Fyra kryddor

Startat av Andreas, 2007-08-09 10:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Jag har en burk fyra kryddor ståendes i skåpet jag aldrig använder och som jag inte minns när jag använde senast, någon som använder denna krydda och vad är den egentligen bra till?

Och hur kommer det sig att den heter fyra kryddor, i min version ingår det åtta..?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Anne's Food - min matblogg

Andreas

Ingefära, lagerblad, dragon, timjan, basilika, rosmarin, nejlikor och spiskummin.
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Så spännande. Fyra kryddor - eller quatre epices som det heter på franska, ska innehåla svartpeppar, nejlikor, muskot och ingefära. En del har kanel istället för ingefära, och en del verkar ha kryddpeppar istället för svartpeppar. Men din blandning verkar ju vara något HELT annorlunda. Och väldigt, väldigt udda...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Två rätt var det i alla fall, nejlikor och ingefära.

Fyra kryddor är alltså en fransk uppfinning, som man då skall använda till några speciella franska rätter?

Men det är inte direkt nån udda tillverkare som gjort mina fyra kryddor, ta en titt på bilden...
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Spännande! Jaha, då har väl Santa Maria nån anledning till att de ändå väljer att kalla sin produkt för samma sak, och ja, det får de ju förstås göra. Jätteroligt att kalla det fyra kryddor när det uppenbarligen är åtta. :)

Används klassiskt - enligt Wiki - till soppor, grytor, grönsaksrätter och i korvar.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

Jovisst är det tossigt, här är en annan fyra-kryddor-produkt:
http://www.svampbutiken.com/product_info.php?products_id=2303
"Kryddpeppar, kryddnejlika, muskotnöt, svartpeppar, kanel, ingefära" = 6 st.

Och här är en definiton som inte stämmer vidare överens med vad du skrev:
http://www.primavi.se/matlexikon/forklaring.cfm?wid=339&uLetter=F
"Färdig kryddblandning bestående av två delar muskonöt, två delar malen vitpeppar, en del kryddpeppar och en del malen kryddnejlika."

Nejlika verkar vara den enda riktigt gemensamma nämnaren över huvud taget.

Ang. användningen - på min burk står "soppor, såser, kött- och färsrätter" och du skriver "soppor, grytor, grönsaksrätter och i korvar" - men nåt mer konkret - Ärtsoppa? Boeuf Bourguignon? Kabanoss?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Min mamma använde alltid Fyra Kryddor i köttbullar.Till skillnad från alla andra som älskar "mammas köttbullar" tyckte inte jag att min mammas smakade nåt vidare.

Anne

Ehhh.. Ja, ärtsoppa kanske? Bouef bourgignon - nä, men kanske i en kalops? Kabanoss har jag ingen aning om :)
Anne's Food - min matblogg

Thomp

Fyra kryddor förekommer i en rad olika varianter. Mest känd torde den franska varianten vara. En svensk variant skapades av krögaren Tore Wretman, även benämnd épice riche efter en av hans restauranger (Riche i Stockholm).

Ingredienser fransk variant:
2 delar muskot
1 del kanel (eller ingefära)
1 del kryddnejlika
4 delar vitpeppar

Ingredienser Wretmans Épice Riche:
1 del mald muskot
2 delar mald vitpeppar
1 del mald kryddpeppar
1 del mald kryddnejlika

Tunisiska 4 kryddor innehåller vitpeppar, kanel, paprika och coeurs des roses.


ANVÄNDNING

Används bl.a. till smaksättning av patéer och grytor.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal