Mathuvudstad i matlandet Sverige - förslag?

Startat av Andreas, 2010-07-22 12:26

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Vår jordbruksminister Eskil Erlandsson har utlyst en tävling om vilken ort eller kommun som ska bli huvudstad i matlandet Sverige.

Fram till den 1/9 är det möjligt att skicka in förslag till jordbruksdepartementet. Motiveringen skall ske utifrån följande kriterier:
1) Jobb och tillväxt - råder bra klimat för  entreprenörer, företagare och organisationer?
2) Vilka är platsens styrkor  - vad är det som är unikt?
3) Framtidsvision - vilka möjligheter finns att på orten skapa jobb och tillväxt inom ramen för satsningen på Sverige - det nya matlandet?

Samt att man ska bifoga en kortfattad beskrvning om "varför just din kommun ska utses till årets Matlandethuvudstad!"

¤ Pressmeddelande http://www.sweden.gov.se/sb/d/13296/a/149904
¤ Ansökan http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/99/04/c4c9904f.pdf


Hmm ja vad säger man, nån som har förslag på nån lämplig kandidat, är det nån stad/kommun som är extra bra på mat? Jag kommer då inte på nån.
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

Stockholm, vad man än tycker om 08or så är det här utvecklingen sker och här som rätt klimat för att utveckla gatronomin råder.
1 - Bra klimat för entreprenörer och organisationer.
2 - Det är en storstadsregion (över 20% av Sveriges befolkning bor här) och är därför inte lika konservativ som små orter, här vågar man ta ut svängarna och det avspeglas i det kök man kan hitta här.
3 - kundunderlaget är enormt stort, bra förutsättningar för att skapa jobb.

gogrisen

ursäkta sidospåret men... uttrycket "Sverige det nya matland" är löjligt hel enkelt, Vi har en matkultur som de flesta för att inte säga alla länder, men att ta över de "riktiga"matländerna kan vi aldrig göra så länge förutsättningarna för småföretagande är som de är i det här landet. För det är ju så att råvaruproducenterna är själen i ett "matland". Regler, krav och bestämmelser hindrar också effektivt de svenska producenterna från att utveckals och bli starka. "Han Eskil" som åker omkring och pratar om det nya matlandet har ingen aning om vilket enormt arbete de här antusiasterna under några år orkar lägga i sin verksamhet innan man lägger av. Och tyvärr är det få företag som lever vidare, det som är så viktigt för att bygga upp en tradition och kultur utöver det vanliga, det som så småningom kan bli ett matland...

Andreas

Javisst är det mycket som kan förbättras för företagare, men det gör det väl ändå inte fel att på ett lättsamt sätt ge matföretag/matbranschen lite uppmärksamhet?

Citat från: webguide skrivet 2010-07-22 17:18
Stockholm, vad man än tycker om 08or så är det här utvecklingen sker och här som rätt klimat för att utveckla gatronomin råder.


Vilka verksamheter i Stockholm utmärker sig extra och vore bra representanter för matlandet Sverige?
Den som inte frågar får inga svar.

CII

Bör ju vara någon stad i Sveriges kornbod Skåne, det är det landskap som svensken mest förknippar med mat. Vilken stad i Skåne är mesta matstaden? Malmö såklart.

webguide

Citat från: gogrisen skrivet 2010-07-23 01:01
ursäkta sidospåret men... uttrycket "Sverige det nya matland" är löjligt hel enkelt, Vi har en matkultur som de flesta för att inte säga alla länder, men att ta över de "riktiga"matländerna kan vi aldrig göra så länge förutsättningarna för småföretagande är som de är i det här landet. För det är ju så att råvaruproducenterna är själen i ett "matland". Regler, krav och bestämmelser hindrar också effektivt de svenska producenterna från att utveckals och bli starka. "Han Eskil" som åker omkring och pratar om det nya matlandet har ingen aning om vilket enormt arbete de här antusiasterna under några år orkar lägga i sin verksamhet innan man lägger av. Och tyvärr är det få företag som lever vidare, det som är så viktigt för att bygga upp en tradition och kultur utöver det vanliga, det som så småningom kan bli ett matland...


Vad menar du med "riktiga"?
Internationellt anses Sverige tillhöra den absoluta världseliten inom gastronomi, det stämmer inte att vi skulle vara dåliga på mat här!

gogrisen

Med Matland syftas på att i Sverige i framtiden skall finnas ett otal små matställen o fantastiska råvaruprodusenter, som bjuder på matupplevelser du aldrig glömmer... Och det skall finnas i snart sagt varje by... Du har helt rätt i att det finns fantastiska "finkrogar" o bra matställen i Sverige, men det är inte det "matlandet" handlar om...

Andreas

Citat från: CII skrivet 2010-07-23 10:41
Bör ju vara någon stad i Sveriges kornbod Skåne, det är det landskap som svensken mest förknippar med mat. Vilken stad i Skåne är mesta matstaden? Malmö såklart.


Jag säger ungefär samma som till Webguide: Vilka verksamheter i Skåne utmärker sig extra och vore bra representanter för matlandet Sverige?

Korn låter inte speciellt upphetsande. I så fall är Skellefteå ett mycket bättre förslag, där finns en riktigt bra produkt som är unik för Sverige och för världen: Västerbottensost.
Den som inte frågar får inga svar.

CII

Andreas, att kalla Skåne för Sveriges Kornbod är gammalt och det har en vidare betydelse än att det odlas korn. Det betyder att i Skåne producerades en stor del av den maten som åts i Sverige. Skåne hade stora odlingsområden med allt från sädeslagen, raps, sockerbetor med mera.  I Skåne fanns det även en mycket omfattande djurhållning och förädling av köttet. Det har alltså varit ett begrepp som visat på Skånes stora bredd och viktiga position som det landskap som producerat mycket mat. Jag trodde att det framgick att jag använde ett befintligt begrepp och inte menade just att Skåne var en god producent av korn.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2010-07-28 11:49
Jag säger ungefär samma som till Webguide: Vilka verksamheter i Skåne utmärker sig extra och vore bra representanter för matlandet Sverige?

Korn låter inte speciellt upphetsande. I så fall är Skellefteå ett mycket bättre förslag, där finns en riktigt bra produkt som är unik för Sverige och för världen: Västerbottensost.


Västerbottenost är faktiskt inte alls unikt Svensk, det är väl Parmesanost som gett upphov till Västerbottenost. Skall rota lite och se om jag kan hitta...

Andreas

Att västerbottensost skulle ha något med parmesanost att göra har jag faktiskt aldrig hört!

Citat från: CII skrivet 2010-07-28 13:17
Andreas, att kalla Skåne för Sveriges Kornbod är gammalt och det har en vidare betydelse än att det odlas korn. ... Det har alltså varit ett begrepp som visat på Skånes stora bredd och viktiga position som det landskap som producerat mycket mat


Jodå det förstod jag och det känns inte så upphetsande - det är svårt ta till sig sådant som är allt för generellt, du har inte några mer konkreta exempel på framåtanda, bra produkter och företeelser?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

28 städer, orter och platser har nu nominerats för att bli matlandethuvudstad (se Stort intresse för årets matlandethuvudstad). Har hittat några av motiveringarna, vilken är bäst?

¤ Bollnäs
¤ Borgholm
¤ Falköping
¤ Gotland
¤ Grebbestad
¤ Grythyttan
¤ Göteborg
¤ Hedemora - "Under onsdagen begav sig kommunens näringslivssamordnare Ann-Sofie Hedenström till Stockholm och jordbruksdepartementet. Med sig hade hon två korgar fullastade med lokalt producerade matvaror samt en tävlingsansökan. ... Olle Bengtsson, Liss-Ellas senap, pekar på de odlingsförutsättningar som finns och som gör att kvaliteten på råvarorna blir extra bra. ... Anders Walla konstaterar att Hedemora har flest lokala matproducenter i Dalarna. "
¤ Hällefors - "Hällefors kommun är unikt i Sverige med sitt medvetna arbete på måltid-turism, säger Sofia Larsen (C)."
¤ Jönköping
¤ Kalix
¤ Kristianstad
¤ Laholm
¤ Linköping
¤ Mjölby - "... Mjölby Gymnasium som har en av Sveriges allra mest framgångsrika utbildningsprogram för kockar inom Hotell- och restaurangnäringen. När det gäller den offentliga maten är vi i Östergötland ensamma om att producera färdig lunchmat på plats för att sedan transportera ut den kyld till våra servicemottagare i kommunen. ... Vi satsar också på en varierad och klimatsmart salladsbuffé i skolorna till våra barn. ... För att utveckla matturismen har vi kartlagt försäljningen av närodlat i kommunen och tryckt en folder med informationen. På så sätt hoppas vi locka fler att köpa lokalt producerade livsmedel. Dessutom har vi i den lilla orten Väderstad ett mycket välbesökt konditori och bageri som fick Gastronomiska Akademiens Diplom 2006."
¤ Skellefteå
¤ Stockholm
¤ Säter "Centerpartiet har nominerat Säterbygden ... Säter är Dalarnas i särklass starkaste jordbruksbygd. Här produceras mer än 40% av den mjölk som vägs in till Milkos mejeri i Dalarna och andelen fortsätter att öka. 83% av grisköttet som produceras i Dalarna kommer från Säter. ... Nomineringen stärks extra av enskilda gårdar som Forsa gård, mottagare av Änglamarkspriset samt Dalarnas enda ekologiska äggproduktion Catarinas sprätthönseri. Därtill har vi de välkända produkterna Gustafskorv, Solvarborökt skinka och Vika bröd."
¤ Sävsjö
¤ Tomelilla - "I Tomelilla och närliggande kommuner finns ett stort antal matproducenter. ... Torggångens Matgalleria ... Nysatsning på Stora Hotellet ... Bollerup Lantbruksinstitut  ... Soffta fritidsgård ... Tomelillas geografiska läge ... Tomelilla torg ... Stationshuset i Tomellilla"
¤ Trelleborg - "Go mad, mien mad å mad i rättan tid. ... Här växer de finaste råvarorna ... Trelleborg och Söderslätt har i tusentals år varit Sveriges kornbod. ... Trelleborg är den kommun i landet som har mest åkermark. Hela 86 procent av ytan består av åker. ... Finax grova bröd har sina största tillskyndare i norra Norrland (!), tomaterna säljs över hela landet... stor norsk pizzakedja ..  väljer .. Trelleborg ... en av landets första pizzerior öppnades på 1970-talet"
¤ Uppsala
¤ Vara - "Centern i Vara .. nominerar hemkommunen ... en fjärdedel av kommunens yrkesverksamma har sin utkomst inom den gröna näringen och att Vara är den kommun i Skaraborg som har störst åkerareal. Ett plus tycker man också att det är att Västergötlands matambassadör, Claes Wenersson, finns i kommunen."
¤ Vellinge
¤ Vilhelmina
¤ Visby
¤ Öland
¤ Östersund
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Har helt missat att Östersund blev årets matlandethuvudstad, men nu ser jag det, grattis! "En jury, bestående av jordbruksministerns expertråd valde Östersund tätt följt av Gotland på silverplats och Kristianstad på bronsplats." http://www.sweden.gov.se/sb/d/12806/a/149297

Ur nomineringen: "...mångsidigt näringsliv som präglas av entreprenörsanda med många företagare inom matområdet. ...en utbredd primärproduktion med goda förutsättningar för vallodling, renskötsel, djurproduktion och ekologiska produktionsinriktningar. UNESCO:s initiativ Creative Cities Network har utnämnt Östersund och Jämtland till gastronomisk region... ett stort antal aktörer som bidrar till att Östersund har en stark gastronomisk profil som i kombination med upplevelseindustrin utvecklar området matturism. ...i framtiden lovar Östersund att fortsätta vara en motor i en besöksvärd region som har potential att utvecklas till något större med starka varumärken inom livsmedelsproduktion och besöksnäring" http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/14/92/97/0acf7aab.pdf

Men vad är det egentligen för företag, aktörer, varumärken och upplevelser som döljer sig bakom de fina formuleringarna, nån som vet vad just Jämtland/Östersund har som är speciellt? Jag har ingen aning!
Den som inte frågar får inga svar.

Ringo

Citat från: Andreas
vad just Jämtland/Östersund har som är speciellt?


Eldrimner kanske

Andreas

Eldrimner ligger i Jämtland, det visste jag inte. Ja det är ju ett riktigt bra argument. Bra ledtråd också, sökte på mathuvudstad och Eldrimner och hittade:

"I Jämtlands län spelar Eldrimner och Jilu (Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling) en viktig roll för att utbilda och ge råd till livsmedelshantverkare av olika slag" http://hakansblogg.centerpartiet.net/2010/09/13/ostersund-sveriges-mathuvudstad/

"Stor betydelse har Eldrimner haft, som från 1995 till 2005 hade till uppgift att utveckla den lokala småskaliga matproduktionen i länet, numera fungerar man som nationellt resurscentrum för mathantverk. En viktig roll spelade också det breda livsmedelsprojektet "Mer Värd Mat", med LRF som projektägare, som under 7 år målmedvetet inspirerade och skapade mötesplatser över branschgränser för både stora och små livsmedelsproducenter. Landstingsägda JILU är också en aktör som haft betydelse." http://ltz.se/ledaredebatt/debatt/1.2364706-manga-bakom-mathuvudstaden

OK, nu förstår jag bättre varför Jämtland/Östersund blev mathuvudstad. Men är det inte märkligt att det inte står ett ord om någon av dessa verksamheter på regeringens sida där Matlandethuvudstaden presenteras? - Östersund är årets matlandethuvudstad

Eldrimners verksamhetsledare Bodil Cornell är för övrigt även med i "Jordbruksministerns expertråd" http://www.sweden.gov.se/sb/d/12806/a/149296
Den som inte frågar får inga svar.

Ringo

Får man tro SM i Mathantverk 2010 så borde det inte heller råda någon tvekan över att det är i Jämtland landets bästa mathantverkare håller till. Jämtland fick 14 guld, vilket tex kan jämföras med att Skåne fick 3 guld och Stockholm endast 1 guld.
http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/eldrimner/document/download/resource_document/10404

Men hur viktigt är det egentligen för "matlandet Sverige" att bli världens bästa matland jämfört med att få livsmedelsindustrin och de som ansvara för den offentliga maten att enbart välja svenska råvaror från svenska lantbruk. Av det jag har läst får jag uppfattningen att det inte så mycket handlar om kvalité utan om att öka volymer och öka sysselsättning inom förädling och råvaruproduktion.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal