Jäst och socker.

Startat av hang, 2007-07-22 11:53

Föregående ämne - Nästa ämne

hang

Hejsan allihopa, jag undrar varför jästen "smälter" när man blandar det med socker?

Urban

Jag tror det beror på att jästen i sig innehåller en stor mängd fukt/vatten som får sockret att smälta när man blandar samman dessa 2 indgridienser. Vidare så innehåller ju jästen levande svampar/mikro-organismer som äter av sockret.. Men om det är det som hjälper till att smälta jäst och socker vet jag ej. Någon annan?

Andreas

Hej och välkommen till forumet hang!

Urban: det där lät svamligt - du skriver om jäst som smälter socker när frågan är varför sockret smälter jästen.

Nu spekulerar jag vilt, men kan det inte vara lite samma princip som när man saltar/gravar - dvs osmos - att sockret här suger ut fukten ur jästen samtidigt som det vandrar in i själva jästen varefter cellstrukturen i jästen kapsejsar och den flyter ut?
Den som inte frågar får inga svar.

mums

2007-07-25 00:00 #3 Last Edit: 2007-07-25 00:07 by mums
Hmm, men jäst som ligger i kylen och torkar smälter ju inte och den blir ju också av med vattnet. Jag tror en biolog skulle kunna svara, jag är övertygad om att det har med microorganismer att göra.
Hittade denna sida på nätet, den innehåller även lite tips.
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/archive/index.php/t-75147.html

agnetasch

Bra länk med intressant diskussion.Jag fastnade speciellt för detta:
" Det är faktiskt amylaserna i vetemjölet som ser till att jästen får glukos att jäsa vid brödbak"
För länge sedan fick jag lära mig att inte tillsätta salt eller socker till jästen i början av jäsprocessen.Det var för "starkt" o skulle döda jästsvamparna.I stället skulle man slänga i lite vetemjöl i jästvattnet så att jästen fick något att börja jobba med.Har gjort så i evigheter utan att egentligen veta varför.Nu vet jag.Tack.
Tillämpar inte tipset:" För mindre finkänsliga så går det också att spotta i blandningen" ;)

mums

Samma sak har jag fått lära mig men det är svårt att låta bli blanda jäst och socker, det blir ju mycket enklare att fördela jämt i degspadet. Jag sätter årligen lite vin och då gäller att, för mycket socker så slutar jäsningen för tidigt,(om den ens kommer igång) och vinet blir sött och odrickbart. (socker konserverar). För lite så dör kulturen av näringsbrist. så det är en känslig microorganism det där.

Andreas

Citat från: mums skrivet 2007-07-25 00:00
Hmm, men jäst som ligger i kylen och torkar smälter ju inte och den blir ju också av med vattnet.


Mjo men skillnaden är att i kylskåpet lufttorkas jästen, här skulle det kunna handla om socker som vandrar in i jästen - så om det är sockeret som förstör jäststrukturen på kemisk väg eller om det är mikroorganismer är svårt att säga när man inte vet. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Skickade ett Mail till kronjäst för att försöka lösa denna gåta, och till svar fick jag detta.

Hej Ubbe

Tack för ditt mail.

Varken socker eller salt skall blandas direkt med jästen. Salt och socker
skall tillsättas till redan upplöst jäst. Färsk KronJäst löses i
degvätska
medan torr KronJäst blandas med mjölet.

För den som vill veta mer om KronJäst, är ni välkomna att besöka vår
hemsida, där vi besvarat några av de vanligaste frågorna kring jäst och
bakning. Vi har också en jästskola där man kan lära sig allt om jäst.

Hemsidan:
http://www.kronjast.se
Vanliga frågor & svar:
http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&
trg=Content_5720&Main_5717=5720:0:&Content_5720=5724:0:10,2237:1:0:0:::0:0&P
ageContent_5724=5833:23321::1:5726:4:::0:0



Med vänlig hälsning
Camilla Norrman

Konsumentkontakt Jästbolaget
Box 7003

192 07 Sollentuna
Tel: 020-98 27 86
http://www.kronjast.se

Visst var det ett svar.. Men inte det svar jag var ute efter ???.

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Ebba

Hej!
Vi håller på med en laborationsrapport i skolan, jag går i åk. 7 och vi har laborerat om koldioxidutvinning.
Vi har haft 3 provrör med jäst i alla, och socker i en, salt i en, och mjöl i en. Sen lägger vi dem i värmebad och sätter ballonger på rören. Jag har listat ut att mjölblandningen gav inte ut koldioxid för att mjölet "äter upp" koldioxiden och fångar den när den jäser, men jag hittar ingen stans om varför saltet inte gav ut koldioxid, eller varför sockret gav ut koldioxid? Jag har ingen som helst hjälp av google eller min lärare eller någon annan sida? Och jag ör bortrest hela helgen och på måndag morgon ska vi lämna in våran rapport! Så snälla hjälp mig !?
Tack på förhad!
p.s: jag vet att detta inte är någn kemisida, men det är mitt sista hopp ;)

vilsjin

Citat från: Ebba skrivet 2011-10-22 10:30
Hej!
Vi håller på med en laborationsrapport i skolan, jag går i åk. 7 och vi har laborerat om koldioxidutvinning.
Vi har haft 3 provrör med jäst i alla, och socker i en, salt i en, och mjöl i en. Sen lägger vi dem i värmebad och sätter ballonger på rören. Jag har listat ut att mjölblandningen gav inte ut koldioxid för att mjölet "äter upp" koldioxiden och fångar den när den jäser, men jag hittar ingen stans om varför saltet inte gav ut koldioxid, eller varför sockret gav ut koldioxid? Jag har ingen som helst hjälp av google eller min lärare eller någon annan sida? Och jag ör bortrest hela helgen och på måndag morgon ska vi lämna in våran rapport! Så snälla hjälp mig !?
Tack på förhad!
p.s: jag vet att detta inte är någn kemisida, men det är mitt sista hopp ;)

Jäst äter socker och avger koldioxid och alkohol enligt nedanstående formel:

C6H12O6 = 2 C2H5OH + 2 CO2
En glukosmolekyl blir genom jästens metabolism 2 alkoholmolekyler och två koldioxigmolekyler.

Mjöl innehåller både fruktos och glukos om än inte i några jättemängder. Den koldioxid och alkohol som bildas fastnar i den väv av gluten som bildas när man blandar mjöl och vatten och skapar de små "luft" bubblor som finns i alla jästa bröd. Geggan avger altså ingen gas utan den stannar i den.

Salt innehåller inget socker alltså har jästen inget att äta utan dör.

All koldioxid  som bildas i blandningen jäst-socker-vatten stiger till ytan och fångas i ballongen. (Det är ju bland annat så man gör vin, champange är vin som fått slutjäsa i flaskan så att koldioxiden inte kunnat avdunsta).

Är det klarare nu?

vilsjin

Hoppas att Hasse inte är din lärare för då vet han att du fuskat ;)

Hasse


vilsjin


Hasse

Svaret var mycket pedagogiskt och fullt begripligt. Vilsjin, du får MVG för din förklaring!   :)

Jag är inte kemist och kan inte svara för om det är korrekt, men du brukar ju ha koll på vad du skriver, så jag litar på ditt svar.

Ebba verkar vara en ambitiös och framåt tjej, så jag hoppas - och tror - att det kommer att gå bra för henne i skolarbetet.


vilsjin

Citat från: Hasse skrivet 2011-10-22 18:48
Svaret var mycket pedagogiskt och fullt begripligt. Vilsjin, du får MVG för din förklaring!   :)

Jag är inte kemist och kan inte svara för om det är korrekt, men du brukar ju ha koll på vad du skriver, så jag litar på ditt svar.

Ebba verkar vara en ambitiös och framåt tjej, så jag hoppas - och tror - att det kommer att gå bra för henne i skolarbetet.

Tackar! *rodnar*

Nå Ebba, hur går det?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal