2024-03-28 09:47


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av lmannheimer
 - 2014-12-21 17:27
Jag utgick också ifrån Martin Johanssons recept på vörtbröd, fast från ett något nyare blogginlägg: http://paindemartin.se/2012/12/lucka-7-julens-viktigaste-brod/

Jag hittade flytande vörtextrakt på Cajsa Warg på Renstiernas gata i Stockholm, de hade mängder kvar när jag var där för någon vecka sedan.

Hittar man inte vörtextrakt finns det också flera alternativ, bland annat:

  • Byta ut vattnet i degen till julmust och öl.

  • Koka ner svagdricka/öl

  • Köpa färdig vörtmix (finns flera olika märken)

Skrivet av Pär Andersson
 - 2014-12-20 18:58
Hej! Det man kan göra om man har tid och lust är att koka egen vört. Det gjorde jag (http://www.bakahemma.com/wordpress/2011/12/14/nu-kokar-vi-vort/). Vört är ju ingen krydda i sig utan det genol kokning reducerade resultatet av kokning, filtrering och reducering av kornmalt - ljus eller mörk.

/Pär
Skrivet av Björn Kempel
 - 2012-12-16 11:28
Min mormor bakade vörtbröd och jag förutsätter att vörten kom ifrån deras eget bryggeri i Kristianstad. Själv höll jag på i flera år att experimentera med porter m.m. Jag hittade vört hos Spendrups bryggeri i Vårby söder om Stockholm. Jag åkte dit varje år och hämtade 2st 5litersdunkar. Körde till bryggeriets leveransingång. Prata med vakten som talar om hur du skall köra inom området. Där går man upp för en trappa och kommer in där cisternerna finns och ber att få så mycket vört du vill ha. Då kostade det inget. Jag började faktiskt att hämta vört hos Pripps under många år före Spendrupstiden.

Vörten kokte jag ihop till, vill jag minnas, 40%. Enligt recept jag sett kokar man ihop det till 30%. Det måste väl vara vörtens styrka som bestämmer. Hoppas du hittar vört. Jag skall baka vörtbröd i år, men inte enligt vårt eget recept. Skall försöka göra vört själv om jag kan.
Skrivet av webguide
 - 2012-10-24 07:07
Roffekocks bageritips funkar bra, jag har köpt surdeg av bageriet på Maxi här i Nacka och vört lär också gå bra att köpa, även om jag inte har frågat dem om just det.
Skrivet av Hasse
 - 2012-10-23 17:08
Att nämna ett företagsnamn behöver inte vara reklam enligt Matforums regler. Om man själv är företagare ska man vara extra försiktig, men ett inlägg som Annas ovan är i sin ordning. Jag citerar Matforums regel 3a:

"Saklig information om dina egna produkter eller tjänster kan vara tillåtet om det är föranlett av en pågående diskussion eller konkret fråga, men du får aldrig uppmana någon att handla av ditt företag, eller ens att kontakta dig."
Skrivet av Hankki
 - 2012-10-23 13:30
Citat från: Anna Kröss skrivet 2012-10-23 08:18

Edit: Lätt redigerad av Hasse för att inte bli reklam.


Butiken med tre bokstäver och nöjesfältet med åtta är väl också reklam?
Skrivet av Anna Kröss
 - 2012-10-23 08:18
Flytande vört hittar ni i "baka hemma"-sortimentet intill bageriet på ICA Focus (Mittemot Liseberg).
Anna

Edit: Lätt redigerad av Hasse för att inte bli reklam.
Skrivet av Marianne Gillberg
 - 2011-12-20 21:22
Vört kan köpas på bryggerier. t.ex. Ahlafors  ( kan bara köpas i dunk) dessvärre måste vörten frysas om inte allt används. (Färskvara)
Det bästa är att köpa på Carlsbergs bryggeri Falkenberg. De säljer i petflaskor om 14 dl.
Kostnaden i år var 40 kr / flaska. Pengarna går till personalens julfirande.
Ett måste så här i jultid!
Skrivet av anita
 - 2011-12-10 20:23
ICA FOKUS vid valhallabadet har flytande vört var där och köpte idag.
Skrivet av Per
 - 2011-12-09 14:18
Vörtextrakt köper man på Eter- & Essencefabriken i Stockholm. De skickar görna. Jag gör av med tre små flaskor varje år.

Gör ett besök i butiken om ni kommer till Sthlm, det är som ett gammalt apotek.
Skrivet av Per-Erik
 - 2011-12-06 13:09
Citat från: magnus skrivet 2011-12-05 19:21
Hej PerErik, har du någon uppfattning om hur stora mängder man behöver för att göra en liten del egen vört?


Jag brukar använda ca 5 kg till 20l öl vilket borde ge ca  3hg malt till 1l (grön) vört.
Frågan är om man vill ha grön vört eller om man även vill ha med humle beskan, stamvört.

I sådant fall så kan man köpa lite humle och koka... och varför inte köra vidare och jäsa till julöl istället om man kommit så långt... :)

En bra mellan väg borde vara att ta en porter och söta upp med lite socker för att kompensera det bort jästa sockret.





Skrivet av Krista
 - 2011-12-06 09:48
Vört kan man få från bryggerier om man råkar bo nära ett sånt, jag vet flera stycken som hämtat det där.
Skrivet av magnus
 - 2011-12-05 19:21
Citat från: Per-Erik skrivet 2008-12-26 21:12
Man kan annars gå till någon öl och vin butik för hembryggeri och köpa lite krossad malt.
Välj ett halvmörkt malt.
Blanda malten med 65-70 gradigt vatten och låt stå i en timme (mäskning).
Sila därefter bort malten och koka upp.
Då har du fått en helt egen vört som du kan välja hur mycket du vill koncentrera genom att koka bort vätska.


Hej PerErik, har du någon uppfattning om hur stora mängder man behöver för att göra en liten del egen vört?
Skrivet av GUNSAN.S
 - 2011-11-26 18:04
Sökte efter vört/malt för att slippa Santa Marias förkryddade påsmix, smakar alldeles för mycket av fänkål och anis. Tack än en gång ni alla som på en min löste mitt problem för årets julbak,
ni är väldans kunniga och skall ha ett stort tack!! God Jul på er alla!
Skrivet av Per-Erik
 - 2008-12-31 16:04
Andreas: Jag tror det finns minst två betydelser av mäsk, en vid sprit tillverkning och en vid öl.
Vid öl så är mäsken (mash),mäskningen, malt och vatten blandat som en gröt, se engelska
wikipedia "mash". När mäsken silats och kokats och jästs så kallas det öl. :)
Vid sprit tillverkning så är det den jäsande/jästa mellan produkten vid tillverkning av sprit.
(Mäsk kallas ju även den fisk gegga som fiskare brukar slänga ut för att locka fisk...)


Annonser

Powered by EzPortal