Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2015-10-06 13:37
Citat från: sverigeuturhisingen skrivet 2008-09-16 03:40
asså de säger ju att det är gött att elda på paprikan direkt på gaslågan innan man gör något gött av den - aldrig testat men det låter ju himla fint.


Det gör man ju främst för att skala den, grillad paprika får en annan smak än rå eller kokt eftersom stärkelsen i den omvandlas till socker vid högre temperaturer (antar jag).

Om man köper riktigt färskt paprikapulver av hög kvalitet så smakar det mer, de vanliga kryddorna håller sällan särskilt hög kvalitet och de saknar mycket av den smak de borde ha.
Sen finns det ju rökta varianter av pulver (t.ex. Pimenton de la Vera).
Skrivet av Anthon
 - 2015-10-02 14:16
Nej, nej, nej  en bättre paprikasoppa görs bara med rostade paprikor och lite olivolja och svartpeppar. 1 eller 2 timmar i lågvärme 120-140 grader.
Helst spetsiga vita paprikor.
Skrivet av ingegerd
 - 2008-10-06 22:47
jag har gjort en paprikasoppa på grillade paprikor,det blev gott!styrkan på soppan kan man variera med ajvar relish.titta gärna på receptet och skriv vad ni tror!Passar en kall och höstig dag! :)

matochbakochannat.blogspot.com
Skrivet av sverigeuturhisingen
 - 2008-09-16 03:40
asså de säger ju att det är gött att elda på paprikan direkt på gaslågan innan man gör något gött av den - aldrig testat men det låter ju himla fint.
Skrivet av Milla
 - 2008-09-12 18:31
Grillad paprika borde ge mer smak, samtidigt som det jag antar att det blir en lite annorlunda smak - lite smak av grillningen.

Vet inte alls om det stämmer in på paprikapulver, men curry och chilli ska man om jag förstått det hela rätt hetta upp i fettet innan man bryner tex grönsakerna, för kryddorna smakar mkt mer om det får hettas upp. Kan det vara så med paprikan också? Att den smakar mer i varmt tillstånd än när man smakar på den rumstempererad?
Skrivet av Emma
 - 2008-09-12 13:15
Finns ett recept på en jättegod paprika soppa i boken:  Soppor Bröd & Röror av systrarna Eisenman. En soppa på rostad gul paprika. (Testade den ifall ni vill läsa: http://newbiecooking.wordpress.com/2008/01/29/soppa-pa-rostad-gul-paprika/ )

Vad är klippta korngryn för någonting? Ja, alltså det är väl korngryn, gissar att det funkar som alla andra matveten?
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-29 15:16
Milla: Bra poäng det där med koncentrerad. Man kanske kunde göra soppa på grillad paprika där smaken fått koncentreras?

Kryddburken: Hoppsan hallsbränna är inte kul men av paprika, det har jag aldrig hört talas om! Visst kan man använda gul men den brukar vara lite väl tam i smaken.

AnnaMaria: Det finns ju olika starkt paprikapulver om det var så du menade?
Skrivet av annamaria
 - 2008-08-28 20:21
Jo jag vet att pulvret ska vara koncentrerat. Men i ärlighetens namn så smakar paprikapulver inte så mycket paprika. Jag har testat.
Skrivet av kryddburken
 - 2008-08-28 19:59
Soppa FÖR halsbränna! *S*
Paprika säger tvärstopp här, halsbrännan gör sig smygande efter bara en halvtimme... speciellt RÖD!

Funkar det lika bra med GUL?
Skrivet av Milla
 - 2008-08-28 19:43
Ca 90-95% av paprikan är vatten - paprikapulver är koncentrerat.
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-28 19:07
Fast jag tror inte att själva paprikorna avger speciellt mycket smak till buljongen, möjligen ifall man hade mixat dem?
Skrivet av annamaria
 - 2008-08-27 13:02
En liten dum fråga bara: hur kan 1 tsk paprikapulver tillföra någon smak när det finns 4 hela paprikor i soppan? Det låter väldigt smarrigt. Linser skulle jag nog föredra.
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-27 11:43
AnnaMaria frågade hur jag gör Paprikasoppa, jo så här:

¤ 2 skivade gula lökar
¤ 2 finhackade vitlöksklyftor
¤ 2 msk olja
¤ 4 hackade paprikor (gröna och röda ej gula de smakar för lite)
¤ 1 liter grönsaksbuljong
¤ 1/2 tsk salt
¤ 1 tsk paprikapulver
¤ 1 dl klippta korngryn eller röda linser

Fräs löken i oljan i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt övriga ingredienser och koka 25 minuter om korngryn eller 15 om linser. Smaka av med paprikapulver och salt så att det smakar ordentligt. Ät med en klick gräddfil eller creme fraiche och nybakt mustigt bröd med rejäla ostskivor på.

Har nån annan nån annan variant på paprikasoppa så berätta gärna!

Annonser

Powered by EzPortal