I ett annat inlägg[1] nämnde Agnetasch att hon brukar frysa kålrot. Detta gjorde mig nyfiken rent allmänt på infrysning av rotsaker. I butikerna är ju frysdiskarna fulla av diverse grönsaksblandningar och man kan t.o.m. hitta fryst färskpotatis.
Vad har ni för erfarenheter av att frysa grönsaker och rotsaker? Vilka blir bra respektive mindre bra? Ska man förvälla först? Hela eller i bitar?
[1] http://matforum.nu/index.php?topic=2372.msg23931;topicseen#msg23931
Jag frös in hackade tomater i fryspåsar i höstas. Fungerar bra att använda i stället för krossade tomater men absolut inte i sallad eller så.
Som sagt; kålrot går bra. Likaså rotselleri o palsternacka. Små bitar o gärna styckfrysta så man kan ta vad man behöver.
Blomkål; om det räcker med ett halvt huvud till middagen fryser jag resten i småbuketter.
Paprika i bitar o i halvor (passar på när paprikan är billig)
Förväller aldrig någonting.
Ger mig aldrig på potatis. I nödfall potatismos.
Tänkte ge lite tips på sådana grönsaker som jag brukar frysa in och det fungerar jättebra. Selleriblast i cm-bitar, purjolök i skivor både det gröna o vita, grönkål klippt i små bitar, färsk pepparrot och färsk ingefära.
Och de allra flesta grönsaker som man fryser skall blancheras på något sätt (vatten, ånga eller i mikrovågsugn), för att stoppa alla enzymaktiviteter.
http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html
https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/freezing/the-science-of-freezing-foods/
https://www.thespruce.com/blanching-vegetables-before-freezing-1327660
Även alla kommersiellt frysta grönsaker blancheras givetvis innan de fryses t ex gröna ärtor:
https://www.hd.se/2009-06-27/artsasongen-ar-igang