Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Hasse skrivet 2009-01-05 18:21

Titel: Frysa rotsaker och grönsaker
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-01-05 18:21
I ett annat inlägg[1] nämnde Agnetasch att hon brukar frysa kålrot. Detta gjorde mig nyfiken rent allmänt på infrysning av rotsaker. I butikerna är ju frysdiskarna fulla av diverse grönsaksblandningar och man kan t.o.m. hitta fryst färskpotatis.

Vad har ni för erfarenheter av att frysa grönsaker och rotsaker? Vilka blir bra respektive mindre bra? Ska man förvälla först? Hela eller i bitar?



[1] http://matforum.nu/index.php?topic=2372.msg23931;topicseen#msg23931
Titel: SV: Frysa rotsaker och grönsaker
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-01-05 19:04
Jag frös in hackade tomater i fryspåsar i höstas. Fungerar bra att använda i stället för krossade tomater men absolut inte i sallad eller så.
Titel: SV: Frysa rotsaker och grönsaker
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-06 09:01
Som sagt; kålrot går bra. Likaså rotselleri o palsternacka. Små bitar o gärna styckfrysta så man kan ta vad man behöver.
Blomkål; om det räcker med ett halvt huvud till middagen fryser jag resten i småbuketter.
Paprika i bitar o i halvor (passar på när paprikan är billig)
Förväller aldrig någonting.

Ger mig aldrig på potatis. I nödfall potatismos.
Titel: SV: Frysa rotsaker och grönsaker
Skrivet av: Gerd Sjöberg skrivet 2017-10-01 17:47
Tänkte ge lite tips på sådana grönsaker som jag brukar frysa in och det fungerar jättebra. Selleriblast i cm-bitar, purjolök i skivor både det gröna o vita, grönkål klippt i små bitar, färsk pepparrot och färsk ingefära.
Titel: SV: Frysa rotsaker och grönsaker
Skrivet av: kurt skrivet 2017-10-04 13:31
Och de allra flesta grönsaker som man fryser skall blancheras på något sätt (vatten, ånga eller i mikrovågsugn), för att stoppa alla enzymaktiviteter.


http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html
https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/freezing/the-science-of-freezing-foods/
https://www.thespruce.com/blanching-vegetables-before-freezing-1327660

Även alla kommersiellt frysta grönsaker blancheras givetvis innan de fryses t ex gröna ärtor:

https://www.hd.se/2009-06-27/artsasongen-ar-igang