Samboka och/el. Sambosa - recept sökes!

Startat av Kari, 2007-07-07 23:01

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Hej alla!

Vi sitter här i soffan och klurar på hur man gör Indisk Samboka och/eller Afrikansk Sambosa (stavningen?!)  ;)

Detta är små piroger och så himla gott att äta både kalla som varma..

Tips någon?

Tack från Lördagssoffan!

crlhrv

2007-07-07 23:09 #1 Last Edit: 2007-07-07 23:11 by crlhrv
Samosa:
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=3084
http://www.indianchild.com/samosa_recipe.htm

Fyllningen verkar påminna lite om Keema, den indiska rätt jag gjorde häromdagen (recept: http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=8417) där man också använder sig av bl a köttfärs, garam masala, ingeäfra, ärtor och potatis.

När jag tittar lite närmare så är Ica Kurirerns Samosa-fyllning nästan identisk med Keema om än inte lika krämig.

Jag kan tänka mig att små Samosaknyten passar bra som snacks tillsammans med en öl eller två!  ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Tack till killen med kollen! Nu blev Hjärat och jag sugna, många projekt blir det.

Hon har gjort Sambosa i jobbet en gång och ätit Samboka hos en moster som jobbat i Indien och kan aldrig glömma den smaken!

Klockrent med en kall Staropramen!  ;D

Skål och gonatt!

Urban

2007-07-07 23:30 #3 Last Edit: 2007-07-08 10:29 by Urban
Jag har gjort sambosas "piroger" ifrån en afrikansk kokbok ett par gånger som jag köpte för ett antal år sedan..
Och där kunde man välja mellan lamm eller nötfärs (lamm är säkert orginal).
Vidare så var kryddningen i färsen väldigt enkel.. Pressad vitlök/Hackad gul lök/persilja/svartpeppar/cayennepeppar/salt och kardemumma.

Denna kryddning (utan proportioner) ger väldigt goda piroger. Hade faktiskt glömt bort dessa fram till nu.. Så tack Elka för påminnelsen  ;D

Kari

Jag vet inte hur vi kom tänka på detta just i kväll, men vi var på en festival förra sommaren i Rinkeby här i Stockholm och fick njuta nybakade Sambosas, gött var det!

Kul festival förövrigt, som ett par timmar utomlands faktiskt. Härlig stämning med musik och glada människor och underbar mat och doft då att gjordes inför besökarna på plats!  ;D

Andreas

Calle: läste på lite om Samosa http://en.wikipedia.org/wiki/Samosa och såg att det traditionella är att fritera dem som i det andra receptet du länkade till.

I Ica-kurirens recept stod det att Samosa passar till
"Indisk tandoorikyckling
edd"

Är edd en maträtt eller något slags felskrivning?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Samosa, samboka & sambosa...? Det är mycket nu..

crlhrv

Elka: ser ut som det beror på vilket land man hämtar receptet från. Samosa verkar vara den indiska varianten medan Sambosa verkar vara den afrikanska motsvarigheten.

Samboka är den svenska stavningen av Sambuca, en anissmakande likör och verkar inte vara någon maträtt.. eller?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

Jepp, jag föredrar piroger dom trekantiga. Spriten kan vi lämna det är ju måndag.. *ler*
Det Vi fick i Rinkeby och det min världsäventyrande tjej ätit i afrika måste då ju vara Sammbosa?

Andreas

Då är frågan om det är nåt speciellt som är karaktäristiskt för just Afrikanska Sammbosa..?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal