Tips på afrikansk mat?

Startat av toeloop, 2009-06-22 16:17

Föregående ämne - Nästa ämne

toeloop

Hej

Jag behöver bra tips på god afrikansk mat till en temafest. Någon som har testat något bra och har tips på recept, temadukningar etc.?

Alla förslag emottages tacksamt.

Per-Erik


Mickan

Det där med afrikansk mat är svårt! Det är som att be att få europeisk mat. Vad är du ute efter? Det finns allt från elegant mat från Sydafrika till fattigmansmat från mellersta Afrika. Återkom med ledtrådar så ska jag hjälpa till.

.
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Jag kan ärligt talat inte räkna upp många afrikanska rätter, just i detta ögonblick kommer jag bara att tänka på couscous...

Men prisvinnande boken Africa on my mind av Etiopienfödde stjärnkocken Marcus Samuelsson http://www.bokfynd.nu/9100115282.html vore kanske bra inspiration till temafesten?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

Lucy

Citat från: Per-Erik skrivet 2009-06-22 16:42
Elefantöra och persilje smör??  ;D


Åh, nu fick jag en riktig nostalgikick, min gamla morfar var skämtsam och älskade att lura i sina barnbarn saker, mig fick han låååångt upp i åldern att tro att en stor lövbit/biff faktiskt var elefeantöra, jag var helt säker och försökte övertyga mina vänner, blev så arg när det inte trodde mig och kände mig väldigt snuvad på konfekten när jag insåg sanningen  :o lite skojigt i just det här sammanhanget är också att min morfar var handelsresande i Marocko... men någon riktig mat därfrån har han aldrig visat mig tyvärr så jag kan inte bidra med några tips.

kjpil

Kan tyvärr inte komma och bidra med några bra tips heller.

Men jag vill fråga vidare, någon som har tips på vardagsmat från Uganda ?
Jag behöver sätta mig in i matkulturen och vill gärna provlaga några recept. Jag har försökt med akademibokhandeln, bokia och google och tyvärr bara hitta enstaka recept från Uganda som jag inte tror är speciellt representativa. Vill inte köpa en kokbok heller om den inte innehåller flera recept, så samlingskokböcker a´la "afrikansk mat" är not my style.


Krista

Hittade en rolig site på engelska där det stod om maträtter från olika afrikanska länder.
http://www.africaguide.com/cooking.htm

Fanns även en lista på ingredienser som är typiska för afrikansk matlagning, bla:
okra, bönor, sötpotatis, vitlök, olika typer av kött (biff, kyckling, fisk), kardemumma, muskot, citron.


Fröken Dill

Jag var på ett företagsmingel med afrikanskt tema för något år sedan. Vi fick stark köttgryta med grönsaker och bönor som smakade rätt etiopiskt (?) och åts i bröd med cous-cous. Värdinnorna hade på sig skynken av mönstrat afrikainspirerat tyg knutna över axeln och ett afrikanskt band spelade (minns tyvärr inte vilket land de kom från, men det var trummor, oljefat och sång bl a). Jag tror det var lite fler tygdekorationer i lokalerna + en del djungelnät, bilder på vilda djur och djungelljud i vissa rum. Rätt kitschig tillställning, men man fick faktiskt lite "afrika-stämning".
Tidigare hade jag en kollega som kom från Demokratiska republiken Kongo. En gång var vi hemma hos henne och lagade mat från hennes hemland. Det var starka kryddor, matbanan och bananblad minns jag.
Hoppas tipsen kan vara till någon hjälp.
Hälsar fröken Dill

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal