Konserverade tomater - värda att välja med omsorg och betala extra för?

Startat av Andreas, 2009-11-05 10:02

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Konserverade tomater, krossade eller hela i konservburk eller pappförpackning använder jag rätt ofta men jag brukar inte tänka på vilket fabrikat jag köper, tar första bästa burktomater, oftast de billigaste.

Men när jag var och handlade sist så såg jag en sorts tomater (minns tyvärr inte fabrikatet) som var dyrare än andra och som enligt förpackningen skulle vara mycket godare. När man tänker efter är det stor skillnad på färska tomater så det är inte helt ologiskt att det också skulle vara skillnad på konserverade tomater. Nån som märkt att nåt fabrikat av konserverade tomater är godare och i så fall vilket?
Den som inte frågar får inga svar.

hobbykocken

Måhända menar du Mutti? http://www.mutti-parma.com/
...och ja, helt klart värt att betala extra för. Samma sak med deras tomatpuré.
Kommer inte att köpa ica's "varärtomatsmaken" krossade tomater igen:)

kryddburken

Oj oj! Ja, absolut! MUTTI´s tomatkross är oslagbara! Köper inget annat märke längre, och JA det är stor skillnad på smak, konsistens, utseende, ALLT! Mutti´s konserver är mina juveler på kökshyllan! :-) Även tomatsåsen på glasflaska, de små körsbärstomaterna, också konserv och tomatpuren på tub! Du måste prova Andreas!

agnetasch


kryddburken

Dom finns på mitt Hemköp, dom finns absolut på de större kedjorna som Citygross, Coop mm. Men har dom inte i din affär, så be dom ta hem! :-)

annamaria

Jag köper Muttis när jag hittar dem, dem har tomatsmak. Bunkrar. Dem är dyrare men värda de extra kronorna. Särskilt om jag gör tomatsås. Här finns dem inte just för tillfället (har funnits) i varken Coop eller ICA-affären. Däremot 1 mil bort i den ICA-affären. Köper annars när jag storhandlar.

Har ni andra tips än Muttis?

Yoghurt

Mutti är verkligen oslagbara. Jag har faktiskt ändrat middagsplaner helt ett par gånger istället för att köpa något annat märke.

Andreas

Hoppsan! Ni är verkligen helt lyriska över Polpa Mutti!

Jovisst var det Mutti jag hade sett, och nu har jag köpt ett 3-pack för 20:50 på Coop Forum i veckan. Inte så hemskt mycket dyrare än Coop x-tra tomater som kostar 4,90 burken.

På framsidan står "HAR DU SETT MAKEN TILL TOMAT!" Och på baksidan  "Ved du vad som gör Polpa Mutti så unik?
¤ Att man enbart använder italienska tomater odlade under den varma solen vid Medelhavet.
¤ Att man bara väljer mogna tomater och konserverar dem samma dag som de skördas. Därför kan man hela året erbjuda samma kvalitet som hos färska tomater"
¤ Ett minutiöst urval av själva tomaten där man bara använder det röda "hjärtat" och kasserar alla gula och gröna växtdelar."

Fast att Muttis tomater är italienska konserverade tomater är inte unikt, Coop x-tra är också från Italien, och jag skulle faktiskt tro att de flesta konserverade tomater är just från Italien. Och innehåller verkligen andra fabrikat gula och gröna växtdelar?! Men däremot kanske Coops inte är lika mogna som Mutti när de plockas? Jag jämförde smaken på dem direkt ur burken och Mutti är definitivt fylligare i smaken, fast jag tyckte också Muttis hade en liten konstig bismak, men å andra sidan äter man dem ju vanligtvis inte direkt ur burken. Ska man jämföra dem ordentligt ska man nog laga två tomatsåser bredvid varandra, det hade jag tyvärr inte riktigt tid med denna gång utan blandade helt sonika Coop och Mutti i samma sås.

Vad man också kan notera är att Mutti är mer finfördelad i konsistensen än vad konserverade tomater vanligtvis är.
Den som inte frågar får inga svar.

Sara W

Hos oss blir det endera Muttis tomater eller Kung Markatta. Sambon föredrar den sistnämnda pga det ekologiska perspektivet. Jag anser att då vi köper ekologiskt och närproducerat när det gäller nästan allt annat, så tummar jag inte på kvaliteten utan väljer Mutti. Jag gillar den fylliga smaken, konsistensen och den intensiva färgen. Jag har testat många andra märken och hittat mindre goda gulgröna bitar i som inte kokar sönder i bolognesen. I Mutti har jag inte hittat något icke ätligt. Så det absolut bästa just nu vore om Mutti kom ut med ekologisk variant. Det vore en finfin julklapp. 

Hasse

Skulle laga köttfärssås idag och tänkte passa på att prova Muttis krossade tomater efter era rekommendationer. Men tyvärr fanns de inte i någon av de två ICA-butiker jag har i närheten. Så jag grabbade istället ICA:s krossade tomater och tänkte att jag kunde jämföra dem med ett paket Heinz som jag visste att jag hade hemma.

Av dessa båda tycker jag att ICA:s är klart godast. De har en tydlig tomatsmak med en mild sötma i eftersmaken. Heinz däremot var vattniga och med en skarp, obehaglig eftersmak. De smakade ungefär som de allra billigaste sorterna.

Ett - noll till ICA alltså, i denna tvekamp.

Sara W

Hasse, får man fråga vad de båda kostade? Någon större differens?

Hasse

ICA:s köpte jag idag och de kostade 10,90 kr för 500 g. Det blir 21,80 kr/kg.

Heinz har jag haft hemma ett bra tag och är långt ifrån säker på vad de kostade. Men med en stor reservation för fel har jag för mig att jag betalade 5,90 kr för 390 g, vilket blir 15,13 kr/kg.

Sara W

Intressant att Mutti är både billigare per kg och godare. Heinz har jag aldrig testat. Jag använde en del ICA-tomater tidigare innan jag läste ett test i Allt om mat (tror jag) för några år sedan, där man gav ICA dåligt betyg men lovordade Kung Markatta. Använde därför dessa en tid innan Kryddburken tipsade om Mutti. Och ja, jag är frälst. Hoppas att du hittar Mutti snart i en butik nära dig, Hasse.

Ha en trevlig fredagkväll!

Hankki

Betala extra vet jag inte.
Jag hittade mutti på prisma i Jakobstad och priset var 0,81€/burk eller ca 7,80kr och ett annat märke, rainbow, som är lågprismärke kostade 0,89€ för samma burkstorlek eller ca 8,60kr.
Vad kostar dom i sverige?

Fröken Dill

Muttis ÄR bäst. Dyrare, javisst, men mycket godare! Jag använder bara dessa, när det inte finns egna färska eller från frysen.
Hälsar fröken Dill

danielstahl

Mutti är klart värt pengarna. Om jag gör en tomatsås med Mutti-tomater i stället för att köpa en färdig tomatsås så blir det inte dyrare, bara godare.


Mickan

Samma här. Tänk om tillverkaren skulle vilja sponsra oss med tanke på allt gott vi säger!
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

Spara burkarna och plantera små tomatplantor i till våren. Perfekt gå-bortpresent!
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Just nu skiljer det 10 öre burken mellan Coop x-tra och Mutti på Coop forum, de säljer 3 burkar Mutti för 15:- och 10 burkar x-tra för 49:-

Men är det verkligen bara jag som tycker att Mutti smakar lite konstigt direkt från burken, eller har ingen annan smakat dem "råa"?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal