Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Fredrik Goldhahn

181
Hej Agne...eh?....Agneta! =)

Jag brukar koka ribbor för att få dem så där härligt möra och fina. Rosta rotsaker (gul lök/morot/rotselleri/palsternacka och några hela vitlökar som du delar på mitten), Kryddor (lagerblad/timjan/vit el. svartpeppar/röda kryddor; chili/paprika/cayenne, salt...allt är beroende på vad du ska göra med dem, eller vilken smak du är ute efter...vill man ha asiatiskt stuk kör man det kryddspektrat), på med vatten och Liquid Smoke för att få en lätt rökig touch. Låt koka upp. I med ribborna och se till att vattnet täcker. Koka på svag värme tills köttet nästan lossnar. Upp i en större plåt. På med tex Creole Seasoning och Tiger Sauce som får dra in om man vill ha dom "hotta". Låt kallna. Skär upp ribborna, pensla ev med ytterligare glaze om man vill ha ännu mer smak och griljera av i ugnen på hög värme, så får du kryddiga, möra (som lossnar lätt från benet) och goda ribbor med schysst yta dessutom.

Hederliga svenska tjocka revbenspjäll kan med fördel kokas också. Vi kokar för lite råvaror. Långkok? Vem "hinner med" sånt nu för tiden? (långkok som är en av de minst tidskrävande tillagningsmetoderna...)
182
Har ni en abu-rök så testa att göra egen rökolja. Placera bara en liten skål med olja i röken och puffa på. Är perfekt när man vill smaksätta färser, såser...whatever.

Annars har jag mest använt Liquid Smoke när jag kokar spareribs...och Try Me sortimentet är riktigt bra. Hade privilegiet att vara med på en av de första Cajun-krogarna i Sverige för länge sedan och träffade Annika och Steve som hade (har) agenturen på Try Me mfl. Cajun Cooking är grymt! En kväll hade vi uppträdande av Suede Zydeco (Steve's band) och mitt under brinnande service fick man älga ut och spela tvättbräda i kockkläder med bandet på låten "Mamou Lafayette" inför en fullsatt restaurang  ;D helt galet roligt...
183
Schyssta grejjer! Chokoholic som man är blev man riktigt intresserad av de sista ingredienserna på listan. Verkar som du har många goda stunder att se fram emot...

Använd tryffeloljan sparsamt...tar den överhanden är det inget vidare. En tryffelvineagrette funkar alltid om den är rätt balanserad på sallad. Blair's Death Rain Chipotle...smakar det som det låter är det s-t-a-r-k-t...lol

Skriv gärna och berätta om chokladen...ska "genast" söka upp en butik här i LKPG som har en hel del för att se om dessa finns där.

Allt gott!
184
Det här är en intressant fråga. Jag har som professionell matlagare och kökschef tjatat till mig ett ingående studiebesök på Swedish Meats en gång. Jag tog med mig alla kockar och åkte dit för att vi stod i valet att välja svenskt vs sydamerikanskt nötkött. Alla som vill ha en ingående rapport är välkomna att höra av sig. Vi kan kort konstatera att jag inte efter detta besök känner någon högre tilltro till den svenska modellen av "god djurhållning" eller kvalitetssäkringen av framför allt svenskt nötkött.

Jag vill inte trampa "köttproducenterna" på tårna, men det vi håller på med är förkastligt.

Nötkött från Sydamerika vs Svenskt? Jag inbillar mig att de har det bättre. Inte bara ett bättre klimat men också en tillvaro innan slakt som på många sätt är överlägsen den vi har i Sverige, bla utan långa adrenalinsfyllda transporter.

Förespråkare för regional matkultur som man är är det en ständig konflikt. En konflikt i att veta hur vi behandlar våra djur och vetskapen att de kanske hade det bättre i ex Sydamerika i valet av köttleverantör. OM det var möjligt skulle all restaurangverksamhet och butikkedjor bygga på inköpskanaler som "kryddburken" pratar om. Gårdsslakterier med idylliskt betande familjer av tex nötkreatur som vandrar genom det svenska ängslandskapet. Tyvärr har vi själva sett till att det ser ut som det gör idag.

Det som lämnat det tydligaste avtrycket i vårt besök på slakteriet är när vår guide meddelar att vi inte får se själva slakten pga att "många har svårt med att förstå att det ena stunden är ett levande djur, andra stunden en produkt". De kunde inte haft en mer fel gäst än mig. För mig är; och förblir, det jag tillagar ett djur, från filé till färdig rätt på din tallrik.

Och det är; enligt min mening, det viktigaste som vi har tappat på vägen; respekten för det levande.
185
Hej Andreas,

Angående namnet eventkock.se: Företaget Mat & Idé etablerades 1998, eventkock är namnet på vår cateringverksamhet och eventkock.se; som startade 2005, är webbutiken där vi säljer kockknivar & köksredskap. Det rör sig således om ett flertal inriktningar i en större affärsidé där namnet "eventkock" har en betydande roll.

Till dina frågor: Vi har fler våtstenar i vårt sortiment än de du nämnde. Global har ett flertal stenar med kornighet från grov #120 till superfin #5000 under "Global/ Skärpa" på hemsidan. Porsche's sten har en kornighet på #800 och Wüsthof's sten är dubbelsidig med #400 och #2000. Observera att all kornighet anges efter Japansk Industristandard, JIP.

När det gäller måtten och framför allt tjockleken så varierar det från de olika varumärkena, vilket följdaktligen även kan påverka priset. 6 x 16 cm ca brukar vara ett standardmått och tjockleken varierar från 5 mm till 24 mm.

Det här med verktyg för skärpa kan vara en djungel; det är olika typer av skärpstål, diamant, keramiska stavar, handslipar, våtstenar och kornighet, egenskaper och användarvänlighet som spelar in på vad våra kunder kan vara ute efter. Vi tittar på en lättnavigerad modell med rekommendationer och allmänna råd, för som det är idag är det aningen rörigt i den här kategorin på hemsidan, vilket vi är medvetna om.

Vi finns alltid till hands för att svara på frågor och ge råd i våra kunders val av slipverktyg. Maila mig direkt på fredrik@eventkock.se eller ring 0736 - 320 777 så hjälper jag mer än gärna till.
186
Kockknivar & köksredskap, köksartiklar & husgeråd.

2005 startade eventkock.se; en butik på nätet för matlagningsintresserade och matproffs. Sedan dess har det hänt; och händer, mycket. Idag har vi ett brett utbud välkända varumärken av kockknivar; Global, Kai Shun, Wüsthof, Satake, Tamahagane, Tojiro, Kyocera, MAC, Porsche 301 och Haiku från Chroma, Franz Güde och Sagaforms EDGE.

Idén är att oavsett din nivå på kunskap ska du hitta en kniv som passar just dig hos oss. Idén är också att vässa vårt sortiment ytterligare i framtiden.

Vet du inte vilken kniv du ska köpa? Vi har en knivskola på vår hemsida ifall du behöver mer information, råd och tips i valet av kockkniv. Tveka heller inte att maila eller ringa oss med alla tänkbara frågor; vi hjälper mer än gärna till.

Inte bara kockknivar

eventkock.se finns allt du behöver för att gå på egna matäventyr. Kastruller, stekpannor, köksredskap, tableware, smarta gadgets och tillbehör från bla Jamie Oliver by Tefal, Nigella Lawson Living Kitchen, Sagaform, Fusionbrands, Arc, Zassenhaus, William Levene, Peel Appeal. Vi letar ständigt efter nya snygga, funktionella och roliga produkter; saknar du något eller har sett en speciell produkt är du välkommen att kontakta oss. Vi belönar användbara tips.

I den här tråden besvarar vi även alla era frågor om våra produkter.

Välkommen in i butiken: www.eventkock.se och ha en underbar dag,

Fredrik Goldhahn, ägare av eventkock.se


187
Att knivar kan få missfärgningar av ex syror, att brunrost uppstår när stålet är blött under en längre tid och helst ligger mot en annan metallyta osv är inte det minsta konstigt. Vissa av dessa tester känns ungefär lika meningslösa som att ta reda på om en bil går sönder om man kör in den i en bergsvägg.

Jag skulle vilja se ett test som fokuserar på de bra egenskaperna, användarvänligheten. Naturligtvis bör man skriva om brister och fel, men de bör vara konstruktivt beskrivna, DN's artikel tex har grova fel när det gäller ren fakta.
188
Alla har vi favorit-gadgets i köket antar jag...vilket är ditt "viktigaste" köksredskap och varför?
189
Citat från: elka skrivet 2007-07-10 16:03
Någon som har en film eller länk som detalj visar hur ett skärpstål ska dras?


http://www.wuesthof.de/database/images/beispiel-schaerfen-wetzen.gif
190
De viktigaste sakerna att komma ihåg vid bryning/ stålning av knivar är slipvinkel, slipvinkel och slipvinkel och att all bryning går från grövre till finare. Kornigheten anges oftast som grov, medium, fin och superfin när det gäller våtstenar; ibland med färg där vit är grov, orange är medium och rosa är fin/superfin. Stavsbrynen har en liknande skala. Stål, porslin/keramiska stavar...handslipar (rekommenderas om man är osäker eller fler som använder samma knivar...)...det är en djungel! =)

[Andreas klippte bort de google-sökord skribenten tipsade om eftersom de leder till skribentens egna butik.]
191
Gjutjärn är det bästa...även om det är tungt och otympligt att arbeta med så håller det i evighet och har en oöverträffad ledningsförmåga av värme...och riktigt hög värme, utan att ytan skadas...

För mig är non-stick stekpannor förbrukningsvaror, alla non-stick släpper för eller senare när man jobbar professionellt och då blir det mer en fråga om hur bekväma pannorna är att arbeta med, hur de ligger i handen, utformningen etc


192
Tyvärr så fokuserar det svenska testet i DN på rena felaktigheter som "Att dyra, rostfria knivar rostar, om de inte sköts minutiöst, kan också bli en obehaglig överraskning." Det finns inga rostfria knivar...

Tycker nog att Smartson's test som utgår från hur knivarna är att arbeta med är det som verkar bäst för konsument.

[Andreas klippte bort de google-sökord skribenten tipsade om eftersom de leder till skribentens egna butik.]

Annonser

Powered by EzPortal