Grönt te minskar risk för diabetes

Startat av justrom, 2007-09-21 08:11

Föregående ämne - Nästa ämne

justrom

Detta låter ju nästan som från TV-shop angående grönt te. Men det är ju svenska forskare som hittat sambandet: "Det svenska och schweiziska forskare nu har funnit är hur den verksamma substansen, en anti­oxidant som kallas EGCG, påverkar kroppen."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=695095

Själv dricker jag ju bara 1-2 koppar grönt te per dag. Mest för att jag tycker det är gott. Kanske man skulle byta ut sitt svarta frukostte också mot grönt?

Andreas

Det var intressant, men 3-4 koppar om dan är ganska mycket och så kanske nyttan också måste vägas mot att grönt te även innehåller koffein..?
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-21 08:36
Det var intressant, men 3-4 koppar om dan är ganska mycket och så kanske nyttan också måste vägas mot att grönt te även innehåller koffein..?


I små doser så blir man ju piggare, men överdoserar man blir man ju förstås darrig och speedad. Men det märker man ju rätt snabbt, för det är definitivt inte trevligt. :) Men koffein är ju inte onyttigt i sig.

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11591&epslanguage=SV
Andreas

Jag tänker mest i banor av att dessa signaler om grönt te kanske ökar totalintaget av koffein för vissa (du har väl sett tråden "Tråden Överdos" av koffein http://matforum.nu/index.php?topic=571.0?).

Tänk dig en person som är normalkonsument av kaffe, dricker cola till maten och nu även 3-4 koppar grönt te för att slippa diabetes. ;)
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Anne's Food - min matblogg

Andreas

Varför skulle det vara det, det är precis samma blad från samma planta..?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

Nåja - jag hade halvrätt verkar det som. Det innehåller betydligt mindre än svart te, eftersom tydligen koffeinhalten ökar i takt med oxidationen. Okej. :)
Anne's Food - min matblogg

angelina

Tråden här är missvisande. Grönt te måste beredas rätt, som de gör i Kina och Japan dvs mycket tunnt. Inte som här när vi lagar grönt fuskte alldeles för starkt så att det ofta blir bittert. Jag har gått på flera tetillredningsdemonstrationer och druckit te för 8000 kr/kg. Det är en hel värld av kunskap. Teer betraktas som vi betraktar fina viner.

Halten av koffein blir extremt låg om teet tillreds rätt. Men låt oss först titta närmare på halterna av koffein i några olika drycker för att få rätt proportioner. Så här skriver iForm:

"Te: Som tumregel kan man säga att 1 kopp [SVART] te (0,2 liter) innehåller ca 40 mg koffein medan en motsvarande kopp kaffe innehåller 100-150 mg, dvs ca tre gånger så mycket. Ett måttligt intag av koffein, motsvarande 300 mg om dagen, eller sju koppar te, tycks inte skada hälsan. Undantaget är griform som enligt en del undersökningar bör hålla sig under 200 mg om dagen."
Källa: http://www.energyfiend.com/the-caffeine-database

Så här skriver Omte.se:

Grönt te kan förlänga livet, i alla fall om man är från Japan. I en befolkningsstudie deltog över 40.000 vuxna japaner och de följdes under en elvaårsperiod (1995-2005).

En regelbunden konsumtion av grönt te, minst en till två koppar per dag, visade på en minskad risk för tidig död när man tittade på alla orsaker. Effekten var som störst när man endast tittade på hjärt-kärlsjukdomar, kvinnor och hög tekonsumtion.

Kvinnor som drack mycket te, fem koppar eller mer per dag, hade en minskad risk på 23 procent att dö för tidigt, jämfört med de som drack mindre en en kopp per dag; alla dödsorsaker inräknade. Motsvarande siffra för männen var en minskad risk på 12 procent.

Källa: Kuriyama, S. et al. Green Tea Consumption and Mortality Due to Cardiovascular Disease, Cancer, and All Causes in Japan: The Ohsaki Study. JAMA. 2006;296(10):1255-1265 (doi:10.1001/jama.296.10.1255)

Diskussionen om att grönt te skulle vara skadligt pga koffein måste alltså ses ur perspektivet hur teet tillreds och forskningen. Vi kan inte jämföra svart te med grönt te som om det bara fanns en sorts svart te och en sorts grönt te.

Stig Björne

Appropå dyrt te;

The most expensive tea in the world is the original Da Hong Pao (Big Red Robe) from Wuyi China. In 2002, 20 grams (about 2/3rds of an ounce) of Da Hong Pao sold for 180,000 RMB, which is approximately $23,000 US. In 2004, this same quantity sold for 166,000 RMB, or about $21,000.

Read more: http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_most_expensive_tea_in_the_world

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal