Majonnäsen tjocknade inte???

Startat av Hasse, 2009-10-01 20:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Hasse

I kväll skulle jag göra majonnäs och gjorde precis som jag brukar: En äggula, lite senap, en skvätt vinäger och salt. Därefter vispa och tillsätta olja.

Men majonnäsen vägrade att tjockna. Vad kan jag ha gjort för fel?

dePaul

Kan bero på ett antal saker. Först och främst att din olja och din äggula hade för stor temperaturskillnad. Detta kan nämligen hända om du tar ut ägget direkt ur kylen.

En annan orsak kan vara att du hällde i oljan för fort i början.

En tredje orsak kan vara oljan i sig. Vissa oljor (de finare) är ibland rejält svåra att emulgera.

Du vet väl att du hade kunnat rädda majonnäsen? ;)

~Paul~

dePaul

Kom på en möjlig orsak till. Nämligen om din maskin jobbar på alltför höga varv.

~Paul~

Hasse

Vid närmare eftertanke var jag nog lite stressad och hade för bråttom med oljan. Det är nog den troliga orsaken.

Jag vet att jag hade kunnat rädda såsen med en ny äggula och börja om. Men det var mitt sista ägg.  :(

dePaul

OK, det är nog den troligaste orsaken. Det hade kanske gått att rädda den trots allt om du hade använt standardmjölk i avsaknad av äggula. Mjölken måste vara rumstempererad och strålen ytterst liten och jämn.

~Paul~

Hasse

Jaha! Det var en nyhet att man kan använda mjölk. Nu har jag i och för sig ingen mjölk hemma, men det var ett mycket intressant tips.

Tack för hjälpen!

dePaul


Andreas

Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

Citat från: Andreas skrivet 2009-10-02 08:52
Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Inte vad jag känner till. Många växter innehåller dock lecitin (det emulgeringsmedel som finns i bl a äggula).

~Paul~

Mickan

Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Video meliora proboque deteriora sequor

dePaul

Citat från: Mickan skrivet 2009-10-02 12:41
Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Visst blir det tjockare men kan du göra majonnäs på det?

~Paul~

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal