Kokosmjölk

Startat av crlhrv, 2007-04-30 10:18

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Everything kokosmjölk.
Jag återkommer med några olika märken och redovisar innehållet.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Jag kollade i skafferiet och hittade en burk Santa Maria. 16 % fett.

Ingredienser: kokosnötsextrakt (55%), vatten, emulgeringsmedel (E471), stabiliseringsmedel (E466).

"Manufactured in Thailand for Santa Maria"

Nu skall det bli kul att höra om det är nån skillnad på innehållet i den kokosmjölk Urban menar är bättre.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Det ena märket och det bästa i mina ögon är "AROY-D" Kokosmjölk den innehåller 55% Kokosmjölk och har en fetthalt på 19%. Kanske lät det överdrivet det jag skrev att det skulle vara si å så mycket mera kokosmjölk i kokosmjölk inhandlat i Thaibutik.
Men faktum är att jag provat  både Santa Marias och Blue dragons kokosmjölk till currypastan inköpt i Thaibutik. Och det resultatet blir inte riktigt bra och smakar inte alls som den mat man ätit när man varit i Thailand. Smaken blir mest bara stark och kokossmaken kommer inte riktigt fram som den ska.
Förmodligen beror det på att dom anpassar sina egna pastor med sin egen kokosmjölk för att ett visst resultat ska uppstå.
Och pastan inköpt i Thaibutik är ju autentisk med den man köper i Thailand vilket då kräver en fetare och fylligare kokosmjölk för att det ska bli ett bra resultat.

Den andra kokosmjölken på bild: "CHAOKOH" har samma kokosinnehåll som Santa Marias men tyvärr framgår inte någon fetthalt.
Jag provade att ringa till importör för svar, men det var stängt just nu, men jag ska prova ringa till veckan.
Förmodligen är fetthalten högre i den också eftersom den också funkar fint till pastor inköpt i Thaibutik.

Urban

Ringde idag igen och fick prata med företagets konsumentkontakt på "Asian Impex AB" som saluför CHAOKOH.
Han sa att fetthalten på kokosmjölken låg på ca:19-20%.

Vi pratade vidare och jag berättade om mina egna erfarenheter om kokosmjölk från affären vs Thaibutik.
Jag tyckte att det var märkligt att det ändå skilde så pass mycket i kvalité med tanke på att det var 55% kokos i Santa Marias och "endast" 53% i CHAOKOH.. Visst CHAOKOH är 3-4% fetare än Santa Marias men det känns inte som hela sanningen på nåt sätt.
Då berättade han att även om det är 55% kokoskoncentrat i Santa Marias kokosmjölk och 53% i CHAOKOH så är det styrkan på koncentratet som är viktigare.

Dvs. Santa Marias kokosmjölk är förmodligen utspädd med mera vatten för att dom ska tjäna mera pengar per såld burk.

Han tillade också att han inte kände till någon restaurang som använde kokosmjölk från Santa Maria eller Blue Dragon, förmodligen pga. kvalitetsskillnad.

Andreas

Det var intressant. Det är alltså skillnad på kokoskoncentrat och kokoskoncentrat...

Och kokoskoncentrat borde väl vara samma som kokosmjölkpulver?

Hittade den här sidan
http://www.risbergimport.se/longshipsbrand/kokosmjolk.html
Där säljs "Kokosmjölkpulver 64% fetthalt", "Ingredienser: kokosnötkött (78 %), E325 salt av mjölksyra, fruktsocker.", det innehåller alltså 78% kokosnötkött.

"För att få 17 % kokosmjölk blanda 1 del pulver med 3 delar hett vatten.
För att få 24 % kokosmjölk blanda 1 del pulver med 1,8 delar hett vatten."

Men inte kan det vara så de gör den kokosmjölk man köper i affären med lägre fetthalt? Det skulle ju i så fall betyda att ju lägre fetthalt desto blaskigare.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban


crlhrv

Köper du kokosmjölk light så är den tunn som vatten, vilket stödjer utspädningsteorin.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Karin

Kokosmjölk är enkelt att göra själv.
Hetta upp 3 dl vispgrädde och 3 dl mjölk i en vid kastrull. Häll i en påse kokosflingor á 200 g och rör om. Låt det dra i 5 minuter. Kör sedan i mixer. Häll vätskan genom en tät sil. Pressa lätt med en sked. Späd med lite vatten till 4 dl kokosmjölk.

Urban

Jag måste medge att det låter lite skumt faktiskt.. Smakar det verkligen som kokosmjölk i övrigt gör?

Karin

Låter det skumt? Kokosmjölk på burk innehåller väl konserveringsmedel, stabiliseringsämnen och kanske andra tillsatser också. Det är skumt. Hemgjord kokosmjölk smakar friskt och fräscht.
Ytterligare en metod:
Koka upp lika delar kokosflingor och mjölk och låt det stå i rumstemperatur 1 dygn. Sila sedan och använd vätskan i drycken.

Andreas

Urban: Jag tycker inte det låter skumt - är inte kokosmjölkpulver i princip samma sak som finmalda kokosflingor?

Karin: Hur står sig priset på hemmagjord kokosmjölk jämfört med den man köper på burk?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Det jag tyckte lät skumt var användandet av grädde och mjölk i tillverkandet av kokosmjölk, som inte finns i riktig kokosmjölk. Men jag kan mycket väl tänka mig att grädden o mjölken gör den krämigare.Anne

Urban slår huvudet på spiken - kokosmjölk innehåller ingen laktos, och inte vare sig grädde eller mjölk. Det är bara kokosnötköttet som lagts i blöt och sedan pressats ur. Jag har testat med kokosflingor - ingen hit, de är ju liksom behandlade. Däremot borde det gå bra med färsk kokos, om man har lust att riva. :)
Anne's Food - min matblogg

Karin

Andreas: Så mycket billigare än färdigköpt kokosmjölk blir det nog inte. 1 påse Kokosflingor kan man väl köpa för 6-7 kronor, tror jag. Då tillkommer mjölk och/eller grädde. 1 burk kokosmjölk kan man köpa för mindre än 20 kronor.

Anne: Naturligtvis kan man inte jämföra de här hemgjorda kokosflingevarianterna med färsk kokosmjölk som traditionellt tillverkats i Thailand, dagligen, för hand, och där man river färsk kokosnöt. Men jag tycker det duger som substitut. Jag har inte märkt någon större skillnad i  smak i deThairätter där jag använt "kokosflingemjölk".   


Anne

Kelda har ju en variant också, mjölkbaserad, som jag testat ett par gånger. Helt okej.
Anne's Food - min matblogg

Tobias

Jag köpte en kokosnöt och gjorde kokosmjölk för några dar sen. Har tidigare bara testat Santa Marias och Blue Dragons och smaken är helt annorlunda. Det är väldigt friskt och härligt, som Karin säger. Burkmjölken smakar mer instängd i jämförelse.

Nackdelen är att det är sjukt jobbigt att skala den där nöten.

Andreas

Ah direkt från nöt, det har jag inte provat, hur gjorde du lite mer i detalj?

Ang sjukt jobbigt, det var nog ingen slump att Povel Ramel skrev en melodi om detta: http://www.lyricsbox.com/povel-ramel-lyrics-kokosnot-f9nt16n.html :)
Den som inte frågar får inga svar.

Tobias

2007-09-01 10:46 #17 Last Edit: 2007-09-01 10:49 by Tobias
Att öppna den är inte så svårt. Man slår lite på den bara, så går den isär, men att få loss kopran (den hårda vitan) är lite svårare. Den får man bända ut med kniv. Sen är det fortfarande lite skal kvar som man får skala med en vanlig potatisskalare.

För att få kokosmjölk, river man kopran och mixar den med kokhett vatten - så att du får ur alla smaker - och silar, helt enkelt. Kan göras 2-3 gånger kanske, sen finns det inte mycket mer smak att utvinna.

Tracey

Tobias: Du säger att man kan slå lite grann på kokosnöten för att få upp den. Ska man slå på något speciellt ställe? Ska man använda hammare eller nåt? Minns att jag var med en gång och försökte få upp en kokosnöt. Vi försökte på alla sätt o vis, utan resultat. Till slut lyckades vi såga itu eländet, men då blev det en massa sågspån ovanpå alltsammans...  :-\

roffekock

I Indien så har jag sett att man använder en lång vass spik modell grövre som sitter fast i en stock, man slår in spicken genom skalet och bänder isär nöten och då blir inga flisor eller spån sen äter man det tunna skinnet som finns på insidan. Men på detta vis får du ju naturligtvis ingen mjölk. Men du kan ju göra din egen genom att ta cocosköttet färskt riva det och blanda med vatten och låt stå ett tag sedan kramar du ut vattnet från cocosrivet. Mycket gott. Men en sak får du räkna med att den har inget att göra med vad du ser i en burk.

/rolf
Matforum är bäst

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal