Förvara frukt och grönt

Startat av crlhrv, 2007-04-28 14:44

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

2007-04-28 14:44 Last Edit: 2007-04-28 20:15 by crlhrv
Många grönsaker och frukter påverkar varandra, äpplen påverkar avokadon osv. Hur bör man förvara grönser i kylen? Jag har två grönsakslådor, vilka är säkra att ha tillsammans i lådorna? Ibland så blir vissa grönsaker dåliga bara på några dagar (kanske är de inte besprutade;) men jag har aldrig lyckats luska ut varför eller vilken av de andra grönsakerna/frukterna som påverkar. Är det någon som sitter inne på hemligheten får den personen gärna hjälpa till!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Vissa frukter producerar/Avger mer eller mindre mängder av gasen "Etylen".
Etylen har en förmåga att påskynda mognaden/åldrandet på andra frukter och grönskaker.
Om man vet vilka frukter och grönsaker som producerar denna gas så ska man inte beblanda dessa med varandra.
Frukter/grönsaker som producerar Etylen är:

Frukt:

Äpplen
Päron
Melon
Persika
Nektarin

Grönsaker:

Tomater
Paprika

Förvara inte Dill, Blomkål, Gurka och morötter tilsammans med Paprika,Tomater,Päron, Äpplen.

Etylen gör morötterna och gurkan seg, blomkålen ändrar färg och blir uttorkad, och dillen blir hängig.

Tips:

Vill du få din omogna avokado snabbt mogen så låt den ligga bland äpplen o tomater.
Om löken är för stark så kan du göra detsamma så blir den mildare.

Andreas

Räcker det med att förvara de gasproducerande frukterna i en tät plastpåse? Eller tränger etylengasen igenom påsen?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Om du lägger frukterna som alstrar Etylen i en plastpåse, så har du precis skapat en livsfarlig BOMB!!.. Minsta lilla gnista så..... Say no more ;D..
Näe.. Allvarligt talat. Jag tror att det räcker om du har frukterna separerade från varann..
Alltså i separata förvaringslådor som finns i kylen.

Andreas

För att ta reda på lite mer om Etylen sökte jag lite på nätet:

"Eten, etylen, ett kolväte med summaformelm C2H4 ... Inom industrin används eten framförallt som råvara till plasten polyeten (PE) som är en av de absolut vanligaste plasterna i dagens samhälle."
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Etylen)

"Det är en gas som under mognadsprocessen avges av bl a frukt, grönsaker, barrväxter, vissnande växtrester samt rökare."
(http://www.blomsterframjandet.se/index.php?show=24387_SWE)
På ovanstående länk kan ni även se vilka blommor som inte bör stå nära fruktfatet.

"Den inverkar negativt på bl a gurka, som blir gul och seg i konsistensen. Dill och morötter får bitter smak. Sallat och purjolök blir gul och vissen."
(http://www.ewerman.se/modules/core/downloader.php?fileid=13)

"Tomat, äpplen, plommon, päron och melon avsöndrar etylen som kan få annan frukt och grönsaker att mogna för snabbt. Förvara dem därför i separata plastpåsar eller burkar med lock."
http://www.mat.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=960&lngArticleId=2123
Den som inte frågar får inga svar.

Pite-Långnäs

Om jag tagit en bita av en citron så sparar jag resten i en glasburk m lock.
Jag tycker att den håller sig frächare längre än i plastfolie. :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal