Hur kommer det sig att vi inte äter larver, gräshoppor och andra insekter?

Startat av Fredrik Goldhahn, 2007-09-17 10:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Fredrik Goldhahn

Ok...nu ska jag skriva något riktigt "kontroversiellt": hur kommer det sig att vi inte äter larver, gräshoppor och andra insekter? De är proppfulla med protein...säker massa annat nyttigt också eftersom de äter friska, gröna blad, andra insekter etc.................när vi går upp i brygga över HUMMER som är till stor del asätare, smyger omkring på botten av ett kanske inte så rent hav och trycker i sig ruttna fiskar som vi inte vet HUR de dog...?...

=)

...vi funderar på den en stund...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

roffekock

Matforum är bäst

Andreas

(Flyttade detta till egen tråd då det blev OT - frågan betydligt bredare än rubriken på orginaltråden.)

Roffkock: på vem bara? Äter du inte hummer? ;)

Enda anledningen jag kan se till att vi (vanligtvis) inte äter insekter är att det inte är tradition att göra det i just vårt land.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Eftersom jag är en Asienressenär så säger det väl en hel hoppas jag.
Jag äter hummer med förtjusning  Det är dom du ska på och inget annat. Men nog är det en trevlig tråd som jag hoppas ska ge mycket framöver. Jag ska med spänning följa med här.
God middag ;D ;D
Matforum är bäst

agnetasch

Det blir dyrt i längden att ha utländska larver o insekter som stapelföda. Man får jaga på hemmaplan, ut o vänd på stenarna o plocka små feta gråsuggor.Tvestjärtar i bortglömda badlakan kanske också är gott. Alla har säker nåt bortglömt paket mjöl i skafferiet; mjölbaggar? Naturen är full av möjligheter. Sugen på snacks? En hastig cykeltur med öppen mun o du har ett gäng smaskiga flugor att tugga på ;D

Anne

Åh, jag har ett jättebra svar: För att vi inte behöver det.

Men, upp till var och en såklart..
Anne's Food - min matblogg

Fredrik Goldhahn

Agnetas modell med cykelturen har man provat...om än ofrivilligt! Men flugan slank ner innan jag hann och tugga på den! =) Anne's svar är ju klockrent, men förklarar det varför de äter insekter i andra länder? De kanske ÄR goda!? (uh-uhh...nu dök Nicke Nyfiken upp här...känner att jag genast måste lägga vantarna på choklad-doppade myror och rostade larver med vinägersmak!) Vet att det finns en site med recept på sådana här godsaker...dags att "googla" igen...

Det fanns en snubbe i Linköping som på allvar ville odla mask för att göra färs men myndigheterna sa nej. Synd. Hade varit intressant att se den annonskampanjen...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Hasse

Det finns delar på en ko som jag helst inte vill äta. Av samma anledning vill jag inte äta djur som är så små att de inte går att rensa. Men om det kommer "larvstek" eller "fluginnanlår", så kanske jag provar.

Urban

Insekter är ganska så vanligt att man äter som snax i Thailand tex. till en kall öl.
Nedan är några bilder från ett ställe där man kunde frossa i dessa läckerheter om man så ville (tagna förra vintern).

Om du frågar en Thailändare om friterade gräshoppor är gott så blir svaret Ja.
Om du frågar mig så säger jag.. Inte dåligt, men ingenting som jag inte klarar mig utan.

Bild 1. är lite gott o blandat

Bild 2. är gräshoppor

Bild 3. är skorpioner

Andreas

Oh vilka fina bilder Urban! Fångar thailändarna vilda gräshoppor och skorpioner (hur?) eller odlas dem i nån speciell odling ungefär som vårt grannland i väst odlar lax?

Fredrik: Nog tror jag att dom kan bli goda. Till skillnad från Urban har jag aldrig smakat insekter med flit men jag är ganska övertygad om att man kan lära sig att gilla dem om man vill. Var det nån här som exempelvis tyckte att premiärsnapsen var god?

Vi svenskar äter för övrigt ganska mycket som folk från andra kulturer ibland finner tämligen oaptitligt (rutten strömming, blodpudding och bullens pilsnerkorv).
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Jag vet faktiskt inte om dom fångar vilda insekter eller om dom odlas.

Sen så är surströmming inte rutten vilket skulle göra den oätbar, kanske till och med ohälsosam att äta.
Surströmmingen är fermenterad vilket gör den sur rätt o slätt.

Andreas

Men kan du inte ta reda på det?! Någon måste ju veta!

Nåja surströmmingen luktar ruttet i alla fall. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Silkesmaskarna kommer från Nordliga och i Nordöstra Thailand där den större delen avThaisilket produceras.
När silkesmasken slutar att ge silke så går den till livsmedelsproduktion.

Gräshoppor fångas både vilt och drivs upp i gräshoppsfarmer. Gräshopporna är tydligen väldigt lätt att fånga om man äger ett risfält eller om man odlar majs då dom kommer i mängder och vill snaska på grödorna.
Gräshoppan blir då en extrainkomst för dom som odlar grödor även om dom inte får så bra betalt för ohyran.

Skorpioner fångas vilt, men det finns skorpionfarmer också.

Rob

Fick du den delikata såsen till dina gräshoppor Urban?
Sist jag mumsade på dem så hade försäljaren en blomspruta som han sprayade på gräshopporna med. Smakade helt ok tycker jag.

Käkade även orm för en massa år sedan i Kambodia, också helt ok.

Andreas

Urban: Tack så mycket för informationen! Slikesmaskarna är precis som våra får alltså, först får de göra kläder och sen mumsar man i sig dem! Vad kostar de där insekterna du fotograferat per kilo? Är det väldigt billig mat? Är det mycket billigare att äta insekter till middag än exempelivis kyckling och tomater så att folk äter dem pga priset?

Rob: Den delikata såsen? Vad är det för slags sås månne, kan du beskriva hur den smakar?
Den som inte frågar får inga svar.

Mumma

Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-09-17 10:03
Ok...nu ska jag skriva något riktigt "kontroversiellt": hur kommer det sig att vi inte äter larver, gräshoppor och andra insekter? De är proppfulla med protein...säker massa annat nyttigt också eftersom de äter friska, gröna blad, andra insekter etc.................när vi går upp i brygga över HUMMER som är till stor del asätare, smyger omkring på botten av ett kanske inte så rent hav och trycker i sig ruttna fiskar som vi inte vet HUR de dog...?...

=)

...vi funderar på den en stund...


Ja, ett enkelt svar på detta är att protein finns i den mest naturliga födan för oss människor i civ länder, typ kött av nöt/fläsk

Kontroll och rengöring av larver och andra insekter skulle dra upp priset till det oändliga.

En fråga? Vet du hur mycket kött vi äter i snitt/år, kontra detta minus proteinvärdet.
Där har du mängden larv och annat i kg/år

Så, fortsätt att smaska larver till helgen, rostade råa eller friterande till gräsdrinken.

ha det

kurt

Du förutsätter att man skulle plocka en massa olika insekter från naturen. Men kött från nöt/fläsk kommer ju inte från naturen, utan "odlas" av oss.

Men de insekter som plockas i andra länder väljs just för att de (tillfälligt) förekommer i mycket stora mängder av enskilda arter. På samma sätt skulle man ju mycket väl kunna odla insekter, och det skulle naturligtvis vara mycket billigare och effektivare

webguide

Citat från: Mumma skrivet 2012-10-13 07:53
Ja, ett enkelt svar på detta är att protein finns i den mest naturliga födan för oss människor i civ länder, typ kött av nöt/fläsk


Människan har utvecklats under 5 000 000 år och fram till för kanske 20000 (eller är det 10000?) år sedan så åt vi visserligen kött ibland, men växter insekter och vattenlevande organismer. Kött fick vi främst från självdöda djur eller genom att stjäla kadaver från rovdjur.

Så naturligt för en människa är inte nödvändigtvis kött, så fort går inte evolutionen. Det är också därför många anser att vi inte borde ät så mycket spanmålsprodukter, vi blev inte jordbrukare förän för ca 10-20000 år sedan.

Citera

Kontroll och rengöring av larver och andra insekter skulle dra upp priset till det oändliga.Knappast, man kan odla insekter i kontrollerad milljö, det lär inte påverka priset i någon större grad.


webguide

Jag fick hem rostade skorpioner och en påse blandade rostade insekter idag, ganska gott faktiskt. De är tillredda som snacks, grillkryddade.

Här är en intressant avdelning på FOA (FN´s organ för mat och jordbruk) för den som är intresserad av att läsa mer om insekter som livsmedel: http://www.fao.org/forestry/edibleinsects/65424/en/

Jag beställde mina insekter från: http://www.thailandunique.com/

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal