Nyttigast på mackan

Startat av danielmalm, 2009-08-16 17:42

Föregående ämne - Nästa ämne

danielmalm

Okej, det här är lite utav en pest-eller-kolera-fråga, men det vore trevligt om någon ville svara.

Vad tror ni är nyttigast att ha på en smörgås?

1. Ost med en med normal fetthalt (inget smör).
2. Enbart smör, och då menar jag "Lätta" som har en fetthalt på 40%.

Ge gärna synpunkter ur olika perspektiv, t.ex. om mättat fett, protein, vitaminer och andra nyttigheter eller onyttigheter.

agnetasch

Osten är nyttigast.
Kalla inte den kemiskan sörjan "Lätta" för smör >:(

Ia

Ia´s Matblogg

Hasse

Hej Daniel och välkommen till Matforum!

Bli inte rädd för Agnetasch trots att hon ser så arg ut. Hon är snäll innerst inne!   ;D

Men jag håller nog med. Min magkänsla säger att det är bättre att äta en ren produkt som smör, än margarin som är tillverkat på en kemisk fabrik. Jag brukar faktiskt ha både ost och smör på mina mackor.   ;)

Andreas

Jag skulle gissa på att "enbart lättmargarin" betraktas som nyttigast av vetenskapen. Främst för att de flesta nog sätter mycket större mängd ost än lättmargarin på mackan och att det totala fettintaget därför blir lägst med lättmargarin.

Vad gäller vitaminer och andra nyttigheter brukar väl lättmargarin vara vitaminberikade?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: danielmalm skrivet 2009-08-16 17:42
Vad tror ni är nyttigast att ha på en smörgås?
Jag skulle vilja ställa en motfråga: Vad menas med nyttigt? Är det att fetthalten är låg, att fetthalten är hög eller om vitaminer är naturliga eller tillsatta? Tycker man att omättat fett är nyttigare än mättat fett?
Egentligen går det inte att svara på frågan ???

Brer du Lätta på mackan (5 g) får du i dig 2 g fett, 0,5 µg D-vit o 40 µg A-vit (vitaminerna är tillsatta vid tillverkningen)
Lägger du på 15 g ost (17%) istället får du 2,55 g fett, 0,02 µg D-vit o 22 µg A-vit.
Pest eller kolera var ett bra uttryck ;)

Mickan

Jag tror att det är viktigt att variera sitt pålägg. Det ökar chansen att få i sig allt man behöver och det blir också roligare. Jag gissar att detta gör det lättare att äta en bra frukost på lång sikt. Varje dag!

När det gäller alla kostråd är det väl meningslöst att snöa in sig på små detaljer eller vad man äter en dag, t ex julafton. Det viktigaste är att ta ett helhetsgrepp.

Äter du frukost? Ja. Bra!
Äter du oftast grovt bröd? Ja. Bra!
Äter du i lugn och ro? Ja. Bra!
Äter du kakor enbart då och då? Ja. Bra!

Äter du ost eller smör på smörgåsen...
Video meliora proboque deteriora sequor

Hankki

Från osten får man dessutom massor med kalcium.

Citat från: agnetasch skrivet 2009-08-16 18:06
Kalla inte den kemiskan sörjan "Lätta" för smör >:(

Jag brukar kalla det vaselin :)

kjpil

Finns det några kemikalier i margarin? Bortsett från de kemiska föreningar alla fetter består av och tillsatser som står utmärkt på paketet.


Citat från: agnetasch skrivet 2009-08-17 10:42
Jag skulle vilja ställa en motfråga: Vad menas med nyttigt?



Citat från: Mickan skrivet 2009-08-17 17:02
Jag tror att det är viktigt att variera sitt pålägg. Det ökar chansen att få i sig allt man behöver och det blir också roligare. Jag gissar att detta gör det lättare att äta en bra frukost på lång sikt. Varje dag!

Jag håller med.


Gunnel

En dsak jag funderat mycklet på är om de vitaminer som tillsätts i maten tas upp av kroppen.Det har ju varit delade meningar om det!

kjpil

Ja de tas upp i kroppen, sen om de har precis samma kvalitet råder ingen konsensus kring tror jag - jag föredrar att skilja på naturliga och tillsatta näringsämnen, lite beroende på vilka det handlar om förståss. Exempelvis personer som lever med sondmatning kan göra detta en livstid mha enbart tillsatta vitaminer och mineraler. Har man en bra kost finns det dock ofta ingen anledning till att ta tillskott i form av piller eller dyl. i vissa fall kan det ha negativ effekt. Exempelvis en vanlig c-vitaminbrus innehåller ju mer än 15 gånger det dagliga rekommenderade intaget (1g), och det är en högreaktiv molekyl vi talar om.

Alice

Är man ute efter nyttiga pålägg på mackan så ligger min röst i allafall på hummus eller mosad avokado, snarare än margarin eller ost.

agnetasch

Eller så äter man bara hummus/avokado eller smör/ost o skippar det kolhydratstinna brödet ;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal