kan laga tonfisk, lubben ska vara färdig för att vara god! Rätt dyr fisk är det förstås men mycket god tycker i alla fall jag!

Miss Fish

Catfish är en fisk av ordningen malartade fiskar (Siluriformes) och är en hel grupp med fiskar. Som sagt är Pangasius eller hajmal som den också kallas i handel en "kattfisk"(heter pangas catfish på engelska). Det är väl först och främst den som går att få tag på i Sverige (den finns över allt).
Jag skulle ersätta catfish med torsk eller sjötunga. Catfish har en mild smak och har ganska fast kött..

bman

2009-06-27 19:37 #9 Last Edit: 2009-06-27 19:45 by bman
Citat från: crlhrv skrivet 2009-06-22 18:13
agnetasch: möjligt, men det verkar inte heller helt lätt att få tag i? vilken är annars den mest "köttiga" fisken? cat fish såg i princip ut som stekt kycklingfilé när den var tillagad.


Den mest kompakta fisk med relativt vitt kött jag ätit är blåhaj (och det var när jag gjorde lumpen och stal hem ovanlig föda från statens båtar hehehe.. Dvs för 100 år sedan).

Tonfisk och svärdfisk är extremt fasta (undebara på grillen!) fast inte direkt vita i köttet.
Hälleflundra, i fin bit förtar smaken av många andra fiskar med vitt kött, Hälleflundra är mycket smaklig och fast och finns i fiskbutiken för det mesta. Kör på det är mitt råd.

EDIT: Läste noggrannare. Om du vill smaka en fisk som "har kött som en kyckling" så prova färsk tonfisk. Dyrt, men värt varenda krona, se till att få tjocka skivor på minst 2 cm om du vill prova den "rare" eller "bloody".

Mickan

Jag älskar fisk och är bra på att laga mat men Pangasius håller jag mig borta ifrån. Kass enligt mig!
Video meliora proboque deteriora sequor

Anna S

Kattfisken heter wolffish på engelska.
Den är inte fridlyst och fångas mest i Island.
Så det är inte catfisch.

vilsjin

Anarhichas lupus kallas Havskatt på svenska och Wolfish eller (Atlantic) Catfish på engelska. Otroligt god fisk med fast vitt kött. Jag är övertygad om att det var denna fisk Ramsey avsåg.
Pangasius tillhör familjen Hajmalar (eng. shark catfish). Helt olika fiskar med andra ord. Men namnen är lätta att blanda ihop.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal