Hur bevara färska örter, ex. basilika? Torka? Konservera?

Startat av Kari, 2007-07-04 09:44

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Hängde upp en basilikakvist i ett snöre i vårt soligaste fönster för två veckor sedan, tänkte att den skulle torka snabbt men icke.

Hur ska man göra? Utan torkmaskin. Saknar varmlufts ugn.

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

testa att inte hänga kryddorna i solen utan på lite mer skyddad plats. de måste sedan hänga ett bra tag, säkert en månad.
man borde kunna torka i ugnen?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Andreas - Frysa har jag inte ens tänkt på.. Men i frysen blir ju allt med tiden frostigt och läskigt?!

crlhrv - Tänkte torka snabbt, mer smak och mindre damm. Jag ska prova en kvist i ugnen att jämföra med. Låg värme & öppen lucka? På smörpapper eller hänga i ståltråd? Vad tror Du?

Kari

Jepp, det är jag igen med basilikan..  ;D

Om man lägger färska basilikakvistar i tex olivolja? Någon som testat?

Köpte förut en lite flaska olivolja med basilika smak men den är så kryddig så att den måste späs ut med annan olivolja 1->10 annars blir den övermäktig.

Det är ju bladen man vill åt, året runt.


crlhrv

Är syftet att skapa basilikaolja eller att hålla bladen färska? Jag tror snarare på att frysa bladen för att behålla färskheten.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

crlhrv

Jag skulle prova att köra i ugnen, speciellt om du har varmluftsugn. Mycket låg värme på bakplåtspapper och stängd lucka (kanske måste släppa ut lite fuktig luft då och då).
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Citat från: crlhrv skrivet 2007-07-04 12:12
Är syftet att skapa basilikaolja eller att hålla bladen färska? Jag tror snarare på att frysa bladen för att behålla färskheten.


Färska fina blad!
Men hur skall dom frysas? Vakum? Det är ju så trist med rimfrost eller vad det nu är..

crlhrv

Ja testa att portionsförpacka bladen och sedan suga ut luften och knyt ihop. Men så länge det inte är en massa onödig och fuktig luft inne i påsen när du knyter ihop den så spelar storleken eller mängden blad ingen roll. Rimfrost brukar väl främst uppstå om frysdörren fått stå öppen eller om du ställer in varma saker direkt in i frysen?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Men hur kommer frosten in i förpackningar? Som i plastpåsar och glasslådor?
Visst det är ju lite spring i frysen med både ett och annat.. *oj*

Kanske ska köpa ett gång redline/ziplock påsar att labba med, in med några blad och platta till så kanske det är minimalt med luft iaf.. Så kommer väl narkotikapolisen och kollar... Kanske jag kommer med i Agnetas tidningsklubb?! *haha* Man hade gömt rökbasilika i frysen, läs mer på sidan 12..

agnetasch

Enligt boken "Kryddväxter" ska man lägga örterna på ett galler täckt med aluminiumfolie(spela roll) o torka dem i 50°C. Ugnsluckan måste stå på glänt.
Inte ett ord om tiden.Jag har inte provat denna metod själv.

agnetasch

Fram med boken "Kryddväxter" igen.Enligt den kan man frysa in finhackade örter +lite vatten i istärningslådor,sedan flyttar man över dom till annan burk.
Eller så fryser man in hela kvistar o smular örterna i fruset skick o förflyttar dem till små frysburkar.Örter som smulats i fruset skick klibbar inte ihop o är lätta att ta småportioner av.

Kari

Nummer två känns helt klockret, taget! Men lite skraj för frosten, gladpack över kanske ger skydd?!

Vilket förlag, vem är författaren på Din braiga bok?

Tack och bock!

Andreas

Limmade ihop dina två basilika-trådar Elka eftersom de ändå hänger ihop. ;)

Citat från: elka skrivet 2007-07-04 11:32
Andreas - Frysa har jag inte ens tänkt på.. Men i frysen blir ju allt med tiden frostigt och läskigt?!


Hur lång tid är "med tiden"?

Frost består ju av fukt och fukten kommer antingen från fuktig luft som kommer in i frysen varje gång du öppnar dörren eller från läckande otäta förpackningar (dåliga trasiga plastpåsar osv.). Se därför till att förpacka allt i frysen omsorgsfullt så blir det bättre.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Ett bra frystips är att köra basilikan i en matberedare med *lite* vatten. Lägg i plastpåsar och platta ut, frys in. När du sen vill använda är det bara att bryta av en lagom stor bit, och ha i maten.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Anne:Mycket,mycket smart!
elka:Jag tror att örterna ska frysas i en plastpåse.Boken "Kryddväxter"ges ut på ICA Bokförlag o är skriven av Christine Recht,det är en bok som bara måste ingå i ens fackbibliotek.

Kari


Åsa

Kanontips Anne!
Själv brukar jag plocka vad jag har i kryddväg inkl stjälkar och köra detta + vitlök i matberedare. När det börjar bli färdigmixat tillsätter jag rejält med salt och kör en stund till. Låter detta torka några dagar på tidningspapper eller bakplåtspapper och vips har man hemgjort örtsalt!

Andreas

Det lät jätteskoj Åsa. Använder du vanligt strösalt när du gör ditt hemmagjorda örtsalt? Och vad använder du örtsaltet till för slags mat?
Den som inte frågar får inga svar.

Åsa

Ja, jag använder vanligt joderat strösalt och det blir väldigt gott! Glömde dock upplysa om att det inte är någon hit att ta med mynta. Blanda den i Mojiton (?) istället!  ;)
Jag brukar använda den till det mesta. Gott att ha på bordet och strö på en sallad eller på...ja...det brukar passa det mesta faktiskt....lasagne....potatismos...ugnsstekt potatis....

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal