Vilket fett är bäst att steka i och varför?

Startat av Andreas, 2007-09-08 08:56

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Ibland förordas smör ibland margarin, ibland olja, ibland kokosfett och ibland kombinationer av smör och olja. Och så finns det produkter som milda Culinesse. För att inte tala om hur många olika sorters olja och margarin det egentligen finns.

Vad använder du för slags fett när du steker och varför använder du just det?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Valet av stekfett är ofta situationsanpassat - att t ex steka nyfångade abborrar eller köttbullar i olivolja skulle aldrig gå för sig. När jag steker på lägre temperaturer använder jag dock olivolja och en klick smör, vid högre temperaturer blir olivoljan gärna besk och då använder jag gärna rapsolja. Vid asiatisk tillagning är det främst jordnötsolja pga smak och den höga värmetåligheten.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Bregott till speciella godsaker som rådjursfilé, o duvbröst. Olivolja till utländska rätter där det absolut inte passar med mjölkbaserat fett. Arlas flytande Smör&Rapsolja till resten.

Hasse

Olja och en klick Bregott. Eftersom mitt hushåll är litet, är det bekvämt med ett fett som Bregott, vilket både funkar på mackan och går att steka i. Om jag inte vill ha någon speciell smak från oljan använder jag rapsolja, annars olivolja.

Den lilla Bregottklicken är en bra temperaturindikator, så jag steker i stort sett aldrig i enbart olja.

Anne

Smör. Olivolja. Rapsolja. Nån enstaka gång flytande smör-rapsoljeblandning, om jag steker nåt där smaken absolut inte spelar någon roll. (Typ - fryst pyttipanna?)
Anne's Food - min matblogg

Anso

Vi steker i milda culinesse och jag vill komma ifrån det. Fast det är så behändigt för det är mjölkfritt och sonens kompis tål inte mjölkprotein än, så man kan ta något ur frysen och servera bara man vet att receptet inte innehåller någon mjölkprodukt. Dessutom är det ju enklare med flytande som man bara trycker ur lite utan verktyg...

Bregott är ju redan en blandning av smör och olja varför blanda i mer olja?

Hur funkar den flytande Smör&Rapsolja? Är det mer olja eller är den behandlad på något sätt? (Jämfö®t med bregott som trots allt är lite hård)

Hasse

Citat från: Anso skrivet 2007-09-08 21:44
Bregott är ju redan en blandning av smör och olja varför blanda i mer olja?

Varför inte? Jag har för mig att olja är mindre onyttigt än smör, så jag ser det endast som en fördel med en större andel olja.

Anso

Citat från: Hasse skrivet 2007-09-08 22:30
Varför inte? Jag har för mig att olja är mindre onyttigt än smör, så jag ser det endast som en fördel med en större andel olja.

Jag har på sistone fått för mig att olja inte är nyttigt att steka i, att det förstörs på ett olämpligt sätt vid höga temperaturer. Har bara typ tredjehands info om det. Olika oljor ska väl funka olika bra också för stekning?

Hasse

Citat från: Anso skrivet 2007-09-08 22:52
Jag har på sistone fått för mig att olja inte är nyttigt att steka i, att det förstörs på ett olämpligt sätt vid höga temperaturer.

Jaha, där ser man. I bakhuvudet har jag en regel att ju fastare konsistens ett fett har, desto mer mättade fettsyror innerhåller det och därmed är det onyttigare. Nu blir jag verkligen konfunderad.    ???

agnetasch

Det är inte bara vilken sorts fett som det är debatt om,utan även hur mycket som är nyttigt alt. onyttigt.Det är fr.a. Low-Carbarna som hävdar att det är nyttigare med mättat fett p.g.a dess rikedom på omega3,smör alltså ev. Bregott.Oljor,som är fleromättade, oxiderar i kroppen o kroppen härsknar.Typ.

Hasse

Man får väl helt enkelt sluta äta, för att hålla sig frisk!

agnetasch


roffekock

Smör som är en ren naturprodukt och som ätits av generationer kan väl ändå inte vara hälsovådligt. Att det sen innehåller fett är ju dess egenskap. Och skall användas med förstånd. Allting är ju farligt om man överdoserar det. Värre är att använda fetter som innehåller behandlade transfetter.
Frågan om vilket fett som är bäst går knappast att svara på alla har sina egenskaper och smaker.
crlhrv har ett heltäckande svar tycker jag.
Matforum är bäst

agnetasch

Att transfetter är skadligt är alla överens om.Sedan skiljer sig åsikterna åt:
Frågar man en dietist förkastar hon oftast smör o förordar lättmargarin,flytande margarin o fleromättade oljor.I sparsam mängd.
En Loc-Carbare vill ha det naturliga smöret,eventuellt Bregott o olivolja.I mellan till hög mängd.
Vi vanliga mittemellanmänniskor åker slalom mellan fetterna o äter det som senaste kvälltidningen förordat.

Andreas

Agneta, Hasse: Är bregott så optimalt att steka i egentligen med en fetthalt på 75%?

Sammanfattar nedan några stekfettsråd från dietisten Elisabeth Stoltz-Sjöström  jag precis hittade:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=912736

Ska man steka i oliv- och rapsolja gäller det att tänka på att den ska vara varmpressad - den kallpressade kan få bismak. Rapsolja är bättre eftersom den innehåller-omega fettsyror.

Om man steker man nåt panerat eller wokar rekommenderas fett med låg andel mättade fettsyror - flytande margarin eller rapsolja.

Steker man en köttbit är det bäst att använda mättat, fast och värmetåligt fett som smör eller margarin. Sen ska man inte äta stekfettet.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

JA, jag tycker faktiskt Bregott är det optimala stekfettet. Det är lätt att avläsa d.v.s. du ser hur varmt det är + att det både smakar o luktar gott. Luktar? Ja, jag är lite grinig när det gäller flytande margarin;i storkök när man steker stora mängder i flytande margarin börjar det till slut sticka i ögonen o lukta konstigt. Den där känslan har jag tagit med mig hem; jag använder flytande margarin för bekvämlighetens skull men inte för den kulinariska upplevelsen.

Hasse

Andreas: Nej, jag tror inte att Bregott är optimalt att steka i. Smör är säkert bättre, men i just mitt lilla hushåll är det praktiskt med ett fett som passar både i stekpannan och på mackan. Jag gillar inte smaken på margarin, så det vill jag inte använda. Därför blir det oftast olja och en klick Bregott som temperaturindikator.

agnetasch

Jag steker inte gärna i smör, jag tycker det sprätter mer än Bregott o jag hatar att få små nålstick på armarna >:( 

crlhrv

Jag har nu köpt Arlas flytande smör/rapsolja. Inget mer kladdande med smörpaket och oljeflaskor, perfekt.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Har du sett att den finns med smaker? Oliv o citron. Är det något användbart? Jag vet inte om jag vill ha en hel flaska med smaksatt smör/rapsolja hemma. 

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal