Rengöringsknep vid brödbak!

Startat av Andreas, 2009-07-13 10:38

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Att baka är kul men efteråt blir det alltid baksmälla i form av disk, ibland känns det som att uppröjningen efteråt tar lika lång tid som själva bakandet... :( Är det någon som har några bra knep för att få sig själv, bunkar, träslevar, bänkar och plåtar rena så enkelt som möjligt?
Den som inte frågar får inga svar.

Groet

Skölj bort mjöl med kallt vatten, det går bort mycket enklare.

Degbunkar, det viktiga är att det inte torkar in, då blir det omöjligt att få bort. Man kan ta degresterna och gnugga bort det med lite mjöl så det inte fastnar för att sedan blanda det med huvuddegen.

Bänken rengör man med att skrapa med en degskrapa och sedan torka med trasa.

Plåtar brukar bara vara att skölja bort mjölet om det är vanligt bröd man bakar. Det är viktigt att man torkar ur ugnen när den har blivit kall så det inte är kvar mjöl som får allt att lukta bränt.

Degrester brukar jag ta bort med en vanlig borste, svampar och liknande brukar suga upp degen och bli alldeles slemmiga, borstar är lättare att rengöra efteråt.

Hasse

Mina erfarenheter som bagare är högst begränsade, men jag har märkt att om degbunken får stå med vatten i över natten, blir den lätt att diska.

agnetasch

Har man en ihärdig hund kan man ställa degbunken på golvet ;D

Majbaggen

Mitt städknep är att få ut degen på antingen bakbord jag täckt med plastfolie eller på en mjölad bricka. Aningen knycklar jag ihop plasten och slänger och har en ren arbetsyta under, eller så ställer jag brickan i diskmaskinen. Resten får jag tyvärr arbeta med...

Kari

Om jag bakar - diskar frugan ;) Skämt å sido, som redan sagts, lite extra mjöl och sen kallt vatten. Ju färskare disk desto lättare.

Groet

Jag har slutat att diska min degbunke, men så använder jag den bara till att knåda deg också, det är bara att vänta tills det har stelnat och skrapa loss det med en degskrapa.

roffekock

Den som diskar sin degbunke gör ett stort misstag. Den ska aldrig rengöras  :o även om ni tycker att det låter snuskigt så är det bra om det finns lite torr deg kvar i bunken när man kör igång med nästa brödbak.
Matforum är bäst

Karolina

Och min man som klagar över att jag inte tar bort degen ur diskborsten, det skulle jag aldrig få igenom. Lever du ensam, roffekock?

vilsjin

Citat från: Karolina skrivet 2011-04-13 12:18
Och min man som klagar över att jag inte tar bort degen ur diskborsten, det skulle jag aldrig få igenom. Lever du ensam, roffekock?

Poängen är att du slipper deg i diskborsten om du inte diskar bunken ;)

annamaria

Citat från: roffekock skrivet 2011-04-11 12:26
Den som diskar sin degbunke gör ett stort misstag. Den ska aldrig rengöras  :o även om ni tycker att det låter snuskigt så är det bra om det finns lite torr deg kvar i bunken när man kör igång med nästa brödbak.


Surdeg  ;D

Karolina

Meeeeen då har jag ju deg i bunken istället. Som jag aldrig kommer att få loss. Någonsin.

vilsjin

Citat från: Karolina skrivet 2011-04-13 19:45
Meeeeen då har jag ju deg i bunken istället. Som jag aldrig kommer att få loss. Någonsin.
När den väl torkat är den otroligt lätt att skrapa/borsta ur. Skall du baka mer bröd i den behöver du inte göra det än gång. Smulorna blir bara en del av den nya degen.

Karolina

Mmmm, stenhårda smulor i degen. Gott. Eller?

vilsjin

Jag har aldrig upplevt några hårda smulor i mitt bröd.

Karolina

Citat från: vilsjin skrivet 2011-04-14 19:18
Jag har aldrig upplevt några hårda smulor i mitt bröd.


Och jag har aldrig varit med om att någon klagat på smaken på mitt bröd, trots att jag diskar min bunke.

Katrin

Man får absolut inte använda varmt vatten för att diska bort deg, då aktiveras glutenet och det blir klistrigt. Spola degbunken full med kallt vatten och låt stå ett tag, sedan är det bara att spola ur. Funkar bra med grötpannor också 8)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal