Våfflor

Startat av mums, 2007-08-31 10:44

Föregående ämne - Nästa ämne

mums

Vet inte om den här tråden kom rätt, skulle kanske ligga under bakning?
Hur skall man göra för att så många som möjligt skall få frasiga våfflor samtidigt? De mjuknar ju ganska snabbt, och det är ju inte heller roligt för våffelmakaren som ju hamnar utanför gemenskapen där han/hon står, visserligen är denna, på sätt o vis, en central figur , men det hade varit trevligare om alla kunde sitta tillsamman och avnjuta en frasig våffla.

roffekock

Viktigt är att ha ett bra våffeljärn ett gammaldags av gjutjärn. Orsaken till det är att dom är djupare i sina spår blir luftigare. Du kan grädda ett gäng i förväg lägga dom på ett galler och sen när dina gäster kommer så sätter du in dom på god ungsvärme ett par minuter. Så kan du sitta i lugn o ro med dina gäster. Det blir ju inte exakt som nygräddade men fullt godtagbara. Det finns en bra sajt om våfflor här http://www.vafflor.se/
Matforum är bäst

mums


Andreas

(Tråden hamnade precis rätt mums!)

Jag tycker det är trevligt att ha våffeljärnet vid bordet och äta samtidigt som man gräddar. Har man ett dubbeljärn blir det ganska bra flöde och det går ju att turas om att grädda.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Låter trevligt. Ute är det ju naturligvis det bästa men om du nu befinner dig inne?
Jag vet inte vad galley boy skulle säga om doften i byssan kompis.
Men det kostar att ligga på topp.
Matforum är bäst

Andreas

Nja så ofta gör man inte våfflor och såå mycket osar det inte!

Idag är då åter igen dagen då ängeln Gabriel förkunnade för Maria att hon skulle få en son dvs. Marie bebådelsedag som även kallas vårfrudagen som sen förvrängts till våffeldagen. Sägs det i alla fall.

Nya Wermlands-tidningen börjar lite försiktigt genom att bjuda på spenatvåfflor med gräddfil och lax http://www.nwt.se/ArticlePages/200803/24/20080324140005_793/20080324140005_793.dbp.asp

Västerås tidning är jättetråkiga tycker man ska festa loss med nyttigare våfflor och låter hälsoexperten Zarah Öberg tipsa om antioxidantrika våfflor "- De smakar torrt och är lite sega" och proteinrika dinkelvåfflor "smakade enligt gruppen precis som vanliga frasvåfflor". http://www.vasterastidning.se/Default.aspx?ca=5&ad=2930

Folket har ett reportage med kocken Rickard Galzewski, kock på restaurang Tingsgården i Eskilstuna som kör med vanlig ICA-smet och menar att hemligheten för en våffelsuccé är att satsa på tillbehören och delar med sig av recept på "Våfflor med kokosfriterad vaniljglass och ingefärsmarinerade bär" http://www.folket.se/folket/standard_article.php?id=184899

I GP tycker Magnus "vafflor.se" Carlstedt att man borde fira våffeldagen med en trerättersvåffelmiddag "Ett litet hjärta till förrätt, våffelbuffé till huvudrätt och en söt våffla till efterrätt, säger" samt berättar att "Hans egen favorit är våfflor med gorgonzola och blåbärssylt på men rekommenderar även tacobuffé med våfflor och våfflor i kombination med italiensk mat." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=409890

Och Lantmännen Axa som äger Kungsörnen går dagen till ära ut med ett pressmeddelande där vi får lära oss att göra den perfekta våfflan samt att vi får veta att de började göra våffelmix redan på 70-talet och att Svensken i snitt äter 3,7 av Kungsörnes våffelmixvåfflor varje år.
http://www.newsdesk.se/pressroom/lantmannen/pressrelease/view/vaaffeldagen-en-400-aarig-tradition-202664

Antioxidantvåfflor och våfflor till tacos näää, jag åt hederliga hemlagade våfflor med hallonsyllt och gräddglass i lördags som en del av påskbuffén, mums!
Den som inte frågar får inga svar.

Dennis-Kock

2008-04-23 11:51 #6 Last Edit: 2008-04-23 11:54 by Dennis-Kock
vill ni ha världens bästa våffel recept så ska ni pröva detta:


3 dl  vispgrädde
2,5 dl  vetemjöl
1 msk  smör
1 dl sockerdricka

Vispa grädden skummig och
sikta ned lite av mjölet i taget
så att du får en lite tjockare smet.
Vispa ned sockerdrickan.

detta blir lite fylligare våfflor tack vare sockerdrickan som gör att du får in luft i våfflorna det är kanongott ni borde pröva det.


en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

Vadå luft i våfflorna tack vare sockerdrickan?

chipskungen

kan vara av samma enledning som man har i kolsyrat iskallt vatten/öl i frityrsmet med skillnaden att det är socker i här. Låter som ett vettigt recept i mina öron- ska testas både som våfflor och pannkakor.

annamaria

Jag som alltid har trott att det måste vara ägg i våffelsmet. Men det funkar utan då?

agnetasch

2008-04-24 10:37 #10 Last Edit: 2008-04-24 10:45 by agnetasch
Citat från: chipskungen skrivet 2008-04-24 02:12
kan vara av samma enledning som man har i kolsyrat iskallt vatten/öl i frityrsmet

Vilken anledning då?

Citat från: chipskungen skrivet 2008-04-24 02:12ska testas både som våfflor och pannkakor

Pannkakor? 3 dl vispgrädde till några pannkakor? Det blir inte billigt det.

annamaria

Jag skulle heller göra pannkakorna av mjölk och ha grädden på pannkakorna  ;D

Dennis-Kock

2008-04-24 12:46 #12 Last Edit: 2008-04-24 12:51 by Dennis-Kock
Citat från: annamaria skrivet 2008-04-24 08:49
Jag som alltid har trott att det måste vara ägg i våffelsmet. Men det funkar utan då?


Det funkar utan ägg eftersom man använder vispad grädde.

kolsyran i Sockerdrickan gör dom luftigare eftersom det blir luftbubblor i våfflor, om man gör pannkakor med denna smet blir det nästan lite mer mat på dem.

Ska ni göra denna smet till pannkakor byter ni bara ut grädden mot standard mjölk för vet inte om våffel smetfunkar så gör så här istället:

pannkakssmet till 4 personer
3 st ägg
0,6 l mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1dl sockerdricka
1 msk margarin
margarin, till stekning

en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

Citat från: Dennis-Kock skrivet 2008-04-24 12:46kolsyran i Sockerdrickan gör dom luftigare eftersom det blir luftbubblor i våfflor

Men hur länge tror du dom luftbubblorna är kvar i våffelsmeten? De har nog försvunnit långt innan du ens tagit fram våffeljärnet ;)
Ta i lite bakpulver i våffelsmeten i stället, då bildas koldioxid

Pannkaksrecept för glömska:
Alarmnumret
1 ägg
1 dl mjöl
2 dl mjölk

Dennis-Kock

Citat från: agnetasch skrivet 2008-04-24 13:37
Men hur länge tror du dom luftbubblorna är kvar i våffelsmeten? De har nog försvunnit långt innan du ens tagit fram våffeljärnet ;)
Ta i lite bakpulver i våffelsmeten i stället, då bildas koldioxid


luftbubblorna är alltid kvar pröva får du se, att ta bakpulver istället är bra men det kan ge en liten torr och besk smak så som Amerkanska pannkakor har. Att ha sockerdricka i smeten istället för socker är ett gammalt knep som ofta användes så pannkakorna var till mat inte dessert.
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

Jag kan inte prova att göra din våffelsmet, jag har inget våffeljärn,så jag får tro dig på ditt ord att luftbubblorna skulle vara kvar (ända tills du ätit våfflorna? Här börjar vi ana fisande kossor!) ;D
Bakpulvret skulle tillsättas med en nypa, inte 2-3 tsk som amerikanska pannkakor behöver. Att dessa är torra o beska kan också bero på att amerikanarna ofta envisas med att använda bovetemjöl i sina "frukost-Wettex" >:(
Att ha sockerdricka i pannkakssmet har jag aldrig stött på tidigare, var har du läst det? Tveksamt om snåla husmödrar skulle släppa till den hårt ransonerade sockerdrickan till pannkakor när man inte ens hade socker i dom. Nej, halvsur mjölk, det var vätskan till pannkakor ;D
Pannkakor har väl alltid varit efter ärtsoppa? Mig veterligt har pannkakor inte varit någon varmrätt (utom på barnmenyn på restauranger) vad hade man i så fall som tillbehör? Du kanske menar tunn eller tjock fläskpannkaka?

Dennis-Kock

Citat från: agnetasch skrivet 2008-04-24 18:22
Jag kan inte prova att göra din våffelsmet, jag har inget våffeljärn,så jag får tro dig på ditt ord att luftbubblorna skulle vara kvar (ända tills du ätit våfflorna? Här börjar vi ana fisande kossor!) ;D
Bakpulvret skulle tillsättas med en nypa, inte 2-3 tsk som amerikanska pannkakor behöver. Att dessa är torra o beska kan också bero på att amerikanarna ofta envisas med att använda bovetemjöl i sina "frukost-Wettex" >:(
Att ha sockerdricka i pannkakssmet har jag aldrig stött på tidigare, var har du läst det? Tveksamt om snåla husmödrar skulle släppa till den hårt ransonerade sockerdrickan till pannkakor när man inte ens hade socker i dom. Nej, halvsur mjölk, det var vätskan till pannkakor ;D
Pannkakor har väl alltid varit efter ärtsoppa? Mig veterligt har pannkakor inte varit någon varmrätt (utom på barnmenyn på restauranger) vad hade man i så fall som tillbehör? Du kanske menar tunn eller tjock fläskpannkaka?


då kanske det är bäst att köpa dig ett ;)
ja dom har ju det så dom är inte lika goda som våra "svenska".
Första gången jag stötte på det var när jag arbetade i sthlm med en fransk kökschef dom gjorde alltid så tydligen sen prövade jag och det blev gott ;)

att ha pannkaka som varmrätt går om du tex gör crepês eller gör vanliga plättar och sedan har laxröra gjord på färskost ;)
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

Citat från: Dennis-Kock skrivet 2008-04-24 13:57
ett gammalt knep som ofta användes så (då?) pannkakorna var till mat inte dessert.

Åh, jag tolkade detta som om man förr bara åt pannkakor som varmrätt, inte dessert.Crepes har t.o.m jag hört talas om ;)
Våffeljärn kommer jag aldrig att köpa något mer, jag vet inte hur många jag slängt ut (oftast i samband med en flytt) Dom står på min minimalistiska-köket-lista ;D

helfgren

Livar upp tråden då det är våffeldagen imorgon .
Jag skulle vilja veta vad man kan servera till våfflor förutom sylt och grädde . Tycker det blir för mycket efterrätt av det hela .

MVH// Henrik
Carpe diem

Filippa

Man kan servera det mesta till våfflor :-) Om man gör en saltare variant (dvs inte efterrätt) kan man ha lite hackad spenat i och servera med räkor, skagenröra eller nåt sånt som förrätt. Kan också tänka mig att smulad gorgonzola eller annan grönmögelost är gott ?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal