Finns fyrkantig korv att köpa?

Startat av Andreas, 2009-06-30 19:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Till middag idag åt jag korv, Sremska av fabrikat Ica, en ganska ordinär paprikasmakande historia liknande Scans vahettere. Men det spelar inte någon roll vilken korv det är, varje gång jag steker korv tänker jag samma sak, det är ju väldigt opraktiskt med runda korvar, det är helt omöjligt att steka dem jämnt runt om, det blir alltid ett egentligen-för-mörkt-för-att-det-skall-vara-alldeles-hälsosamt parti på den lilla yta som ligger an mot stekpannebotten

Finns det korv med kvadratiskt tvärsnitt att köpa? Förutom att stekytan skulle bli betydligt mer jämnt fördelad skulle det även bli bättre värmeöverföring och korven skulle gå snabbare att värma. Och det borde gå att tillverka fyrkantig korv ganska lätt om korvskinnet las i en fyrkantig form vid fyllningen.
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Intressant tanke...
Min första tanke dock är det skulle nog inte smaka lika gott att bita av en bit från en fyrkatig korv, det skulle liksom bli fel känlsa i munnen!  ???

Hasse

En följdfråga måste då bli, varför har korv traditionellt ett cirkelrunt tvärsnitt?

Jo, det beror på att vid en given omkrets är cirkeln den geometriska figur som har störst area. Eller för att uttrycka det lite mer begripligt, om man har ett stängsel och vill inhägna ett så stort område som möjligt, då ska man bygga staketet som en cirkel.

Detta innebär att när man stoppar det slappa, sladdriga korvskinnet med smet, så formar sig skinnet för att rymma så mycket korvsmet som möjligt. Och denna form är just cirkelns!

För att få fyrkantig korv måste man använda styva, fyrkantiga skinn, eller på något sätt gjuta korvsmeten i formar. Med traditionella, mjuka skinn och lös korvsmet går det inte.

Man kan också fråga sig varför en vattendroppe är formad just som den är? Varför är den inte helt rund, fyrkantig, eller varför inte platt?

Det är ett liknande fenomen. Eftersom vattendroppen är mjuk, formar den sig på det sätt som innebär att den kan falla genom luften med så lite motstånd som möjligt. Och detta är just droppformen!

Mickan

Jag har ätit square sausage i Skottland. Den hade inget skinn utan var mer vad vi skulle kalla paté. Tilläggas bör att den var mycket god och åts i en "full Scottish breakfast"
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Kryddburken: Hmm jo det har du rätt i, att bita i en fyrkantig korv är inte samma matupplevelse. Men just denna typ av vahetterekorv med diameter på några centimeter jag nu pratar om är sällan något man direkt biter isär, åtminstone inte när den äts på tallrik, jag brukar skära rätt tunna skivor av den med kniven under ätandet och då kvittar det nog om korven är rund eller fyrkantig för den rent ätsensoriska känslan. Och det är absolut inte så att jag vill avskaffa rund korv, rund korv är bra till nästan allt - skiva, koka, grilla osv. - förutom att just steka, vad jag efterlyser är just fyrkantig stekkorv som ett alternativ.

Hasse: Tror du inte att även om korv varit fyrkantig av naturen så hade vi försökt göra den rund, nästan allt mäniskan designar är ju mer eller mindre avrundat (med undantag av volvo 740)?

Mickan: Vad har square sausage för diameter, förlåt sidmått? Var den du åt stekt? I så fall är det ju nästan vad jag vill ha.
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Korven åts stekt, hade väl måtten 6*4 cm om jag minns rätt. Det borde vara lätt att göra en korvsmet och baka av i ugnen i en terrinform eller avlång bakform. Man får väl låta den svalna och sedan steka till den i snygga skivor. Bra pris på färs den här veckan?
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

När man tittar på billiga hot dogs så undrar man ju nästan om dom inte är fyrkantiga ;D

Tom

En så underbart inspirerande vacker bild och så fruktansvärt många minuter kvar till lunch  :'(

agnetasch


Hasse

Citat från: Andreas skrivet 2009-07-01 10:14
Hasse: Tror du inte att även om korv varit fyrkantig av naturen så hade vi försökt göra den rund, nästan allt mäniskan designar är ju mer eller mindre avrundat (med undantag av volvo 740)?


Jo då, helt säkert. Design ska det vara och varför göra det enkelt för sig när man kan krångla till det[1].   :)

Citat från: agnetasch skrivet 2009-07-01 10:44
När man tittar på billiga hot dogs så undrar man ju nästan om dom inte är fyrkantiga ;D


Det har slagit mig också. Om man stoppar korvskinnen löst och sedan lägger dem tätt, tätt i stekpannan så borde det gå att få till kantiga korvar. Eller så får man väl köpa lågpriskorven som legat och trängts i sin vakuumförpackning.


[1] http://www.turningtorso.com/

Sweber

Hasse, jag har för mej att jag läst någonstans att droppar inte är droppformade utan att det är en myt. En droppe som lossnar från tex en istapp är droppformad på grund av att det just brutit sig lös från tappen med efter en viss tid så antar den en sfärisk form. Kan detta stämma?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Hasse

Sweber, jo jag var kanske lite väl kategorisk med vattendropparna, men deras form påverkas av luftmotståndet. Sedan exakt hur stor betydelse detta har på en liten vattendroppe, vet jag inte.

Men om man har tillgång till en flaska genomskinligt schampo går det bra att göra ett experiment. Om man vänder flaskan upp och ned så kan man studera formen på de "luftdroppar" som sakta rör sig uppåt genom det trögflytande schampot. Dessa är tillplattade på ovansidan och aningens utdragna på undersidan. Kanske inte precis formen av en stiliserad droppe, men dock.  :)

Andreas

Mickan: Googlade lite på square sausage och hittade det här receptet http://www.rampantscotland.com/recipes/blrecipe_sliced.htm tydligen kallas det även "Lorne sausage" och det verkar enkelt att göra, fast att steka dessa i skivor tycker jag egentligen låter mer som nåt slags hamburgare än korv..?

Hasse, Agneta: Jo, såna där hot dogs/vaccade lågpriskorvar är ibland inte långt ifrån fyrkantiga men samtidigt alldeles för ojämna för god stekyta ändå. :(

Hasse, Sweber: Jag har anat att ni bägge gillar att fotografera, är det teoretiskt möjligt att få en hyfsad bild av en vattendroppe i flykten med en vanlig kamera?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Anreas, det var ju en utmaning som heter duga. ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Hasse

För att inte halka utanför ämnet, fortsätter jag diskussionen om fotografering i vår fototråd.

http://matforum.nu/index.php?topic=1882.msg33261#msg33261

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-07-01 12:47
http://www.rampantscotland.com/recipes/blrecipe_sliced.htm tydligen kallas det även "Lorne sausage" och det verkar enkelt att göra, fast att steka dessa i skivor tycker jag egentligen låter mer som nåt slags hamburgare än korv..?

Det måste vara den "korven" som har exporterats till USA, rundats till lite o infogats i Mcdonalds läckra frukostkoncept ::)

Andreas

Fast i Usa har de visst något som heter sausage patties som är väldigt snarlikt square sausage, förutom att sausage patties är runda:
¤ Purnell's Old Folks Country Sausage Patties http://www.youtube.com/watch?v=wN234If85HY
¤ Homemade Sausage Patties http://recipes.howstuffworks.com/homemade-sausage-patties-recipe.htm

Så apropå hamburgerlik korv, det verkar som att så snart något innehåller griskött och smakar korvaktigt så kallas det korv..?

Men någon fabrikstillverkad fyrkantig korv i skinn av typ tjock vahettere-grillkorv har jag inte lyckats hitta. :(
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


Mickan

Det ante mig att mitt fädernesland har fyrkantig korv!
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Även i Danmark finns det fyrkantig påläggskorv typ "spejepölse"

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal