Stevia - naturligt sötningsmedel

Startat av agnetasch, 2007-08-11 09:07

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Stevia då?Vad ska man kalla det?Det är ju inte socker o inte ett kemiskt sötningsmedel.Såg att man kan köpa frö till Sockerplantan på Impecta,där det står så här:
Stevia rebaudiana-Sockerplanta
Har använts i Sydamerika som naturligt sötningsmedel i över 1500 år. Bladen användes som sockerersättning, färska eller torkade. Ingående ämne steviosid, 300 ggr sötare än socker, nästan helt kalorifritt. Lättodlad för kruka o friland.
Frö till 8-10 plantor 33,50
Plantan är ju jättesöt ;D man kan ju ha den bara som prydnad,se nedan.Själv har jag ingen erfarenhet av stevian,är det någon annan som har det?

Anne

Jag testade Stevia häromsistens, flytande. Har även pulverstevia att strö på t.ex. fil. Jodå, det är gott, smakar sött och har ingen bismak. Det är JÄTTEsött. :)
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Var köper du Stevian nånstans?Finns den i vanliga livsmedelsaffärer?

Urban

Här kan man både beställa Stevia, och få lite information om plantan.

http://www.stevia.se

Anne

Agnetasch - pulverstevian köpte jag på Grays American Foodstore, nä, jag har aldrig sett det i vanliga affärer. Tror inte att det är riktigt godkänt i Sverige?
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

Oj, 169:- för en burk på 35 g. Då förstår jag att det måste vara mycket sött. Är det inte svårt att dosera? Finns det några knep för att dosera rätt?

agnetasch

Hittade en liten doseringsvarning på iFokus:
"Min erfarenhet är att det inte är sött i den mening de flesta av oss strävar efter. Det är en intensiv sötma som blir väldigt frän om den överdoseras. Det jag just nu använder den till är några droppar per glaskanna med "Kranvatten-lime-is".Jag skulle ville säga att man använder den mer för att motverka surhet/beskhet istället för att söta. Om man tror att man skall ersätta socker med Stevia tror jag man blir besviken. Det är många här som pratat om det.Själv använder jag den snarare för att neutralisera surhet/beskhet om Du förstår vad jag menar."

Andreas

stevia.se finns följande doseringstabell:
http://www.stevia.se/info_pages.php?pages_id=5

1 tsk socker = 1 nypa - 1/16 tsk stevia.
1 msk socker = 1/4 tsk stevia.
1 dl socker = 1 tsk stevia.

Apropå det du citerade Agneta är det också intressant at läsa under "frågor och svar" på stevia.se: "stevia smakar inte precis som socker. Stevia har dock en smak som är lätt att tycka om. Hela blad har en lätt bitter och lakrits smak, som många tycker är god."

"många tycker är god alltså" (sagt med samma tonfall som hon uppreparen i matbloggar-inslaget i Niklas mat).
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Biverkningar då? Socker ger hål i tänder och man blir rund & go... Sötningsmedel i läsk och godis är ju laxerande...

Kan man köra bil på Stevia?  ;)

agnetasch

Menar du med Stevia i magen eller i tanken?

Kari

Magen.. Menar Du att man kan kör bil på Stevia?? *ler* Har Du provat? Kolla bara så Du inte har ål i tanken..  ;D
Förresten, har Du varit på Åland?  ;)

agnetasch

Tillåt mig småle åt dina skämt :)
Jag är så ålderdomlig att jag kör på bensin.
Nej,jag har inte varit på Åland,jag ålkar inte resa så långt ;D

Andreas

Inte ålsvammel i denna tråd också! Stopp och belägg. Nu pratar vi bestämt om Stevia igen och inget annat. Några biverkningar är inte kända vad jag vet och att man inte skulle kunna köra bil efter att ha ätit Stevia tror jag inte.

Det finns tydligen smaksatt Stevia...
http://www.cayote.nu/stevia-naturligt-sott-smaksatt-stevia-c-74_98.html

"Kan användas i nästan allt" !!!

"Gör egen läsk genom att tillsätta Stevia-Flavor till kolsyrat vatten!" Mumsigt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Men hur räknar dom på priset? "För bara några ören per droppe, kan du enkelt bättra på smaken på vatten...osv"Låt säga tre öre.Eftersom flaskan kostar 160:-(16 000 öre) div. med tre öre blir det 5333 droppar.Går det så många droppar i en flaska på 60 ml?Det skulle betyda nästan 100 droppar i ett kryddmått.Är det rimligt eller räknar jag som en kratta?

Andreas

Jag får det också till 5333 droppar dividerat med 60 ml dvs 89 droppar per ml eller kryddmått... Men kanske menar de mycket mer än 3 med några ören?

Hur som helst är jag inte säker på om jag vill ha nåt stevia i min mat, hittade precis denna: "Hur säkert är stevia?"
http://wwwc.svd.se/dynamiskt/blogg/did_14574912.asp

"Anledningen till att stevia än så länge är förbjudet inom EU, liksom i Usa, Kanada och större delen av världen, är att ämnet visat sig vara cancerframkallande i en del, men inte alla, djurförsök. Men också att  något ämne i det blad som stevia utvinns ur tycks fungera hämmande för reproduktionen. Paraguays indianer använder inte bara bladet för den söta smaken utan också som preventivmedel"

Förbjudet förresten...?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Såg att även Weibulls har Stevia-frö, artikel 3105:
http://www.weibulls.com/IboxServlet?id=IXS202R&OPT=&EGRP=WSE01&EID=3105

"Kan ev. övervintra i kruka inomhus, svalt och ljust. .. Så inomhus i såjord i feb-april. Täck inte fröna utan duscha försiktigt vatten över sådden. Gror efter 10-21 dagar vid 18-20 grader."

Här är en intressant text om Stevia: http://www.ortabladet.com/html/aktuellt.htm

"...kallas på svenska även sockerplanta, honungsplanta och sötflockel. På engelska kallas den också sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, honey yerba, honeyleaf, candy leaf. På tyska kallas den Süsskraut och på franska plante sucrante."

"Smaken måste dras ut ur bladen. Detta görs med hjälp av värme, t.ex. vatten, te eller kaffe, under ungefär 5 minuter. Den sötade vätskan kan sedan "destilleras" och användas för att söta bakverk, godis, desserter"

"En halv tesked pulvriserade steviablad motsvarar ungefär två decilliter socker."
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

En studie i Journal of Agricultural and Food Chemistry visar nu att Stevia även är stabilt i drycker som exponeras för solljus. http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=792&ssoid=86570

Det här måste väl betyda att dörren till saft- och läskmarknaden är vidöppen?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

hade två stevia-plantor förra året, måste ju bara testa allt som är spännande och såg dem på plantskolan...

det enda vi använde dem till var att ungarna bet i ett blad då och då när de var sockertorskar...
vi provade att söta te med det men ingen av oss gillade den typen av sötma så allt rann ut i sanden på nåt vis...sen kom frosten och plantorna dog :/
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Marit

Jag sådde stevia i våras och har erfarenheter liknande enas - det var inte så kul om det först verkade. Mina hemmaodlande plantor smakade inte exakt som socker - de hade en bismak av "växt" tyckte jag. Och vad skulle man ha dem till egentligen när man aldrig sötar kaffe eller te liksom?

crlhrv

i senaste numret av magasinet Filter finns en väldigt bra artikel om Stevia och mannen bakom Granular AB.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal