Umeå: Stora Nolia

Startat av Andreas, 2007-08-04 17:36

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

På Noliamässan i Umeå http://www.nolia.se/ finns mycket ätbart att köpa för den hungrige, speciellt i "livsmedelshallen" 7. Fast jag tycker inte sortimentet är så jättebrett egentligen, övervägande varmkorv, hamburgare, souvaskebab samt rullar med lax och räkor.

I monter 731 såldes tex-mex med stora Santamaria skyltar där man kunde köpa olika tacorullar och där det även skyltades om vildsvin. Det måste jag prova! Köpte mig en rulle för 50 kronor. Passade samtidigt på att fråga om det var Santamaria som drev montern, hon jag talade med frågade då sin kollega som trodde det var det och jag fick ett jakande svar. Jag undrar just, i mässkatalogen ser jag nu att det står "MP i Örebro försäljnings AB".

Vad jag fick var en tortillarulle fylld med sallad, lök, vildsvin och en blåaktig dressing. Vildsvinet såg ut som renskav och smakade mest som lite mildare renskav med ett drag av gris. Försökte komma på vad den blåa ganska milda dressingen  egentligen bestod av men kom inte fram till nåt. Gott men inte jättegott.

Något som jag annars aldrig missar på Nolia är friterad camembert och hjortronsylt, en bra portion sådant får man för 20:- i monter 772 och det var precis lika jättegott som det brukar!
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Åh, det ser gott ut. Skulle också vilja gå på Stora Nolia, har kompisar som är där uppe nu. Det verkar jätteroligt.
Anne's Food - min matblogg

Urban

Jag tog mig också en friterad camembert och hjortronsylt mmm... En riktig noliaklassiker :P

Andreas

Anne: nästa år går mässan i Piteå så du kanske kan åka då. (Årets aha-nyhet för mig var nog de elastiska dammsugarslangarna som var 1,8 meter och kunde dras ut till nåt tiotal meter.;))

Idag fortsatte min jakt på nåt lite mer ovanligt att äta till lunch. Souvas finns i överflöd, men nåt annat än viltkött ska jag väl kunna hitta? Inte för att jag inte gillar viltkött men för att det är kul med nåt lite nytt så här på en mässa.

Det första jag ser är viltburgare. Nej. Ser sen ett tält märkt "Wook", ah en wok tänker jag, ända tills jag ser skylten där det står "Dagens wook viltskav". (Snälla arrangörer om nån läser detta, se till att försöka bredda matutbudet till nästa gång.)

Till sist fastnar jag framför monter 703 där skylten säger "fish and chips". Men vidare genuint engelskt var det definitivt inte: två hårdpanerade fiskbitar med vanliga grill-pommes, rydbergs vitlöksdressing och en tunn citronskiva. Nåja faktiskt riktigt gott ändå, eller har jag tappat omdömet av hunger och matjakt?

Efter några timmars knatande, mässtittande och matshow fick jag så tillfälle att prova något för mig helt nytt, La dolce gelato - Italiensk glasstoast för 25:- som såldes precis innanför entren i ett tält märkt "Mat i vildmarksstil" :).

Denna glassskapelse (finns den i Italien?) bestod av en bulle av semmelstorlek med ganska mycket smör i degen, vanilj och kanel. Bullen var ituskuren och sen fick man välja topping mellan jordgubbe och kola som häldes på undre halvan av brödet varefter en haagen-dazs vaniljglasskula lades på, och till sist övre brödhalvan, sen in i något som såg ut som ett våffeljärn fast med rund hålighet en liten stund.

Alltså en varm bulle med glass i. Faktiskt riktigt gott. Men hade nog passat bäst till en kopp kaffe.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Idag till Noliamässe-lunch blev det BBQ-tallrik á 65:- + dryck 15:- från monter 798 kallad "Garaget", tydligen skall en restaurang med samma namn öppna på Umedalen längre fram i höst.

På väggarna satt bilder på den kommande restauranglokalen. Utanför utställningslokalen stod en gigantisk specialbyggd smoker. Det skall bli roligt med en riktig BBQ-restaurang i stan. Men då får vi hoppas att maten är några snäpp vassare.

Köttportionen som bestod av två varma ribs-bitar och en kall(?!) skiva fläskkarré var mört gott och saftigt med en mild röksmak (fast hade inte mått dåligt av en gnutta ytterligare salt).

Potatissalladen bestående av potatis, sallad, purjo, kapris och nån mild syrlig vit senaps-vitlöksdressing var lite mes-blaskig och kändes lite gammaldags tung. Missuppfatta mig inte, en helt OK sallad men kanske inte någon toppenreklam för en kommande restaurang.

Den egentillverkade BBQ-såsen, kallad "Garagets BBQ-sås", som även gick att köpa i småburkar, var visserligen fyllig men hade en väldigt ynklig chilihetta som knappt kändes - ungefär som Heniz normala chilisås. Hörde av den trevliga personalen att den var så här mild för att tilltala den breda massan men då tror jag faktiskt man underskattar folk.

Efter ett par timmars promenerande i hettan blev det en 15-kronors Åkerbärsläsk från Nyckelbryggeriers Monter 775. Någon vidare åkerbärssmak var det tyvärr inte och på innehållsförteckningen stod "fläderbär koncentrat" och "citronsyra E330" framför "arom" vilket säger en del om sammansättningen...

Den varma dagen på Noliamässan avslutades med en liten 20-kronors bägare med  vaniljgräddglass och jordgubbssorbet från Hansens-glass i Duås monter 781. Hansens http://www.hansens-is.dk var en ny glassbekantskap för mig, krämig fin vaniljglass (som gärna kunde varit lite kraftigare i vaniljsmaken) tillsammans med en väldigt fyllig och god hallonsorbet. Gott!
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal