Är ål ätbart?

Startat av agnetasch, 2007-08-31 13:26

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

2007-08-31 13:26 Last Edit: 2007-08-31 15:03 by Andreas
Citat från: elka skrivet 2007-08-31 12:06
Middag igår: Kycklingsoppa med fjärilspasta. Hemma kok å!


Hemmakokt ål (antar jag att du menar,du har väl inte kastruller till att koka en hel å) ;D Är den inkokt eller bara kokt?Vad hade du till denna underbara fisk?

[Andreas klippte och klistrade ut Ålen till egen tråd.]

Kari

Skriver ibland å istället för också. I detta fall med utropstecken..  ;)
ÅL. Inte min grej. Dom är ju skrämmande. Burr!

agnetasch

Rädd för en liten ål?Vad tror du att den kan göra dig?

Kari

Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-31 14:26
Rädd för en liten ål?Vad tror du att den kan göra dig?


Dom är äckliga. Både utseende och smak. Iaf dom gånger jag provat varit väl feta.

Kari

Jag mena inte ÅL!!  ??? ??? ??? Men ok, vi är där.. Då kör vi!

Lär mig äta ÅL - övertyga med ett recept. Lovar att prova. *ler*

agnetasch

OK
1)Den godaste rökta ål jag ätit var när vi hade rökt en ål men upptäckte att den inte var "genomrökt" Jag vevade in den i al.folie o lät den ligga i ugnen 1 tim i 100° Den var delikat!Mild, mjäll o inte alls så fettdrypande som köpta rökta ålar.Egentligen var den nog luad.
2)Inkokt ål (i ättika) ett måste på julbordet tillsammans med sillarna.
3)Rödvinsbräserad ål har jag aldrig lagat men åt det för trettio år sedan o kan inte glömma den.Nästa gång vi har en ål över så.....
Jag ska be att få återkomma eftersom jag ska på ålagille på hotell Svea i Simrishamn i oktober.En gammal dröm som går i uppfyllelse.

Andreas

Elka: javisst såg jag att du inte menade ÅL, men det är en roligt tråd ändå. :)

Angeta: kan du förklara vad "luad" betyder för oss småglyttar?

Har du recept på inkokt respektive rödvinsbräserad ål? Elka har ju LOVAT laga ål bara han får ett recept. :)

Ålagille? Äter man bara ål då? I hur många dagar? Vad kostar det?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Luad ål:man hängde in ålen i rökgången bakom spisen så den blev rök-stekt(en version)

Sveas Klassiska Ålagille:
Sju sorters ål, klassiska tillbehör, ålasoppa samt äppelkaka med vaniljsås.
Fredagar 890:- Lördagar 990:-/person i dubbelrum, ålagille och stor frukosbuffé. Enbart ålagille kostar 420:-.


Inkokt ål lagar man som vilken inkokt fisk som helst.

Rödvinsbräserad ål (taget ur Mildas broschyr `Från gästgivarebord och värdshuskök´)
700-800 g ål
1 gul lök
2 msk Milda(kunde jag inte ha gissat)
2 dl vatten
2 dl rödvin
6 kryddpepparkorn
Skär den flådda ålen i 6-7 cm breda bitar o salta dem.
Bryn den skivade löken o ålen i en tjockbottnad,emaljerad gryta(vinsåsen missfärgas av gjutjärn) Späd med vatten o rödvin.Tillsätt kryddpepparkornen.Låt koka undet lock ca. 25 min.Smaka av med salt o v.p.


Kari

Hmm.. Då är det ju bara ÅLen som saknas.. *ler*

agnetasch

Ålskämt:
Han hade så ful slips att inte ens en ål skulle vilja ha den till sovsäck ;D

Kari

*asg*

Nästan ont i magen nu..  :D

Fredrik Goldhahn

Tycker man att ål är för fett ska man testa rökt pigghaj, magrare om än fortfarande rätt fet fisk och riktigt, riktigt gott! (Pigghaj marknadsfördes för länge, länge sedan under namnet Havsål och de har mycket gemensamt)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

kryddburken

Rökt ål är ett gammalt beprövat recept i Öländska kroppkakor förr i tiden då ekonomin var knapp. Ålen var gratis för husmödrarna förr om man hade en husbonde eller annan släkting  som ägde fiskebåt!

agnetasch

Fredrik: pigghajen har också fördelen att vara billigare än ålen. Dessutom är den lättare att få tag i,åtminstone här i Göteborg.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal