Kemisk sötma inte lika söt och god som socker

Startat av Andreas, 2007-08-09 14:01

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Såg precis att Aftonbladet har gjort ett blindtest där de jämfört "utan tillsatt socker"-produkter med produkt från samma tillverkare fast med socker.

Produkterna med kemikalier fick kommentarer som "Bismak, 
besk." "Stickig smak.", "Smakar inte så mycket." "Lite besk.", "Känns som sötningsmedel." "Kändes lite sur."

Produkterna med vanligt socker fick kommentarer som "Sötast, mer arom." "Sötare och starkare smak.", "Stor skillnad." "Sötast, mer smak."

Läs mer här:
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,1129871,00.html

Någon som gjort liknande test själv och upplever nån skillnad, eller är detta bara något som Aftonbladets testpanel kan känna?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Fruktyoghurt med sötningsmedel smakar lite surt/beskt har jag för mig.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Drick ett glas FunLight o du har plåtsmak i munnen resten av dagen.

Anne

Agnetash - nä, där håller jag inte med. Fun Light gillar jag, den funkar finfint för mig :)

Däremot är jag lite skeptisk till sukralos. Min kompis som är kemist höll en lång utläggning om hur skeptisk HON var, och det smittade av sig lite. Tydligen väldigt miljöfarligt? Men det blir ofta gott, tycker jag - nya Cola Light med Sukralos är jättemycket godare än den gamla, t.ex.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch


crlhrv

Man ersätter vissa atomer i sackaros med kloratomer vilket gör att sukralos som då blir ett klororganiskt ämne i samma miljöfarliga familj som DDT och PCB. Men till livsmedelstillverkarnas stora lycka finns det ännu inga undersökningar som belägger att sukralos har en negativ miljöpåverkan (har jag för mig, men vi kan ju vänta några år och se.. eller stoppa det)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Flyttade den intressanta diskussionen om Stevia till egen tråd för framtida referens:
http://matforum.nu/index.php?topic=559.0
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Jag får väl skylla mig själv som var slarvig när jag handlade och missade att där stod "Utan tillsatt socker" på Ekströms Blåbärssoppa till utflykten. Fy bubblan vad den smakade illa, det misstaget gör jag inte om. (Och visst är det ironi att där står "Naturligt gott sedan 1848" ovanför innehållsförteckningen med aspartam och acesulfam K.)
Den som inte frågar får inga svar.

ena

tycker att alla artificiella sötningsmeel ger en metallisk bismak... o den känns tydligare ju mindre sånt man får i sig... :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Ah så du menar att det smakar godare för den som så att säga har vanan inne?
Den som inte frågar får inga svar.

Jimmy

Sötma upplevs olika för olika typer av sötningsmedel. Fruktos ger t ex inte samma sötma som sukros. Det sötningsmedel man använder är det man i regel upplever som naturligt. Jag tycker själv att vanlig coca cola (med socker) smakar syntetiskt.
Sukralos är bortrensat från marknaden, då det finns eventualiteter med dess miljöpåverkan. Det nya är istället Stevia som inte ännu har blivit godkänt i Europa, men förväntas bli snart. Oftast tycks det ha en lätt bismak av lakrits, men om man har lyckats bra med renframställningen (en växt från Paraguaj), så ska en vara relativt neutral.

Andreas

Citat från: Jimmy skrivet 2009-08-25 08:13
Det sötningsmedel man använder är det man i regel upplever som naturligt.


Det låter logiskt! Frågan är då vilket sötningsmedel som är nyttigast/sundast att vänja sig vid..?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag har på senaste tiden tittat lite på olika sötningsmedel. Jag använder det när jag kokar osockrad lingonsylt, det enda "söta" jag äter i mina LCHF-perioder.Av slentrian har jag använt Canderel,antagligen p.g.a den snygga burken ;D Men plötsligt kom jag på att man kanske skulle använda något annat.Vid en marknadsundersökning (ICA Kvantum 1 butik) hittade jag tre kandidater som kanske svarade mot mitt behov:
Canderel (med aspartam)
Hermesetas (med aspartam)
Suketter (med cyklamat+sackarin)
Alla varianterna verkar finnas som strö, flytande o bit.
Jag köpte en burk Suketter o ska koka nästa sats lingonsylt med sånt i.Då kan jag bedöma smaken o ev biverkningar (typ diarré, inte cancer)
Annars kan jag absolut inte bedöma vilket som är farligast av aspartam eller cyklamat, är det någon som vet är jag väldigt intresserad.
Stevia o sukrin har jag inte testat p.g.a otillåtenhet o skyhöga priser.

JonasBååth

Det är väl knappast så att sötningsmedel används för att det skulle vara godare än riktigt socker?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal