Hur lyckas man med ungsrostade grönsaker?

Startat av danielmalm, 2009-10-13 16:36

Föregående ämne - Nästa ämne

danielmalm

Jag brukar ofta rosta diverse grönsaker i ugnen, men blir sällan nöjd. Ibland blir de för torra, ibland för mjuka, och ibland för färglösa. Jag känner att jag inte riktigt kan sätta fingret på vad som går snett, så därför väner jag mig till er!

Jag slår vad om att det finns någon där ute som kan ge mig en liten lista på saker man ska tänka på för att ugnsrostningen ska lyckas.

chepplin

Vad gäller det før grønsaker? Vad har du før temp på ugn? Grill elller varmluft? Använder du olja? Førkokar du grønsakerna?
Och vad är en lyckad ugnsrostning før dig.. :)

danielmalm

Oftast använder jag potatis, morötter, palsternacka och rödlök, men det är potatisen jag är minst nöjd med. Temperaturen i ugnen är 225 grader vanligtvis grill. Förkokar inte (är det bra?). Vad jag saknar är den där härliga krispigheten man kan få i potatisen, utan att den för den sakens skull är för torr.

Ställer jag för höga krav på min potatis?

kjpil

Jag undrar om det handlar om stekyta? Om du exempelvis skippar kokningen, häller ner alla grönsaker i en plaspåse tillsammans med lite flytande margarin och blandar så den blir jämt fördelad, sen in i ugnen så kan du få en bra brunfärgning. Jag brukar köra på 200 grader i mitten av ugnen. Alltid rödbeta för sig om jag har rödbeta eftersom den färgar av sig och kräver lite längre tid - de andra rotsakerna tycker jag går rätt bra att köra på samma tid. Men jag brukar inte vilja ha så brunfärgat - så kör typ 4 portioner tillsammans med 1-2 msk olja, lite salt och sen något gott som exempelvis färsk basilika, eller torkad oregano eller dyl.

danielmalm

Ja, jag tror det är precis det jag är ute efter - stekyta. Det där med margarinet var en bra ide. Det ska genast provas!

Andreas

Citat från: kjpil skrivet 2009-10-14 09:04
Jag undrar om det handlar om stekyta? Om du exempelvis skippar kokningen, häller ner alla grönsaker i en plaspåse tillsammans med lite flytande margarin och blandar så den blir jämt fördelad, sen in i ugnen så kan du få en bra brunfärgning. Jag brukar köra på 200 grader i mitten av ugnen.


Färg är en sak, men blir själva stekytan knaprig och god när du gör så?
Den som inte frågar får inga svar.

Ia

Jag brukar ofta rosta potatis, morötter och palstnernackor. Jag brukar ta ganska rkligt med olivolja på plåten, sen även ringla flytande smör på rotfrukterna. Salta och peppra. 200 grader i ca 30 - 40 min. Då brukar dom bli bra. Det är även gott med lite honuung på!
Ia´s Matblogg

Kari

Kallpressad rapsolja är min lösning och att inte salta förens allt är klart.
Kan det vara så att salt i olika former drar ut vätska?

Andreas

Du tänkte att ytan skulle bli mindre frasig för att saltet liksom drar ur vätskan dit? Det var en intressant teori.
Den som inte frågar får inga svar.

CII

Jag använder väldigt lite olja, tycker att ytan blir bättre av det.

humlan

Jag tycker krispigheten är mycket beroende på hur mycket grönsaker man har i formen och hur stor form man använder. Om man fyller upp formen med mycket grönsaker så blir dom ofta mer mjuka, men gör man en mindre sats alternativt använder en större form så blir det mer stekyta.

Andreas

Citat från: CII skrivet 2009-10-23 13:51
Jag använder väldigt lite olja, tycker att ytan blir bättre av det.


På vilket sätt bättre?

Citat från: humlan skrivet 2009-10-26 09:17
Jag tycker krispigheten är mycket beroende på hur mycket grönsaker man har i formen och hur stor form man använder.


Det måste ha att göra med att fukten inte hinner dunsta bort om de ligger för tätt?

Ingen som brukar mjöla grönsakerna med vetemjöl? Jag har för mig att vissa potatisklyftor som säljs brukar vara mjölade.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Ska ta och mäta mängden olja nästa gång i förhållande till det som skall rostas, kan vara så att jag använder lite olja när jag tänker efter..

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal