Gi-värde på äkta thairis?

Startat av mickan_100_, 2009-09-07 22:28

Föregående ämne - Nästa ämne

mickan_100_

Hej!
Jag fick ett äkta thairis av en thaitjej som först skulle blötläggas ett dygn i vatten sen ånkokas i en timme. Med tanke på den långa processen så borde ju gi värdet vara lågt. Någon som vet hur ett gi värde är på sånt ris och vad det innehåller för näring?

Riset är förövrigt jättegott och kan rekomenderas! Det är ett vitt klibbris!

Mickan

Mickan

Jag vågar gissa att riser då det är vitt och kokas till klibbigt har ett GI på över 80. Sorry!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

Det här med att lägga ris i blöt har jag länge undrat över. Jag har arbetat ihop med thailändare som tvunget skulle lägga klibbriset i blöt. Det blev ingen som helst skillnad på smak eller koncistens, men ligga i blöt skulle det. En outrotlig vana från hemlandet där det kanske är en nödvändighet?
Vattenläggningen o den långa koktiden tror jag knappast påverkar GI-värdet. Däremot funderade jag på om GI-värdet kan vara lägre på ett ris som kokats dagen innan? Som med potatis. Där ändrar sig ju tydligen stärkelsen så GI-värdet blir lägre. Ris innehåller ju också mycket stärkelse, men är det en stärkelse som beter sig som den i potatis?

kjpl, kom hem! :o

Morsan

Citat från: agnetasch skrivet 2009-09-08 12:51
Det här med att lägga ris i blöt har jag länge undrat över. Jag har arbetat ihop med thailändare som tvunget skulle lägga klibbriset i blöt. Det blev ingen som helst skillnad på smak eller koncistens, men ligga i blöt skulle det. En outrotlig vana från hemlandet där det kanske är en nödvändighet?
Vattenläggningen o den långa koktiden tror jag knappast påverkar GI-värdet. Däremot funderade jag på om GI-värdet kan vara lägre på ett ris som kokats dagen innan? Som med potatis. Där ändrar sig ju tydligen stärkelsen så GI-värdet blir lägre. Ris innehåller ju också mycket stärkelse, men är det en stärkelse som beter sig som den i potatis?

kjpl, kom hem! :o


Kan meddela att även koreaner blötlägger riset. I Sverige köper de ofta grötris och blötlägger. Sedan jag lärt mig av dem så gr jag också så. Jagtycker riset blir bättre så, konsistensen blir fastare, men fortfarande klibbig.
GI-värdet vet jag inget om. Bryr mig inte så mycket heller, då de flesta thailändare och koreaner jag sttt på inte direkt verkar ha viktproblem.:D

Mickan

Att övervikten är låg i dessa länder har väl inte med riset att göra...
Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

2009-09-09 11:04 #5 Last Edit: 2009-09-09 11:08 by kjpil
Lång koktid och blötläggning borde öka GI-värde rent genenrellt... gissar att det blir enklare att bryta ner & absorbera i magsäck/tunntarm "ju mer upplöst det är".

I fallet med potatis där man kan sänka GI genom nedkylning är det en annan mekanism. Stärkelsen går från gelaniserat till retrograderat tillstånd. Det har alltså inget med koktid och/eller blötläggning att göra.

Om man till exempel hoppar över att koka riset och äter det ändå så borde det ju vara jättelågt GI. Matspälkningen borde ju ta mkt längre tid, om ens möjlig.

"Långa processer" och GI värde är jag osäker på var det kommer ifrån. Gissar på exempelvis baljväxter som tar tid att förbereda och har lågt GI. Det är ju för att man över huvud taget ska kunna absorbera maten.

För övrigt tycker jag GI är ointressant för icke-diabetiker. Kan förändra GI mer genom måltidskomposition.

Sweber

Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Morsan

Citat från: Mickan skrivet 2009-09-09 08:04
Att övervikten är låg i dessa länder har väl inte med riset att göra...


Näe, precis.

agnetasch

Jag blev så fundersam när Morsans blötlagda grötris blev så bra medan vårat blötlagda jasminris inte uppvisde någon förbättring.
På Menyse står det om blötläggning av olika rissorter. Japanskt rundkornigt ris som äts i bl.a Korea o sticky rice som är vanligt i Thailand ska blötläggas. Jasminris däremot behöver bara sköljas. Det kan vara förklaringen till både vanan att blötlägga ris o att det inte hade någon effekt på jasminriset.

Morsan

Citat från: agnetasch skrivet 2009-09-09 17:10
Jag blev så fundersam när Morsans blötlagda grötris blev så bra medan vårat blötlagda jasminris inte uppvisde någon förbättring.
På Menyse står det om blötläggning av olika rissorter. Japanskt rundkornigt ris som äts i bl.a Korea o sticky rice som är vanligt i Thailand ska blötläggas. Jasminris däremot behöver bara sköljas. Det kan vara förklaringen till både vanan att blötlägga ris o att det inte hade någon effekt på jasminriset.


Vad härligt det är med metodiska människor.:)
Nu vet man ju det.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal