Röd blomkål

Startat av agnetasch, 2007-09-26 17:00

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

I butiken hittade jag senast ett gult blomkålshuvud,inte visset gult utan färskt o fint o gult som curry. Röd blomkål stod det på skylten bredvid. I kassan sa tjejen att det inte var röd blomkål men hon visste inte vad det var. Vad är det? Är det så enkelt att det är gul blomkål? ???

Fredrik Goldhahn

Jag tror att det är "färgad" vanlig blomkål...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Hasse

Kan vi inte låta blomkål förbli vit, tomater röda och morötter orangea? Varför dessa konstlade färger? Är det restaurangbranschen som vill ha ett nytt häftigt utseende på grönsakerna?

roffekock

2007-09-26 23:51 #3 Last Edit: 2007-09-27 08:16 by roffekock
Dessutom så försvinner som regel alltid färgen närman upphettar råvaran. Bara kosmetiskt tjafs.Bättre vore om den var obesprutad. Om det nu är så ma vill ha färgad blomkål bätte att koka den i tex blå karamellfär mycket uppskattat.
Matforum är bäst

agnetasch

Det är nog medlemmar i matforum.nu som köper såna här underliga grönsaker,fotograferar dom o frågar sina medlemskompisar vad det är ;D
Hasse: glöm inte blå potatis.

Anso

Men alltså förr i tiden fanns det fler olika sorter av det mesta. Kan vi inte korta in oss så vi bara har röda äpplen, gröna päron och gul lök också?
Dessutom kan man äta blomkål rå och då finns färgen kvar även om den skulle försvinna vid kokning...

Andreas

Fin bild Agneta!

Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-09-26 19:36
Jag tror att det är "färgad" vanlig blomkål...


Färgad med vad - karamellfärg? ???
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

Det är en variant av blomkål som upptäckes i Kanda på 70-talet:

http://www.ars.usda.gov/is/pr/1999/990707.htm

Sedan har den tydligen förädlats (avsikten var inte Haloween, utan att göra den nyttigare!)

http://www.nysaes.cornell.edu/pubs/press/2004/040412caulif.html

Det finns ju även lila och grön blomkål, inget konstigt alls.

Andreas

Det var intressant, tydligen innehåller den gula(orangea) blomkålen 25 ggr mer A-vitamin - 320 micrograms of beta-carotene per 100 grams.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Apropå färgade grönsaker - hittade en Norsk artikel från 2006 och I Levanger (mellanNorge) finns en gård som producerar sådant och där står att " I fjor var gul blomkål årets greie" dvs 2005 - Norrmännen är visst steget före. Och 2006 var det provodling av vita och lila morötter, tydligen är de lila rosa inuti. http://www.byavisa.no/byavisa/artikler.php?artid=1071

Nån som sett vita eller rosa morötter i verkligheten?

Och varför kallar Norrmännen sina morötter för gulrøtter, borde det inte vara orangerötter?
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

Jag har provat lila blomkål, det var inte gott.

Andreas

Ajdå. På vilket sätt inte gott, minns du ungefär hur det smakade?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

gjorde blomkålsgratäng på gul och lila blomkål i veckan och det var jättegott, smaken var densamma enligt oss. Dessutom smakade vi båda färgerna råa på ett dippfat dan före.

Har användt både vita. lila och gula morötter på mitt tidigare jobb eftersom det är kulturväxter. Finns även i en storköksblandning Findus har -Klostergrönsaker
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Filippa

Tror att vår lila blomkål inte var bra i så fall - jag tyckte den smakade ingenting ?

Romarin

2008-11-05 17:53 #14 Last Edit: 2008-11-15 08:39 by Andreas
Går att köpa fröblandningar från nästa år med färgade morötter hos [reklam borttagen av Andreas].

Har smakat lila och gula tidigare och de är hur goda som helst!

Det finns lila blomkål från Sicilien som är mycket god!  :D

kurt

2008-11-10 08:57 #15 Last Edit: 2008-11-15 08:40 by Andreas
Citat från: Romarin skrivet 2008-11-05 17:53
Går att köpa fröblandningar från nästa år med färgade morötter hos [reklam borttagen av Andreas]

Har smakat lila och gula tidigare och de är hur goda som helst!

Det finns lila blomkål från Sicilien som är mycket god!  :D



Det har gått att köpa frön till olika färgade morötter i snart 150 år! Allt är inte nyheter som presenteras som det.

webguide

Citat från: Hasse skrivet 2007-09-26 20:38
Kan vi inte låta blomkål förbli vit, tomater röda och morötter orangea? Varför dessa konstlade färger? Är det restaurangbranschen som vill ha ett nytt häftigt utseende på grönsakerna?


Det är inte konstlat, det är naturligt förekommande varianter, det är snarare konstlat med enbart vit blomkål.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal