Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - agnetasch

4981
I frysen har jag ett gäng makrillfiléer som jag ska grava till Valborg.Jag har gjort det förut o det blev jättegott.Så fram med receptet.Men vilket?Jag har två troliga kandidater;ett på gravad lax med samma mängd salt som socker o ett på gravad strömming där det är dubbelt så mycket salt som socker.För att det hela ska bli fullkomligt förvirrat sökte jag på nätet efter gravad makrill o får upp ett recept där det till 600 g makrillfilé är ½ dl socker o ½ tsk salt????Proportionerna kanske är omkastade av misstag men jag hittade receptet på flera ställen o NÅGON måste ju ha smakat.Antingen är detta recept ett guldkorn eller ett recept av Tryckfelsnisse.Någon som vet?
4982
Har det gått snobberi i kolgrillning?
När jag var på det Stora Byggvaruhuset för att köpa en ny brännare till gasolgrillen sprang jag följdriktigt runt bland gasolgrillarna.Två "ungherrar" i mörka kostymer stod vid kolgrillarna(alldeles framför en sådan vi har!)De kastade nedlåtande blickar på oss proletärer på gasolsidan o talade HÖGT om att man kan ju BARA ha en kolgrill.
Nej det kan man inte;man kan ha båda.Då är man helgarderad;regnar det häftigt kan man ta in gasolen på glasverandan o grilla där,det gör man inte gärna med en sprättig kolgrill.Har man fest o välkomstdrinken(-drinkarna)drar ut på tiden har du ingen deadline när du måste börja grilla.Vid det laget märker heller ingen om man grillar på gasen,då är man i gasen(förlåt,kunde inte låta bli)
Kolgrillen har man för för smakens o mysighetens skull;gärna en candlelightdinner på tu man hand när man grillar rådjursfilé,de där lillfingersstora sakerna man inte unnar sina gäster.
Jag funderar på om man kan göra en kombinerad gasol-o kolgrill.Man byter ut lavastenarna mot kol,tänder gasolen svagt o när koler brinner stänger man av o låter kolen bli glöd.Kan inte komma på någon fördel,men det är kul att experimentera.
4983
Aromia tar 39:- i fraktkostnad på paket upp till 2 kg.Sedan träder Postens priser in o dom vågar man ju knappt tänka på.Men de flesta kryddorna är i småpaket så där är ju ingen fara.Värre med en massa kaffe-o tépaket.
På tal om té så fick jag ett provpaket med i min sändning från Aromia;ett rött té med smak av vilda körsbär.Svägerskan fick det o hon blev FULLKOMLIGT GALEN i det.Ett julklappstips till folk som har allt?
4984
PS Kokt potatis till också så klart.
4985
Kokta morötter.Absolut inget annat.Det gjorde min pappa o det gör jag.(Snacka om traditioner)Dagen efter gjorde han en underbar pudding på köttet,morötterna,såsen o några ägg.Avnjöts med skirat smör(det var på den tiden man fick äta fett)Otroooligt gott.
4986
Andreas;tyvärr,svågern är väldigt svår att slita kött ifrån.Nu har han köpt sig en ny grill också(gasol!,i alla fall bättre än hans gamla elgrill!!)o där går alla grisarna åt.
Jonas;fett i fläskfilé o kalvfilé?Eftersom det är marginellt kan det,med ditt resonemang,alltså inte löna sig att marinera dessa köttdelar.Det bästa är ju i så fall en bit fett sidfläsk!
Du utgår ifrån att marinadens fett tränger in i köttets fett.Varför skulle det vilja det?Det kanske är tvärtom;det goda fettet från köttet kanske tränger ut i marinaden o du får ett ovanligt smaklöst o trist grillkött(medan du slänger den goda marinaden)Tiden är förödande;ju längre köttet ligger i marinaden desto torrare blir det....
Gör ett experiment;väg en köttbit,lägg den i marinad o låt ligga några dagar.Har du rätt så har köttbiten dragit åt sig marinad o väger mer än innan marineringen.Har jag rätt väger köttbiten mindre,dvs marinering är onödig.Det är också onödigt att tala om att jag gjort experimentet flera gånger.
4987
Då kallar du min variant av pepparrotskött för pepparrotsstek?
Haha.Dillstek låter ännu värre.
4988
Vinsvavla är tydligen populärnamnet för kaliumdisulfit.Frågan är vilket som låter mumsigast.
4989
Jag avundas dig Urban för att du gillar BBQ-smaken!
När jag var på SeaWorld i Orlando skulle jag prova på äkta BBQ för första gången i mitt liv.Jag studsade runt grill-hyddan med tungan hängande utanför  :P SÅ TYCKER JAG INTE OM DET!Jag var nästan gråtfärdig av besvikelse.
Finns det några andra rökspån än hickory,det kanske är just dom jag inte gillar?
4990
Kärlek het som chili
4991
Mattias;jag läste någonstans att det är tillsatserna i vinet man får migrän av.
Viner som skördas på släta marken med "slåttermaskin" får så mycket kvistar o skräp i sig att man måste tillsätta mycket vinsvavla för att desinficera det.Viner som skördats på branta kullar för hand är renare.
Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i detta.Kan du inte provdricka lite olika viner från lågland resp. högland o återkomma med rapport?
4992
Vid ett tillfälle handlade jag lite grejer från Aromia o det gick ju galant.Sedan såg jag att det finns fler kryddhandlare på nätet bl.a. Borgeby Kryddgård o Brattbergs Kryddor.Vilken ska man välja?Är det någon som har speciellt goda erfarenheter från någon handlare?
4993
En liten trevlig bönsallad kanske?Kan ätas både varm o kall.Tycker du att receptet ser konstigt ut beror det på att det är från min mest GI-anpassade tid.
BÖNSALLAD:
½ gul lök                   ½ msk  vinäger
1 vitlöksklyfta             ½ tsk fruktsocker
1 tsk olja                   1,5 dl kokta vita bönor
½ msk tomatpuré       1,5 dl kokta röda bönor
1 msk vatten              1 stor tomat
Hacka lök och vitlök och stek dem mjuka i oljan.Låt tomatpurén fräsa med en stund.
Rör i vatten,vinäger och fruktsocker.Låt kallna.Tärna tomaten. Lägg i den och bönorna
i lökdressingen.Salta och peppra.
4994
Där är det lite skillnad.Det beror på vilket kött det handlar om.Kalvkött ska vara i skivor medan kyckling o kanin är i bitar(Det är inte så lätt att skiva kyckling o kanin)Kycklingfilé är gränsfall.
4995
Jag tycker det är mycket smakskillnad!
Vi har både kol o gasol.Kolgrillen(med grilltändare,ABSOLUT INTE tändvätska) används med större vördnad o till  kött som ska ha en "riktig" grillsmak.
Gasolen används när grillningen kommer hastigt på,till vardags kan man säga.Skiner solen smakar falukorven bättre grillad än stekt.
Kalas med många gäster betyder gasol,då åker den gamla gasolgrillen(som vi sparat i reserv) också fram.
4996
Klart att man inte ska underskatta marineringen som mysfaktor även om den inte tillför något till själva matlagningen.Är man utlämnad till tråk-kött som fläsk-o kycklingfilé antar jag att man blir desperat o försöker dränka köttet i diverse kryddstarka vätskor.En saftig vildsvinskotlett (svågerns stolta byte)behandlar jag absolut inte så. Salt, peppar o en bra glöd räcker.
Du har så rätt Andreas att vi gör en massa onödiga saker i köket.Det är väl så att i grunden har köksarbete en låg status(trots dagens kändiskockar) o då gäller det att insvepa sig i mystik o lite hokuspokus så att folk inte ska tro att vem som helst kan laga mat ;)
4997
Himmel så gott,det var evigheter jag gjorde p-rotskött,tack för påminnelsen!
En lustig grej bara;jag (som härstammar från Umeå-Uppsala-Lund)vill ha o har alltid fått köttet kokt helt o uppskuret i skivor vid serveringen.Såsen serveras till.Min man (från Göteborg)vill ha köttet i bitar i såsen,så som du tillagar det.
Är detta regionala skillnader eller är det bara tycke o smak?
4998
Varför ska man marinera kött?
Jo, för att marinadtillverkarna ska tjäna pengar på vår okunnighet. ;D
-Är du rädd att köttet ska torka ut?Slå in det i plastfolie.
-Är du rädd att köttet ska bli torrt under tillagningen?Köp ett marmorerat  kött o tillaga skonsamt.
-Är du rädd att köttet ska bli segt?Köp ett mört kött från början,försök inte laborera med skosulor o dyra exotiska frukter.
-Tror du att ju längre du låter ett kött ligga i marinad desto mörare blir det?Det är köttets egna enzymer (och tiden)som sköter mörningen, inte den dyra marinaden.Låt köttet ligga kvar i sin plastpåse.
-Tror du att du får ett smakrikt kött av marinering?Glöm det,vattnet i köttet o oljan(oftast)i marinaden "gifter "sig inte o smaken tränger alltså inte in i köttet.
Vill du ha smak på köttet är glazen en bättre produkt än marinaden eller vad som helst annat som man smetar på efter stekning/grillning.
Dessutom,varför kan inte kött få smaka kött?Jag tycker inte det smakar äckligt.Man eftersträvar ju ofta en tårta-på-tårtaeffekt med marinader;man använder rödvin(som man ändå dricker till maten) vitlök (man äter vitlökssmör till) lök(har man i salladen)osv
Är man så illa tvungen att steka/grilla en skosula så koka den nästan klar innan du lägger den i stekpannan/på grillen.Ett vettigare alternativ än dyra o meningslösa marinader.

Annonser

Powered by EzPortal