Ekologiskt odlade tomater nyttigare

Startat av crlhrv, 2007-08-14 09:16

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Svenska Dagbladet och TV4 Nyheterna rapporterar i dag att ekologiskt odlade tomater inte bara är bättre för miljön utan också för hälsan. Tomater som odlas ekologiskt innehåller högre halter av de positiva växtkemkalierna flavonoider än tomater som odlas på annat sätt. Dessa anses skydda mot bl a demens, cancer och hjärtsjukdomar. Studien är genomförd under en tioårsperiod av en grupp amerikanska forskare och Irene Mattson från Svenska Livsmedelsverket beskriver det som en "oerhört välgjord studie..ingen annan studie är så här stor och håller så här hög kvalitet".

Artikeln i SvD finns här: http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_16674523.asp
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Blir det rusning efter ekologiskt odlad mat nu månne?

Klippte ut några nyckelcitat:
¤ "ekologiskt odlade tomater innehåller i genomsnitt 79 respektive 97 procent mer av de båda flavonoiderna quercetin och kaempferol som är vanliga i tomater"
¤ "En förklaring skulle kunna vara att jorden behöver några års ekologisk odling för att hitta sin rätta balans, säger Irene Mattisson."
¤ "Forskarna tror själva att den skillnad de observerat kan bero på att konventionellt odlade tomater övergöds med kväve och därför inte behöver utveckla sitt eget försvarssystem."

Det skulle ju innebära att hittar man bara rätta mixen av närings/spårämnen i jorden skulle man få samma effekt med icke-ekologisk odling..? Kanske kan nån slug växtförädlare t o m förstärka effekten och börja sälja extradyra icke-eko-odlade "hälsotomater" så att det räcker med att äta en tomat om dagen?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal