Ugnsrengöring

Startat av Mickan, 2009-09-13 19:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Mickan

Bästa sättet att enkelt och effektivt rengöra en ugn? Hur gör du? Drömmer om ett sätt som kan få den äldsta ugnen i t ex sommarstugan att bli ren utan att ens nagellacket tar skada...
Video meliora proboque deteriora sequor

Per-Erik

Köpte en beg. ugn som såg riktigt illa ut.

Fick tips från grannar att köra med ammoniak och värma ugnen, så jag började med att prova det, men då ugnen inte var inkopplad ännu så kunde jag inte värma den. Men ammoniaken gjorde varken till eller från förutom att det luktar ju rejält illa. Kanske med värme skulle det gått bättre men jag är skeptisk.

Men jag fick med en burk ugnsrengöring då de som hade haft ugnen skämdes över hur den såg ut och den skulle appliceras och ligga kallt (inte med ugnen på) och efter 3 varv så var den ren.
Det släpte rejält med smuts vid varje varv så jag skulle rekommendera det.
Märket var K2r "Ugn och grill rensare". Har även använt Mr muscle  men det var länge sedan så jag kommer inte ihåg hur den funkade.roffekock

Matforum är bäst

Kari

Gul eller grön såpa. How to på flaskan.

Andreas

En rolig syssla är det inte, men nu är ugnen regngjord!

Jag har genom åren provat både såpa och en del olika ugnsrengöringsmedel (i och för sig inte just den ugnsrengöring Per-Erik pratar om och inte heller bikarbonat) och jag tycker inget fungerar riktigt bra, hur man än gör får man till sist ändå stå och gnugga. Dessutom brukar ungsrengöringspreparat ofta vara mer eller mindre farliga att andas in eller få på huden.

Jag använder bara rejält löddrig stålull både i botten av ugnen och på plåthållarna. Det enda stålullen av inte riktigt får rent är större och tjockare fläckar på glaset insidan av luckan, men de går lätt bort med rakbladsskrapan till glaskeramikhällen, sen får man finlira med stålull där också. (Sidorna av min ugn har en beläggning som gör att de bränns rena av sig själva så de behöver man bara torka av lite lätt.)
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Vi använder Mr Muscle. Tycker det funkar bra. Dock är jag tveksam till om nagellacket håller....

Kari

Stiligt Andreas, kommer du och tar min nu när du är var i kläderna? ;)
-
Annamaria: Seriöst, vad hände med nagellacket? Blir nyfiken!

annamaria

Kari: jag vet verkligen inte exakt men jag upplever Mr Muscle som väldigt starkt och näst intill frätande - så jag gissar att det kan frätas bort. Många varningstexter på flaskan. Det funkar dock inte utan att ta en sväng med stålullet i alla fall. Inte för mig i alla fall. Så det är bara att på med gummihandskarna - förresten så står det nog på att man ska ha det och då klarar sig lacket också  ;D.

Hasse

Så här ser min ugn ut. Full av ojämnheter som är svåra att göra rent. Andreas ugn ser lite slätare ut på insidan, om inte bilden ljuger.

Kan man inte konstruera en ugn som är helt slät på insidan för att underlätta rengöringen? Grillelementet t.ex, borde gå att ta loss och lägga i diskmaskinen.

Hur ser ugnarna på krogen ut? Är de lika knöliga att hålla rena?

Andreas

Ja insidan på din ugn såg ju betydligt ojämnare ut än min, vad är det för fabrikat på den?

Grillelementet har jag också funderat på att ta bort, jag vill nästan minnas att jag sett nån fästskruv för det i min ugn som jag ibland tänkt lossa och se vad som händer. Har också ett svagt minne av att jag varit med om ugnar där elementet faktiskt suttit i ett slags kontakt och gått att dra lös.

Kari: Jomenvisst det är väl det minsta jag kan göra, om du postar din ugn till mig och själv står för returfrakten så lovar jag att rengöra den åt dig. :)

Annamaria: Just det där du skriver "Det funkar dock inte utan att ta en sväng med stålullet i alla fall" är ju det som gör att jag enbart använder stålull. Varningstexter ja, har du nån aning om vad den aktiva beståndsdelen i din ugnsrengöring är för något?
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Andreas, min spis/ugn är en Electrolux med glashäll.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal