Knivrenovering - har du en uppiffad kniv, berätta!

Startat av Urban, 2009-02-09 11:00

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Äntligen så kommer min recension på kniven som jag fick av roffekock. Anledningen till varför det dröjt så länge är en historia i sig. Då jag fick denna kniv på posten så såg den ärligt talat bedrövlig ut, men bladet var så charmigt så jag gillade den oavsett skick. Jag gjorde några försök att slipa bladet på min våtsten då den var slö som bara den. Efter ett tag så gav jag upp då det kändes hopplöst att vässa upp den till ingen nytta. Skaftet var i ett undermåligt skick och det var av just den anledningen jag gav upp.
Jag gillade verkligen formen på bladet och hade en vision om ett nytt skaft på den. Jag tänkte lite hit och dit över hur jag skulle kunna täta till sprickorna och kanske lacka skaftet för att den inte skulle bli en tickande bakteriebomb vid eventuellt användande.
Sen kom en flytt och kniven hamnade i malpåse och glömdes bort. Men för ca: 1 månad sen så gjorde jag ett jobb hos en hyresgäst som var utbildad möbelsnickare och tillverkade knivar som hobby.
Jag kom då att tänka på roffekocks kniv och på den vision jag hade och frågade Mika (snickaren) ifall att han kunde tänka sig att fixa ett nytt skaft till kniven.
För några veckor sedan så kom Mika över till mig och tittade på kniven varvid had antog utmaningen att "hela"kniven till mig. Igår så kom han åter med kniven och resultatet var häpnadsväckande. Vilken kniv!, och vilket utmärkt handarbete må jag säga.
Roffekocks kniv har förvandlats från ett spöke till en mycket speciell kockkniv. Då Mika lämnade min lägenhet så gick jag med bestämda ben till köket och plockade fram min våtsten. Genast så kändes det roligt och givande att bearbeta eggen på kniven. Jag nötte på i ca: 15 min först på 1000 och sedan på 6000 sidan.
Sen så efterpolerade jag den med ett stycke läder och vips så hade jag mig en snygg och en mycket vass kökskniv som om man önskar kan raka sig med. Tack roffekock för en härlig kniv!.

Jag fick även några bilder på "förvandlingen" av Mika. Men tyvärr så lyckades inte överföringen från USB minnet till min dator. Då Mika numera är medlem i forumet så hoppas jag att han kan posta några före och efterbilder i denna tråd.


Sweber

Fantastiskt!!! Jag är imponerad och vill genast ha en jag med. ;)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Urban

Visst blev den snygg Sweber?. Jag vill tillägga att jag gav Mika fria händer när det gällde formgivningen för att inte ta åt mig äran på någon sätt.

crlhrv

riktigt cool! tyvärr råkade min kniv från roffekock också ut för en flytt. och då bestämde den sig för att försvinna på vägen.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Mika

Jag känner mig hedrad:) När jag jobbade med skaftet så blev jag mer och mer förtjust i själva bladet. Stålkvaliten och dens historia som jag förnam i bakgrunden. Jag kan försöka lägga upp några bilder om arbetets gång..

Andreas

Verkligen snyggt jobbat Mika, gillar bladets böjning tillsammans med handtagets böjning. Rolfs knivblad tillsammans med det handtaget, där kan man tala om unik kniv. Ser fram emot att känna på den hos Urban. Vad är det för slags trä och hur har du behandlat ytan på det?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Mika vad ska jag säga annat än att du har gett kniven ett nytt liv. Jag tycker att det lyser magi om den. Betänk att detta stål är unikt därför att det har varit i ett krig och troligtvis bearbetat i USA från sönderskjutna stridsvagnar för att sedemera bli bruksartiklar i Iran. Hela denna historia + ditt genuina träarbete. Fett. Om det är någon som ska känna sig glad över ditt fina jobb med vacker formgivning så är det jag, att du tog dej tid att jobba med vraket som nu glänser och som jag hoppas att det ska bli något mer av framöver.

Skulle vara otroligt kul om detta kunde bli ett alster för oss förbehållna på matforum. Vi ser fram emot detta Mika.

/rolf

Matforum är bäst

dePaul

Imponerande arbete Mika. Vad är det för träslag? Hur har du fäst handtaget, endast limmat?? Hur har du lyckats att "putsa" bladet? Berätta gärna lite om själva arbetet!

Som sagt, mycket fint arbete!

~Paul~

Mika

Skaftet är av "flam"björk. Den är nitad invändigt och limmat med epoxy. Betsat 2ggr med brunröd narvsvärta och sista smörjelsen med kokt linolja. Jag kommer med bilder om arbetets gång så snabbt jag bara behärskar att byta filformat och bildstorlek.. Det är bara det att detta skaft var det andra skaftet jag gjorde för att det första gick åt h..v..te. Bilderna som jag tagit efter arbetets gång är på det första skaftet.. kommer också med ett par bilder på 2 andra knivar som jag har gjort.. Urban får ta äran av putsningen av bladet. Jag har bara polerat bort lite av "mörka" fläckar. En kloss och våtslippapper är nog det bästa innan sista poleringen med pasta och trissa.. Börja med grovt papper kanske 230 eller 400 och sedan 600, 800, 1200, och kanske tillochmed 2000.

Citat från: dePaul skrivet 2009-02-10 09:33
Imponerande arbete Mika. Vad är det för träslag? Hur har du fäst handtaget, endast limmat?? Hur har du lyckats att "putsa" bladet? Berätta gärna lite om själva arbetet!

Som sagt, mycket fint arbete!

~Paul~

Mika

-Den uppritade formen av det misslyckade skaftet.
-Det misslyckade skaftet.
-Det nya obetsade skaftet.
-2st andra knivar jag har gjort.
-Det spräckta skaftet.

dePaul

Tackar för svaret och bilderna Mika, som sagt - imponerande.

~Paul~

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal