Slipa Gerber multiverktyg

Startat av crlhrv, 2007-07-16 09:18

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Möjligen att det är off topic för matforumet men då det verkar finnas många kniv- och slipkunniga här så frågar jag ändå.
Är det möjligt att slipa kniven på en Gerber Multitool? Är det någon som har erfarenhet av detta? Vad är kniven (och övriga verktyg?) gjorda av för stål? Skulle vara mycket intressant att veta..  8)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Jag har som fått för mig att Gerber har ett stål av hög kvalite.. En gammal vän till mig hade alltid sin Gerber multitool med sig på sina fisketurer och har var jättenöjd med den..
Han använde ett liten brynsten som var ca: 3 cm bred och 10 cm lång då han vässade denna kniv.. Och resultatet blev en mycket vass kniv.
Det finns även små diamantbrynen att köpa i jakt o fiskeaffärer lämpade för små knivblad som man kan bära med sig i fickan vid behov. Clas Ohlson har också en del diamantbrynen på lager.

http://www.knivar.nu/webstore/asp/produkt.asp?id=930
(detta är ett kombinationsbryne dvs. en sida består av diamant och den andra har en keramisk yta)

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=381278
(ett litet platt och billigt diamantbryne)

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=12074050 (Ett bryne i pennmodell)


Huruvida bra dessa brynen är får nog knivexperterna svara på.

Rob

Den som finns på knivar.nu är Fällknivens DC, jag har ett och det är mycket bra. Gerber håller helt ok kvalite, men jag vet inte vad det är. Annars är väl deras huvudpunkt att man kan byta skäregg mm på olika verktyg samt deras tång.

Man slipar för övrigt den raka eggen på  samma sätt som alltid. De tandade blir svårare att fixa...

crlhrv

2007-07-16 13:27 #3 Last Edit: 2007-07-16 18:26 by crlhrv
Hmm då får jag köpa en sån liten slipsten och prova mig fram :)
Rob: hur menar du att man slipar rak egg på samma sätt som alltid?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

På samma sätt som en kökskniv. Dumt svar, men enklast är att söka på youtube eller gå till jck tex.

Urban

Kanske finns den sliptekniken med i någon av "you tube" länkarna som du postat tidigare? http://matforum.nu/index.php?topic=398.0

Rob

Yepp, Korinklippet med en vanlig kock-kniv duger utmärkt.

crlhrv

Såg nu att Naturkompaniet säljer en slip-grej för just Gerberknivar för 149 kr, kanske kan vara nåt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Sweber

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=381278
(ett litet platt och billigt diamantbryne)

Denna har jag provat, urusel kvalite på plasten i stommen och skivarna med diamantpulvret lossnar och man får limma fast dom igen. Men visst går det att få till en hygglig skärpa på en morakniv om den inte är för slö. Det är ett bryne, inte en slip.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

dePaul

Citat från: Rob skrivet 2007-07-16 13:06
Gerber håller helt ok kvalite, men jag vet inte vad det är.
Gerber kör med AISI 440A i de flesta verktygen. Enda skillnaden är att vissa verktyg lämnas mjukare och andra som t ex bladet hårdare i samband med värmebehandlingen. Detta gäller förståss de flesta andra multiverktygstillverkare också, såsom Victorinox och liknande.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal