Hur länge kan man frysa fisk?

Startat av Kari, 2007-09-27 13:23

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

2007-09-27 13:23 Last Edit: 2007-09-27 13:47 by elka
Olika fiskar klarar olika länge i frysen det vet jag. Vilken fisk, hur länge? Hur vet man om det är en fet fisk? Lax och arter av lax är feta, men sen då?

Tex, strömming, abborre och gös?

Själv kan jag rapportera att abborren från Okt 06 smaka bra och såg fin ut igår (tidig höst 07). Hade filéat och fryst i påse utan luft, så mycket man orkar suga utan maskin.



ps. fisken på bilden har inget med brevskrivaren att göra  ;)
ttt

Andreas

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14265&epslanguage=SV
"Magert kött kan frysförvaras i upp till 8-12 månader, fläskkött 4-6 månader, feta fiskar 2-3 månader och magra fiskar 6-12 månader. Det är i första hand kvaliteten som försämras med tiden, alltså smak, konsistens, näringsvärde m.m. Frysta livsmedel blir inte "farliga" när rekommenderade förvaringstider överskrids."

Och här är ett lite mer detaljerat dokument om förvaring av fisk:
http://www.svenskfisk.se/media/38816/tillagningsguiden_4.pdf

Har inte hittat nån bra tabell med sammanställning av fettinnehåll för olika arter - men om man läser ut fisk för fisk så -
¤ Strömming - Fett: 14 g
http://fisk.daddy.se/jsp/fiskarter/fisk_sill.jsp?submenu=1
¤ Aborre - Fett: 1,3 g
http://fisk.daddy.se/jsp/fiskarter/fisk_abborre.jsp?submenu=1&id=abborre
¤ Gös - Fett: 2,3 g
http://fisk.daddy.se/jsp/fiskarter/fisk_gos.jsp?submenu=1&id=gos

Vad använder du för plastpåsar elka - har du hittat nån som är riktigt tålig? Just fisk är ofta lite taggig och då är det lätt att påsen går sönder tycker jag.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

]ag har provat att frysa fisk i vatten med goda resultat. Detta gällde Röding som är relativt fet. Vi tog en form och lade fisken däri på med vatten in i frysen. När sen detta fryst till en isklump tog vi dän formen och lade isklumpen i fryspåse. Jag har provat förvara den olika lång tid för att se hur det gick. Från 6 mån-2 år ingen större förändring(helt ok) Nu är detta min upplevelse och jag säger inte att det är ultimat att frysa fisk överhuvudtaget. Men det går. En sak som jag upplevde med fjällfisk var att man inte ska hantera den med vatten innan man fryser alltså slemmet som finns på utsidan ska vara kvar. Detta gäller för övrigt all fisk som har denna beskaffenhet. Det sitter mycket smakämmne där. 8)
Matforum är bäst

Kari

Andreas, Du är ju en klippa! Jo, inga taggar eftersom jag filéat och påsarna är tyvärr av okänd tillverkare, rätt tjock och lite blå tonad.

RoffeKock, farmor frös alltid sin strömming i vatten med typ Bigpack glasslådor, hur länge vet jag inte. Kan tyvärr inte fråga heller.. Isen runt fisken skyddar mot frysbränna och stänger ut luft. Skulle tro att man kan dubbla hållbarheten eller så.
Slemmet är viktigt håller jag med om, rensa fiske torrt på kartong eller liknande och torka ur buken med papper.

Kent Andersson


Jimmy

Citat från: Andreas skrivet 2007-09-28 08:14
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14265&epslanguage=SV
"Magert kött kan frysförvaras i upp till 8-12 månader, fläskkött 4-6 månader, feta fiskar 2-3 månader och magra fiskar 6-12 månader. Det är i första hand kvaliteten som försämras med tiden, alltså smak, konsistens, näringsvärde m.m. Frysta livsmedel blir inte "farliga" när rekommenderade förvaringstider överskrids."


Jag är lite förvånad över att Livsmedelsverket skriver att livsmedel inte blir farliga när rekommenderade förvaringstider överskrids. Det är ett känt faktum att vissa fetter i fisk blir toxiska när de oxiderar. Jag vet att detta inte är något att ojja sig över alldeles för mycket, men det är inte heller så hälsosamt.

Carola

Idag har vi ätit en lax som varit i frysen i 11 månader...fileead...luktar fortfarande gott och smakar gott.
Har aldrig testat så gammal fisk förr... :)

lsjonsson

Ops! Då måste du ha lyckats väldigt bra med paketeringen för lax ska man väl inte ha mer än ett par tre månader.
Själv har jag köpt ett vakumpackare för att jag ska kunna förvara fisk o kött längre i frysen.

Andreas

3 månader är väl mer ett grovt riktmärke? Det måste ju skilja en hel del beroende på hur färsk fisken är när den fryses, hur den hanterats innan infrysningen, och hur kall frysen är.

Det hade varit intressant veta exakt vilka faktorer som påverkar hur fort härskningen går.
Den som inte frågar får inga svar.

Christian34


När man fryser in strömming skall den vara hel! Den skall vara oskadad och läggs i t.ex glassaskar "skavföttes" så att måna får plats fyll helt med vatten och frys in. Litet större fisk kan man glasera med is. Man fryser in fisken, tar ut den och doppar i vatten. In igen  och upprepa vattendoppet tills man fått ett ishölje. Jag har en frys i köllaren som står på -26. Har haft strömming  nästan 2 år med mycket gott resultat. Har nu en ål som ligger i vacpac .Glömt bort den men skall kolla nu den har legat nästan 2 år. Dessvärre har jag glömt bort en fin röding som inte är skyddad. Den skall ocks tinas men har nog inte klarst sig.

priffe

Vi är inne på sluttampen med fiskfångsten från Norge förra sommaren.
Ett år har aldrig varit nåt problem.
Nu fick vår frys fnatt förra året - den ligger på -37 oavsett vad man ställer in den på. Så odugligt för glass, men alldeles utmärkt för fisk.
Påminner mig om sushirestaurangen i NY som hade -70 i sina specialfrysar - för att garantera kvaliteten på fisken. Då håller den sig i princip 'obegränsat'.

Kay Hellström

Jag har makrillfileer liggande i frysen sedan förra sommaren, bevarade i en vanlig plastpåse. Kan man steka och äta dem nu?

Andreas

Makrill är en fet fisk och därför mer känslig än en mager fisk för lång infrysning. Det som kan hända är att fettet härsknar och då smakar den inte vidare gott. Men den blir inte farlig att äta. Så prova stek den och provsmaka, smakar makrillen bra så är det bara att äta den.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Tycker man, efter att ha stekt den, att den smakar lite "frys" kan man ju lägga in den = inlagd, stekt strömming

Hankki

Min far berättade att abborre och gös ska vara skinn och benfria för att klara en längre tids frysning utan att få bismak. Eller om fisken han fryst in led av något annat.

Inger

Jag har tagit fram en fryst lax, gravat den och undrar nu om den går att frysa om igen?

Mat-Janne

Eventuella bakterier som passade på när fisken var tinad lär ju inte överleva en ny infrysning.
Det gäller ju för all mat att om den luktar "fel" är den fel.

Jag tycker du gör så här som ett experiment:
Spara en del av den gravade fisken i kylskåpet. Frys in den andra delen några dagar.
Ta fram den frysta fisken och tina den långsamt i kylskåpet.
När den är tinad, samla ihop ett provsmakargäng och gör blindtester.
Min gissning är att en del kommer säga bra om den frysta, andra bra om den från kylskåpet.

Om du gör denna test vore det roligt om du kan publicera svaret här.
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Hasse

Citat från: Mat-Janne skrivet 2017-12-14 17:12
Eventuella bakterier som passade på när fisken var tinad lär ju inte överleva en ny infrysning.


Bakterierna dör inte vid infrysning, men de förökar sig inte. När varan tinas så kvicknar bakterierna till och börjar föröka sig igen. För att döda bakterierna krävs värme.

Mat-Janne

Ok, det var intressant. När man ska grava lax till exempel rekommenderas det att man fryser in fisken i några dagar för att ta död på ev. parasiter. Detta gäller alltså inte bakterier.
Då förstår jag, att frysa in fisk och sedan tina är som att stoppa filmen (frys) och sedan fortsätta (upptinad). Därmed ökar inte hållbarheten efter upptining.

Bra svar Hasse!
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Vad är rött, ris, rödbeta, mjölk eller salt?:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal