Färdigskuren sallad.

Startat av roffekock, 2007-08-26 16:56

Föregående ämne - Nästa ämne

roffekock

Jag skulle vilja ha lite reaktioner på vad ni tycker om all denna formligen exploderande verksamheten vad gäller fädigskuret och skalat. Jag upplever att det har helt ballat ur. För det första vem har fyra-sex grader i sin kyl (rek. förvaringstemp)? och hur många butiker kan egentligen sköta denna nya nisch att se till att det är fräscht. Och den nya hiten är att sälja sallad i lösvikt. Dett är en glassig tanke att kunna sälja så här men det kräver en tillsyn och kunskap som inte finns i butikerna i dag. Glömm inte att säga ifrån om du ser att tempen är för låg eller ring kontoret för hälsa och påtala det.Så för det mesta så ser det rent sagt för d ut med en massa vissen sallad. Ett resultat av en nog så god tanke. Men jag skulle gärna vilja höra vad ni tycker.
Matforum är bäst

Anne

Tycker ofta att den är himla äcklig och ofräsch - i synnerhet ruccola i plastpåsar. Då föredrar jag i och för sig lösvikt - där ser jag ju vad jag köper, och min butik är bra på att hålla den disken fin.
Anne's Food - min matblogg

Hasse

För mig, som lever i ett ensamhushåll, är tanken bra. Jag kan köpa blandad sallad, lagom mycket som går åt på ett par dagar. Visserligen till ett hutlöst pris, men möjligheten finns.

Men jag har också märkt att väldigt ofta är salladen inte fräsch. Kanske är det som roffekock antyder, att salladen hanteras fel i butikerna. Det är kanske en bakteriebomb i påsen redan innan den lämnar butiken?

Tracey

Stod just o lagade lite mat och efter att ha läst era inlägg studerade jag ruccola-salladen lite närmare. Mycket riktigt: där var ett antal svarta små prickar på. Dock för små för att jag med blotta ögat skulle kunna avgöra om de hade ben... Salladen verkade dock ha förpackats någonstans i Italien, så jag ska inte skylla på Tempo.

Andreas

Fy skäms Tracey, inte köpa italiensk sallad under sommarhalvåret, finns det inget svenskodlat i din butik? Jag odlar min ruccola själv (i samma anda som Lena PH "jag syr mina kläder själv") och den växer som ogräs - har man den minsta lilla jordtäppa eller balkong kan man busenkelt få fram den godaste ruccolasallad som alltid är fräsch och nyskördad.

Roffekock: Var odlas och tillverkas (skärs) den färdigskurna salladen?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

Tyvärr tror jag att vi kommer att få se ännu mer av den varan. Vi var på ett väldigt intressant studiebesök (jag och mina studiebesök...är man vetgirig så är man..hehe...och i den här branschen blir det mycket av den varan) på Salico i Helsingborg för många år sedan. Deras företagshistoria är kul faktiskt:

Två krögare får en ny granne; McDonalds. Inget vidare för affärerna för den nya grannen är hyffsat ny på den svenska marknaden och ALLA vill äta hamburgare. Det blir således lugnt på krogen. Deras grannar klagar på att de har på tok för mycket att göra däremot. "vid alla grönsvansade isbjörnar hur ska vi hinna skära all sallad och lök!??" Här tar en idé form som ändrar livet för krögarna. Istället för att se de nya grannarna som konkurrenter utan kolleger ser de en möjlighet att hjälpa till, samarbeta och samtidigt tjäna pengar! De skär sedan all sallad till McD...och nu händer något. McD kontaktar de företagsamma krögarna, bjuder dem på en resa till USA där de besöker företag som förädlar grönsaker, sallad mm. De får tom finansiell hjälp och alla nödvändiga kontakter till maskintillverkare (finns en hel del som fortfarande skärs för hand dock) mm för att starta upp sin business i Sverige. Resten är som man brukar säga historia.

Under vårt studiebesök fick vi även reda på att i USA (vissa delar) var 90% färdigskuret/förädlat 10% råvaror i butikernas grönsaksdiskar...i Sverige vid den här tiden fanns någon futtig % färdigskuret så framtiden visade ett stort utrymme att växa i. Och tyvärr som med så mycket annat i det här landet verkar USA vara en förebild...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Fredrik Goldhahn

hahaha...vad är det för script som tar bort en svordom "f-a-n-" och ersätter den med "vid alla grönsvansade isbjörnar"...haha...håller på att garva mig harmynt...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Fredrik Goldhahn

...Nu känns det lite tjatigt att posta tre inlägg på raken...men jag läste bla Hasses inlägg. Om man vill göra plocksallad som håller så...precis...plocka den. Skär den aldrig! Skaffa en salladsslunga; skölj, slunga och förvara i kyl, gärna med papper i botten av en bunke eller dylikt och välplastat...då håller den länge, undvik känsliga salladsorter bara och plocka bort om något blir fult. På det sättet får du ganska mycket sallad för samma peng som dessutom räcker i flera, flera dagar. Bra, va? =)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

agnetasch

Andreas:Vet du om man kan odla ruccola inomhus?(Vill inte göda mördarsniglarna >:()

Hasse

Fredrik Goldhahn, menar du att man ska plocka hela sallatshuvudet på en gång, eller bara de blad man behöver för stunden?

roffekock

På min tid var det strängeligen förbjudet att skära salladen. Den skulle rivas.Alltså inte på rivjärn nu. Mest för det estetiska tror jag eller vad säger du agnetash? Du som är gammal kallskänka. Gammal och Gammal det vet ju inte jag ,men du verkar ha varit med ett tag.
Matforum är bäst

agnetasch

Tvärtom ;) Gammal är jag men kallskänka är det Urban o Andreas som har utnämnt mig till.För mig är det sjukhuskök som gäller,där är det ett ton sallad+en Heldemaskin som räknas.
Men hemma har jag funderat.Läste nånstans att man ska skära sallad med plastkniv.Blir den alltså ful/dålig av metallen i kniven?Då verkar det ju vettigt att riva den,inte bara en estetisk nyck.

Andreas

Fredrik: Kul att du blev glad av den gamla Kapten Haddock-klassikern. Det gäller att vårda språket. ;)

Agneta: Jag vet inte faktiskt om Ruccola går att odla inomhus, har aldrig provat, men här påstås det att det går: http://www.froer.nu/product-view.asp?pid=14860796

Jag undrar just förresten om mördarsniglar gillar ruccola, smaken är ju lite starkare..?

Plastkniv? ??? Jag skulle jättegärna veta var du läste det!

Roffekock: Jo salladen ser ju trevligare ut om man river, men det är ganska pyssligt, finns det nåt bra knep?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag kan inte för mitt LIV komma ihåg var jag läste det där om salladen o plastkniven.Har för mig att det var på någon blogg,kanske någon av "våra" flickors bloggar?
Jag ska baske mig testa med ruccola inomhus,tack för frö-länken förresten.

Fredrik Goldhahn

2007-08-28 10:27 #14 Last Edit: 2007-08-28 10:29 by Fredrik Goldhahn
När det gäller sallad går det små fina "nervtrådar" i bladen...skär man salladen över dessa med kniv "dör" den snabbt, river man den däremot (med händerna) längs dessa trådar håller den sig fräsch...isberg är vanligt att man skär, men jag plockar den också eftersom det både blir bättre hållbarhet och estetiskt snyggare. Chocka gärna sallad i iskallt vatten för att få krispigheten och slunga den så torr som möjligt. Har man ingen salladsslunga ta en handduk och snurra som en tok =) Vatten är bra men bara för att skölja bort jord och få fräschör; att förvara sallad i vatten en längre tid kommer att få den "sunkig och halvdöd".

Man kan riva upp en ganska stor mängd sallad som sagt om man ägnar den en aning råvaru-vård och förvarar den rätt, så det borde inte vara något problem Hasse att köpa ett huvud av varje sort, riva upp den och ha några dagar framåt.

Andreas; att pyssla i köket är liksom hela grejen...och jag ska försöka vårda språket ;) risken är att jag kommer testa olika svordomar för att se om de formuleras annorlunda, vilka som går igenom "filtret" etc av ren nyfikenhet =) nejvars, ska sköta mig...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Andreas

Citat från: roffekock skrivet 2007-10-11 21:11
om jag råkar ut för något som jag inte diggar så säger jag till den som ansvarar för avdelningen mycket uppskattat inte minst av min fru.Just nu håller jag på att terroriserar alla som sysslar med färdigskuren sallad som bör förvaras i 4 g. kyla otroligt roligt.


Det låter roligt, du skulle haft en dold kamera med dig, tror det varit stor underhållning!

Var har du fått uppgiften om att färdigskuren sallad skall förvaras i fyra grader ifrån?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Att det ska vara 4-6 grader är rek. från företagen som sysslar med färdigskuren sallad. Annars kan man läsa det på paketet om man nu vill hålla i ett sådant. Om du kollar i kylarna som är konstruerade för dessa produkter så brukar givaren finnas längst upp i skåpet och mätaren i botten kolla så ska du se det är otroliga 0.7 grader ta sen en termometer och lägg i kylen på mitten. (Sådan ska alla gnällspikar vara utrustade med när man är ute och shoppar mat, den ska vara trådlös så du kan roa dej med annat under tiden) Vad tror du? Påpeka missföhållanden eller ring miljö och hälsa och berätta vad du sett. Tro mej men dessa sallader slängs till 60 %. Vem pröjsar?
Matforum är bäst

Andreas

Skumt om givaren sitter i toppen och mätaren visar så lite, enligt naturlagar borde det då vara minusgrader i botten eftersom värme stiger uppåt och kyla så att säga går nedåt..? ???

Att 60% slängs låter rimligt men det har butikerna råd med när kilopriset är så högt.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

lyfter tråden lite.

jag har på senare tiden uppmärksammat kompletta sallader med dressing och ev. tillbehör i butiksdiskarna. har det funnits länge? är jag långsam?

det är inte längre bara sallad i plastpåsarna utan har även kompletterats med små påsar av dressing och t.ex. krutonger (casearsallad). jag har köpt dem både på ICA och Coop och alla har varit riktigt bra och passar perfekt för de dagar man inte orkar komma på något annat eller ställa sig och blanda dressingar och greja med grönsaker.

den godaste hittills är ICAs caesarsallad för 22 kronor. dock är det lite snålt att BARA ha vanlig sallad. men dressingen är riktigt god och man får med både krutonger (vitlöksrostade månne?) och parmesan (vanlig pulverparmesan - inte speciellt rolig). den grekiska är även den riktigt bra.

(nu får jag väl spöstraff av de som tycker att det är miljöförstörande, resursslöseri men jag får ju inte heller äta kossa så vad ska jag göra då?)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

annamaria

Även om salladen är kripsig och ser fräsch ut så tycker jag den smakar plastpåse. Är det bara jag som tycker det?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal