Mölndal: Gunnebo Slott & Trädgårdar

Startat av crlhrv, 2007-09-01 15:25

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Då jag med jämna mellanrum är uppe och ränner vid Gunnebo Slott blev det till slut dags för att testa på lunchbuffén. På restaurangen jobbar bl a årets kvinnliga kock 2001, Anna Löfgren och enligt initierade källor är hon inte bara inblandad vid större middagsarrangemang på slottet (som inte alls är ett riktigt slott) utan brukar också vara högst inblandad i lunchserveringarna. Detta torde således borga för att matkvaliteten håller hög klass.

Lunchmenyn kallas "Dagens Kajsa Warg" och bestod av tre huvudrätter och ett antal olika sallader och tillbehör. Huvudrätterna byts ut var tredje dag. När jag var där bestod huvudrätterna av:
* Tomatbrässerad sej
* Honungs- och ingefärskryddad kotlett
* Rödbetspaj med kapris

Dessutom serverades följande tillbehör/sidorätter:
* Blandad grönsallad
* Hyvlad råkost
* Blomkål och morötter
* Majrova och rädisor
* Pasta och potatis
* Vetesallad med tomat och melon
* Rödbetor med rödlök och getost
* Olika dressingar
* Ekologiskt bröd och smör

Gemensamt för allt som serverades var att fokus låg på råvarornas egna smaker. Så istället för att krydda och krångla till det har man låtit smakerna tala för sig själva. Det tog ett tag innan jag faktiskt kom på vad som var lite annorlunda med smakerna men efter ett tag slog det mig att det var just att maten smakade precis som den "såg ut". På både gott och ont saknas till och med salt (så uppfattade jag det i alla fall), som i lagom dos t ex kan fungera som en smakförstärkare. Tyngdpunken ligger helt klart på rena och okomplicerade smaker som kräver råvaror av hög kvalitet.

Den tomatbrässerade sejen smakade just sej och tomat, ingenting annat och i kotletterna kunde man urskilja en svag smak av ingefära och sötman från honungen. Däremot blev jag riktigt besviken på rödbetspajen som var alldeles för undergräddad och smakade mest lös pajdeg. Rödbetssmaken försvann helt i den blöta pajen och rätten var faktiskt riktigt dålig. Visserligen kom det ut pajer på löpande band och det kan hända att det var just min paj som var dålig, men det är ändå ingen ursäkt då buffén kostar 89 kronor. Om det hade varit möjligt att beställa endast en pajbit hade jag genast skickat tillbaka den till köket. Salladerna och övriga tillbehör smakade precis vad man förväntade sig när man såg råvarorna, fräscht men knappast spännande. Brödet och smöret är faktiskt nästan det som är allra godast i hela buffén och långt ifrån de tråkiga brödbitar och Bregottpaket man ofta erbjuds i andra restauranger.

Tittar man sig runt lite kan man också se att Gunnebo Slott & Trädgårdar också odlar många av de grönsaker man använder till matlagningen. Det är inte bara brödet som är ekologiskt utan alla de egna odlingarna är också ekologiska. Inte bara är odlingssättet bra för miljön och människorna som ska äta produkterna utan det är också intressant att gå runt i köksträdgårdarna och titta på hur olika grönsaker växer samtidigt som man kan få lite odlingstips från trädgårdsmästarna som kryper omkring i planteringarna. Efter maten spenderade jag säkert en halvtimme med att går runt och titta samtidigt som jag t ex lärde mig hur kronärtskocka och sparris ser ut när den växer och inte ligger helt död i grönsaksdisken.

Att enbart åka till Mölndal för att  äta lunch på Gunnebo Slott & Trädgårdar är kanske inte något jag skulle göra. Men att göra det till en heldag där man också slappar i den fina parken med en bok, går en guidad visning inne i slottet eller bara njuter av omgivningarna och därimellan ta sig en bit mat är däremot lite roligare. Att vistas i den historiska miljön bland trädgårdar och rödkullor och äta fräsch och ekologisk mat gör helt enkelt att man för en stund känner sig som en lite bättre och nyttigare människa.

Betyg mat: 3/5

Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Tack för en trevlig recesion Calle. Dina bilder är fina som vanligt.. MEN!!, vill du vara med att tävla med dom så bör du avsluta recensionen med: (Jag citerar från denna månads tävlingsregler).

"För att vi skall veta vilka bilder som är med i tävlingen och inte så måste ni markera alla inlägg som är med och tävlar genom att avsluta inlägget med "ttt" (utan citattecken)."

crlhrv

Urban; just de där bilderna håller jag nog utom tävlan.. vill inte att ni ska behöva gå igenom en massa struntbilder ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Haha försöker du avskräcka alla konkurrenter genom att lägg ribban? Glöm inte att risken är stor att vi tycker att nån "struntbild" är så charmig att den vinner. :)

Gunnebo Slott & Trädgårdar verkar vara ett trevligt uflyktsmål - om man befinner sig i GBG, går det att ta sig dit med allmänna kommunikationsmedel till och hur länge tar det att åka dit från centrala GBG?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Andreas: ja det är möjligt att ta sig dit med buss, även om det ibland är lite omständligt och man måste ändå gå sista kilometern/kilometrarna. Bussen brukar ta ca. 45-50 minuter men då åker den en redig tur genom hela Göteborg och Mölndal innan den är framme vid Gunnebo (hållplats Kristinedal).
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Jag fick ett nyhetsbrev från Gunnebo där dom berättar att i januari kommer köket på Gunnebo Kaffehus och Krog att byggas om.Under ombyggnaden 7-26 januari kommer serveringen att äga rum i slottsvalvet istället. Lite spännande att komma in i slottet o äta. Där serveras Pigans lunch som består av soppa, hembakat bröd, kallskuret samt salladsbuffé.
Kul nyhet; innan sommaren 2008 kommer en busslinje att startas till Gunnebo. Det blir dagliga turer från Mölndals centrum upp till  Gunnebo Slott.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal