Vilket är rätt, skopa eller hälla?

Startat av mums, 2007-08-02 13:38

Föregående ämne - Nästa ämne

mums

Vilket är det rätta, hur mäter man så att dett överensstämmer med recepten i kokböckerna?
Kan tänka mig att man borde väga men så står det inte skrivet. Om man skopar upp en dl mjöl och sen häller över den i ett annat mått blir det istället 1,25 dl. Kanske inte så viktigt om det bara gäller 1dl men skopar man upp en liter har man plöstligt 2,5 dl mer än man trodde.

agnetasch

Bästa metoden:Om det står i receptet att det ska vara t.ex. 13 dl vetemjöl så ser du på mjölpaketet vad 1 dl mjöl väger tar det X 13 o väger upp det.Näst bästa metoden:Häll mjöl från påsen i ett litermått, det packar sig inte lika mycket som när man "skopar" upp.
Eller så gör man som svärmor,storbagerskan;häller i mjöl till det "känns lagom" ???

kryddburken

Att väga & jämföra liter-mått med vikt-mått är nog det bästa, hushållsvågen framförallt!! livsmedel per livsmedel för att det ska bli exakt!!

Men att "lufta" mjölet & göra en "skrapa av med kniv-mått" är inte helt tokigt heller! Kör ner dl-måttet i mjölpåsen & vänd runt det översta mjölet ett par varv "skopa" sedan "lätt på hand" upp dl efter dl... Skrapa av varje mått med knivens baksida!

det som är SÄMST... (talar av egen erfarenhet) är att direkt köra ner dl-måttet i påsen, få upp ca 1½dl mjöl, RÅGAT MÅTT (tror jag nog) och sen försöka måtta lite till på egen hand att få upp ½dl med ögonmått... så att allt ska stämma i slutänden med EXAKT 2dl vetemjöl..... NO NO NO.. de funkar inte, inte med mitt ögonmått iaf.!

VÄGA - eller vara nogrann!!! - That´s it!!

mums

Väga låter smartast. Men vad är kokboken skrivet efter skopat eller hällt? Vet man inte det vet man ju inte heller hur mycket man skall väga upp.

agnetasch

1 dl vetemjöl väger 60 g. Så är det,du behöver inte bry dig om det är skopat eller hällt. Uppgiften hittar du på mjölpaket, i kokböcker o i omvandlingstabeller.

mums

Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-03 11:28
1 dl vetemjöl väger 60 g. Så är det,du behöver inte bry dig om det är skopat eller hällt. Uppgiften hittar du på mjölpaket, i kokböcker o i omvandlingstabeller.

Nu blev jag nog lite missförståd, men det är nog mitt eget fel.
Jag gjorde följande, plockade fram min gamla lab-våg och en kokbok. Närmare bestämt KFs kokbok, läser att 60g = 1dl , häller på mjöl tills vågen visar 60g, läser av mängden mjöl till 1,5dl . Alltså kan det inte vara hällt mjöl man menar i kokboken, snarare skopat och packat eller rågat.
Jag kunde ju gjort det här från början, men är man lat så är man. Dessutom hade ju min upptäckt stannat hos mig och det hade väl varit synd.
Hade inte vågen varit så stor hade man med fördel använt den, förutsatt att man i receptet angivit mängden i vikt och det är ju det man inte gör. Man kan ju också göra likadant med ex ICAs kokbok och se om de har samma mått. Nu vet jag i alla fall att står det 1dl mjöl i KF-boken skall jag hälla upp 1,5dl. Jag skall prova och se om resultatet överensstämmer bättre med bilderna än det gjort förut.

Andreas

För att röra till det ännu mer så läste jag nånstans att det också spelar roll vad liter/decilitermåttet har för form.

Häller du upp mjöl i ett smalt mått och väger får du ett annat resultat än om måttet är brett trots att måtten visar samma volymmängd. Har också för mig att det spelade roll om väggarna lutade eller ej.

(Detta gäller när man mäter saker i pulverform som kan packa sig olika i olika mått, mäter du vätskor visar alla mått lika.)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Jag måste säga att jag inte är jättenoga med dl - lagar helst efter viktmått, och skriver också helst mina egna recept så. Annars tar jag "typ" rätt mängd. Det brukar ju märkas på smeten/degen hur mycket mjöl som behövs, och jag tycker att det är mest mjöl som är problematiskt. Egentligen tycker jag att det är lite väl mycket skrämsel om "baking som exakt vetenskap" - jag har nästan aldrig misslyckats och jag är inte alls särskilt noggrann.
Anne's Food - min matblogg

mums

Det enda jag lyckas laga till genom att ta på en höft är pannkakor. Jag tänkte närmast på att om man nu skall prova brödbak med flera olika mjölsorter/ingredienser, och man skulle lyckas, vill man gärna kunna göra om det.

agnetasch

Jag begriper inte att du kan få en så stor skillnad;1,5 dl när du häller upp mjölet.Jag var tvungen att ta fram vågen (vanlig,digital hushållsvåg) o prova jag också.
Ett dl-mått i plast väger 12 g (smalare i basen än i öppningen)
Skopar jag upp mjöl i måttet väger det 79 g,79-12=67 g mjöl.Ställer jag måttet på vågen o fyller det fullt med mjöl väger det 73 g,73-12=61 g mjöl.Det tycker jag håller sig inom felmarginalen för att 1 dl vetemjöl väger 60 g.Eller är det fel på min våg? ???
Släng din KF-kokbok ;) o köp Vår Kokbok,där står mjölmängden i bakrecepten angivna i både volym o vikt.Det är ju bra,då kan man ju välja vilket man vill använda.

mums

Jag tycker också det felar för mycket. Har en Mettler pm30 våg och rostfria mått av den gammla sorten. Vet inte vad måttet väger, jag sätter det bara på vågen och kalibrerar till 0. Kan det ha med fuktighet att göra? Får kanske göra om experimentet och variera.
Om du skopar 1dl och sen häller över i ett större mått, hur mycket blir det då? Jag fick 1,25dl ICA vetemjöl. Kan det möjligen bero på fabrikatet?
Heter boken "Vår Kokbok".?

agnetasch

Är dina mått raka? Ligger det något i vad Andreas skrev om måttens form? Blir det annorlunda i mina mått med utåtlutande väggar?Jag har inte provat att hälla över uppskopat mått i större mått än.
Jag har utfört testerna med Kungsörnens vetemjöl,så fuktigt det kan bli denna regniga sommar.
Vår Kokbok ges också ut av Coop.Den har väl hetat så i alla tider?När är din KF-kokbok från?Det kanske är så att alla nyare kokböcker har både volym o vikt i sina bakrecept,men Vår Kokbok är bra på många andra sätt också.Rekommenderas.

mums

Jo, de är väl rätt raka, mina mått, men de är krönta. Skickar en bild.

mums

Nää, skojade bara. Så här ser våra trotjänare ut. ;D

agnetasch

Medger att jag gick på det!Tänkte att nästa frågeställning blir väl "Hur hålla rätt temperatur i vedspisen vid brödbak" ;D
Fina mått (dom gamla) de modernare har samma form som mina.

Urban


Andreas

2007-08-06 09:40 #16 Last Edit: 2007-08-06 09:42 by Andreas
Mums: Haha ja det var riktigt skoj, jag hajade också till när jag såg din första bild. Hade du väntat lite mer med den andra kanske någon hade kommenterat också. :)

Är det ett decilitermått till höger? I så fall, blir det nån märkbar viktskillnad om du häller ner mjöl i det jämfört med i plåtmåttet?

(En nackdel med stålmåtten jämfört med genomskinliga är att det är svårare att mäta exakt eftersom man inte kan se rakt igenom dem.)

Jag håller annars med Anne om att det är lite väl mycket skrämsel om "baking som exakt vetenskap". Jag bakar ofta på fri hand helt utan recept. Har man bara i någorlunda rätt mängd jäst och salt till vätskemängden blir det i princip alltid helt OK bröd. Bröddegar kan ju ha allt ifrån lös till hård konsistens och ändå ge bra resultat - skillnaden blir ju framför allt just konsistensen på slutresultatet. Enda är väl att om man har en riktigt lös deg så måste man hälla den i en form så att brödet inte flyter ut. Däremot när det gäller sockerkakor och vetebröd är det lite mer noga.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Kan lägga till att jag oftast brukar använda vågen även när jag har ett recept med dl - jag mäter i dl, men stämmer också av med vågen och ser hur mycket det blev. Och jag antecknar. På det viset kan jag absolut återskapa om det blev något gott.
Anne's Food - min matblogg

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal