Rönnbärsgelé

Startat av Fröken Dill, 2009-08-31 16:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Fröken Dill

Rönnarna dignar av bär. Är rönnbärsgelé något att satsa på eller blir det bara otäckt sur/beskt och räligt?
Undrar fröken Dill

agnetasch

Lägg in dom i frysen några dygn så blir dom tydligen inte så räliga :D

annamaria

Hur gör man sen då? Undrar om det går att göra annat av rönnbär än bara gelé?

agnetasch

Rönnbärsaperitif kanske? Den uppfann jag alldeles nu:
Plocka mogna rönnbär. Lägg i frysen ett dygn. Rensa. Fyll därefter en flaska till 3/4 med bär. Häll på renat brännvin eller vodka tills flaskan är full.
Låt stå i rumstemperatur en vecka. Peta i skal från en apelsin och låt dra en dag till.Häll upp på ny flaska. Söta med råsocker eller honung efter behag.
Svensk "Campari" ;D

ena

man kan koka chutney på rönnbär också... en skväll konjak tar bort den strävaste smaken :) o så ska de ju vara frostnypna såklart...

rönnbärsgele är jättegott till grytor och stekar...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Fröken Dill

OK, för att få till geléen fryser man först mogna bär ett dygn. Sen då? Hur gör man geléen som ska smaksätta med lite konjak på bästa sätt?
Undrar fröken Dill

ena

använd vilket recept som helst, tasteline har ett bra
http://www.tasteline.com/Recept/Ronnbarsgele
tillsätt en msk konjak när det kokat färdigt.

//ena
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Fröken Dill

Ok, nu är bären i frysen och snart ska jag göra gelédebut!
Hälsar fröken Dill

annamaria

Måste man alltid parafinera eller vad det nu heter på gelé?

ena

jag parafinerar inte om det finns ett tättslutande lock, däremot är det ju enda sätter att försluta såna där fina geleglas som man hittar på loppisar o dyl :)

om man försluter med paraffin är det en god idé att fästa en snörbit i parafinlocket för att underlätta när man sen ska öppna burken :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Fröken Dill

Om man inte ska spara jättelänge går det bra att ersätta smält paraffin med plastfolie som läggs på utan av geleen. Peta inte på den sida av folien som ska vara nedåt och se till att det blir lufttätt!
Hälsar fröken Dill

Fröken Dill

Gelé gjord efter tasteline-receptet blev bra!
Hälsar fröken Dill

ena

med eller utan konjak?? *nyfiken*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Agik

Då ska jag helt klart testa receptet från Tasteline! Ska få en omgång rönnbär idag som ska in i frysen, skönt att köra på ett recept som någon redan testat =)

MOG

Tips på jättegod gele.
7 hg rönnbär
3 hg äpple
5 dl vatten
Koka och låt rinna av som saft.
Mät saften, låt koka några minuter, sätt till lika mycket socker som saft. Gärna "bärsocker"...låt koka tills geleprovet visar ok.



Alice

Gjorde precis lite rönnbärsgelé efter Dannsukkers grundrecept på gelé, med viss modifikation. När den stelnat så återkommer jag med en utvärdering.

Alice

Gelén stelnade som den skulle, men smakade inget vidare.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal