Riktigt god råglimpa någon?

Startat av Sofia, 2009-06-22 21:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Sofia

Har lite ledigt nu på sommaren och skulle gärna använda en del av tiden till att baka gott (och gärna lite nyttigt) matbröd. Själv gillar jag rågbröd väldigt mycket, men har inget eget favorit-recept. Jag har hört att skållat mjöl ger mindre smuligt bröd, och det vill jag ju gärna ha.

Någon som har nåt riktigt gott recept att dela med sig av?

annamaria

Hej!

Vad sägs om lite limpmeditation på semestern? Nej det är inte så konstigt som det låter....recept på supergott Rågbröd med skållning hittar du här:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2009/01/limpmeditation.html

Jag håller med dig - gillar också det skållade brödet bäst, just för att det blir mer kompakt, saftigt och mindre smuligt. Bilden är detta bröd.

Om man har lite brådis eller har ett akut behov av bakning så kan jag rekommendera detta goda bröd:

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/grovbrd-p-mitt-vis.html

Trevlig semester!!!



Andreas

Jag har provat det här Alltommat-receptet på Saftigt rågbröd: http://www.alltommat.se/recept?recipeid=2564

För den som gillar kummin och något söta bröd, vilket jag gör, så är det riktigt gott. Konsistensen blev trevligt kompakt och stunsig. Men att det skulle vara så ovanligt speciellt saftigt vet jag dock inte om jag håller med om..?

Den övre bilden visar rågmjöl-farinsocker-vatten-kumminblandningen som ska stå 8-10 timmar, den blir rejält fast.
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jo jag vidhåller att bröden är hållbara längre då de inte smular lika snabbt när det är skållning i bröden. De är saftigare på något sätt.

Sofia

Mmm! Bra tips! Och ja, jag äälskar kummin!! Finns det någon som inte gör det?  ???

Andreas

Provade det här receptet på Saftigt rågbröd från bloggen Blenda kokar igår http://blenda.wordpress.com/2009/03/18/saftigt-ragbrod/

¤ 5 dl vatten
¤ ½ dl sirap
¤ 1 tsk ättikssprit
¤ 1 tsk salt
¤ 50 g jäst
¤ 2 dl havregryn
¤ 6 dl grovt rågmjöl
¤ 6-7 dl vetemjöl

Men det blev inte alls bra, dels jäste det dåligt (bilden nedan är precis innan de tas ur ugnen) och dels blev smaken trist. :(
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Vad synd. Det låter som om det borde varit gott. Där är den där ättikan igen. Vi har väl fortfarande inte fått klarhet i denna ättika - vad den är där för?

Andreas

Fast kom vi inte fram till att ättika/vinäger används som smaksättare av den som vill ha lite sur smak utan att göra surdeg?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jo vi gjorde kanske det. Undrar ändå. Ökar den rågsmaken också kanske?

annamaria


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal