Hamburgerdressing

Startat av bryggens, 2009-07-01 19:02

Föregående ämne - Nästa ämne

bryggens

Recept på hemgjord sådan önskas. Får innehålla köpt senap och ketchup.

annamaria

När jag jobbade i min Fars dåvarande Olles Gatukök i Trekanten (där många stannat och ätit när de varit på eller ska till Öland) så gjorde vi egen hamburgerdressing, jag gör den fortfarande med tillägg av creme fraiche. Då var det spannvis så jag har inga exakta mått men den innehåller i alla fall:

Majonnäs, Creme fraiche, tabasco, finhackad gul lök, bostongurka, ketchup, salt, peppar och chilipulver eller paprikapulver.

Jag är också nyfiken - hur gör ni andra? Den här har hängt med länge och man tröttnar lite.... :)

Mickan

1 dl lättmajonnäs
1 dl gräddfil
1-2 msk chilisås
3 msk bostongurka
1 tsk fransk senap
1 tsk mild eller stark paprika
Salt och peppar

Mitt recept!
Video meliora proboque deteriora sequor

ena

Har också jobbat i gatukök som gjorde egen dressing... vi blandade majonäs, gräddfil, bostongurka, finhackad gul löl, ketchup, senap(typ slotts), salt, paprikapulver och mkt svartpeppar... svårt med proportionerna när man där blandade i hinkar o numera höftar *S*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

hobbykocken

Jag har inte något exakt recept heller men det här har jag i min...
Creme fraiche, chilisås, bostongurka, fetmajonäs salt, svartpeppar, rostad lök (rostad blir lite roligare smak tycker jag), tabasco och en nypa socker.
Tycker den är god och det går att stopp i en massa annat också om man så vill. T.e.x tacosåser om man nu vill göra texmexburgare eller sådär.

sparwen

Jag gör en variant med majonnäs som bas.

Äggula som vispas med en klick dijonsenap och lite vitvinsvinäger. Häll i rapsolja under vispning, knappt 1 dl. Den behöver inte bli tjock som majonnäs.

Ta sedan i en rejäl klick chilisås, och hacka ner inlagd gurka samt hackad lök. Smaka av med salt och peppar.

Det blir kanongott!

dePaul

2009-07-12 08:26 #6 Last Edit: 2009-07-12 08:33 by dePaul
De flesta av oss lagar tydligen en snarlik variant. Mitt recept ser ut såhär:

Hamburgedressing

Ingredienser:
•   Neutral matolja
•   3 äggulor
•   2 tsk neutral senap (t ex tysk Tafel-senap)
•   1 skvätt Worcestershire sauce
•   3 tsk citronsaft
•   Ättika
•   Vinäger
•   Socker  
•   Salt
•   Svartpeppar
•   Cyennepeppar
•   250 g finhackad vitkål
•   ½-1 dl Heinz tomatketchup
•   ½-1 dl CF

Arbetsgång:
Börja med att finhacka kålen. Sjud den i lättsaltat vatten i 2,5 minuter. Häll av, spola med kallt vatten och krama ur så mycket som det någonsin går. Marinera kålen i en svag ättiks-/salt-/sockerlag i ca 1 h.

Laga egen majonnäs (den köpta duger inte). Kör på låga varv i en köksassistent olja, äggulor, Tafel-senap, citronsaft, vinäger, citronzest, socker samt salt och peppar efter smak.
När majonnäsen har fått en något tjockare konsistens än den köpta så blandar du den med ketchupen, Creme Fraichen och kålen. Man bör anpassa dessa mängder och inte följa receptet helt slaviskt. Det viktiga är att få till rätt konsistens. Man kan därför öka mängden CF eller minska, likaså med ketchupen.  

Den här dressingen är ytterst enkel och kan "byggas ut" på ett otal sätt. Man kan t ex ha i kapris, finhackad inlagd paprika, finhackade cornichongurkor osv. osv. Passar utmärkt till hamburgare och stekt kött. Vill man så kan man göra den starkare genom att blanda i cayennepeppar eller dylikt.

~Paul~

agnetasch

Citat från: dePaul skrivet 2009-07-12 08:26
Laga egen majonnäs (den köpta duger inte).
Men om man inte tycker om hemmagjord majonnäs? Kan man inte ta köpt då eller vad är det den inte duger till ???

dePaul

Den köpta är för lös. Eftersom man späder ut den med den blancherade kålen, ketchupen och CF så blir den för tunn. Det är därför att vikt att laga en majonnäs som är rejält tjock, avsevärt tjockare än köpemajonnäs! Dessutom är den hemmagjorda godare, men det är en smaksak ;).

~Paul~

agnetasch

Citat från: dePaul skrivet 2009-07-13 09:35
Dessutom är den hemmagjorda godare, men det är en smaksak ;).
Du har rätt i att det är en smaksak; jag tycker hemlagad majonnäs smakar förfärligt ;)
Om det är risk för att såsen blir för blaskig kan det kanske vara idé att byta ut creme fraichen mot gräddfil, den tunnar sig inte lika mycket. Eller blir smaken fel då?

dePaul

Nejdå, inget fel på den smaken. Men så stor skillnad tycker jag inte det är trots allt. Men som sagt, enklast är att laga till extra tjock majonnäs.

Lustigt det där med smaken. Jag föredrar som sagt egen majonnäs eftersom jag kan styra smaken åt mitt ytterst personliga håll.

Har du testat majonnäs på jordnötsolja?

~Paul~

agnetasch

Nej, jag har inte provat jordnötsolja, gör det majonnäsen extra god?

dePaul

Ja, jag tycker det. Jordnötsoljan har ju en ganska neutral smak med lite nötig eftersmak som passar bra till majonnäs. En annan favorit är druvkärneolja. Ganska lik jordnötsoljan i karaktär och uppträdande. Den tål riktigt höga temperaturer och passar därför till fritering, liksom tistelolja och avocadoolja. Den senaste har dock en speciell smak ganska lik olivoljan.

Så alla dessa oljor ger majonnäsen en unik smak. Jag har dessutom testat ett tiotal andra fetter som alla funkar.

~Paul~

Sara W

När jag gör hamburgare har jag i liquid smoke i färssmeten. Därför tycker jag att det är rätt gott med en rökig touch även på dressingen. Jag blandar turkisk yoghurt med chipotlepasta,en klick majonnäs, lite råriven gul lök, salt och peppar. Ibland får den tillskott av lite vitlök, ibland lite örtkrydda. Yoghurten gör att den känns lite fräschare och mindre tung än rent majonnäsbaserade dressingar.

Om jag får, så vill jag även slå ett slag för en norsk majonnäs som är riktigt bra. Märket heter Mills och den har inte den där fadda smaken som annan köpemajonnäs. Jag har helt slutat att göra hemgjord majonnäs till t ex aioli, utan blandar bara den köpta med lite lime och vitlök. Jävförhållande? Lite. Svägerskan jobbar på Mills och kan därför förse oss med några förpackningar då och då, men bara för att jag ber henne. Testa gärna att köpa en påse (ja, de säljs i små påsar förp 2 och 2 i små kartonger) om ni skulle råka hamna på andra sidan norska gränsen. Den är riktigt bra.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal