Någon som provat laga blodpudding från grunden?

Startat av Andreas, 2008-03-04 09:46

Föregående ämne - Nästa ämne

agnetasch

Som nybliven, stolt ägare till Tore Wretmans "Svensk husmanskost" (tack Anne) kan jag bidra lite till blodpudding-debatten. Så här skriver han om blodpudding:
"Den första dagen en ångande varm svart pudding, ett par dagar senare resten uppstekt i skivor. Den nu uppväxande generationen får tyvärr inte uppleva annat än den uppstekta fabrikspuddingen. Den som strängt taget är restmat"
Sedan följer ett i stort sett "Mannerström"-recept; blod,rågmjöl,späcktärningar men med äppeltärningar i stället för äppeljuice.
Det intressanta är att det finns även ett recept på blodkorv, Hagdahls faktiskt, som bara innehåller blod,ister,lök o grädde. Denna malda massa stoppar man i fjälster o kokar. Innan serveringen halstras korven.

Andreas

Tobias, Cohen: Hade det funnits stora späckbitar i köpespuddingen hade väl ingen velat ha den, allt ska ju vara som filé nuförtiden. Men sen är förstås frågan om den färdiga ens innehåller späck..?

Apropå späck: ingen annan som vet var man hittar späck i butiken?

Agneta: Det var intressant så med andra ord finns det många uppfattningar om hur blodpudding och blodkorv skall lagas samt att varianterna är ganska lika. Anger Wretman några speciella tillbehör till blodkorven eller är det samma som de vanliga till blodpudding, dvs fläsk & bacon?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Tillbehör till nylagad blodpudding; skirat smör o lingon. Till uppstekt; lingon eller stekta äppelskivor.
Stekt fläsk var en lyx man mycket sällan fick till blodpudding i min barndom, det var ju att tvesovla; två kötträtter!Bacon kommer jag inte ens ihåg att det fanns. Det är nu i vår kött-täta tid vi anser att bacon är ett måste till blodpudding, man skulle kanske prova med lite närodlade, stekta äppelskivor istället.

Andreas

Ja lingonsylt, äppelskivor och bacon är jättegott till blodpudding! (Bacon kan man väl unna sig, svin är ju ändå bättre för miljön än nöt och dessutom är bacon smakrikt så det krävs egentligen inte några större mängder.)

Men nu undrade jag ju mest över vad vännen Wretman rekommenderar för tillbehör till blodkorv..?
Den som inte frågar får inga svar.

Cohen

Angående blodkorv/boldpudding:

Sökte lite på internet och hittade innehållsförteckningar på färdig blodkorv och blodpudding från Geas -

Boldkorv:
Vatten, rågmjöl, vetemjöl, nöttalg, socker, blodpulver av nöt och gris, fett fläsk, russin, sirap, äppelmos, koksalt, kryddor och potatisfiber. Konserveringsmedel E250.

Boldpudding:
Vatten, rågmjöl, vetemjöl, nöttalg, blodpulver av nöt och gris, socker, fett fläsk, koksalt, kryddor, svålprotein, potatisfiber. Konserveringsmedel E 250.

Blodkorven tycks innehålla mer sötsaker; russin, sirap och äppelmos. Kanske det som ger upphov till den annorlunda smaken. De såkallade svålbitarna är så alltså förmodligen russin. Tänk så fel man kan ha! Så, mysteriet löst!

http://www.atriacharkodeli.se/sortiment/sortiment_efter_varumarke?item_id=122

Mimmi

Jag tycker det är gott med potatismos till blodpuddingen, då får man också poäng i klimatsmartmatjakten.... ;)

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-03-13 20:15Men nu undrade jag ju mest över vad vännen Wretman rekommenderar för tillbehör till blodkorv..?
Tyvärr nämndes inget tillbehör till blodkorven, men tittar man på våra grannländer kan man få lite tips:

Andreas

Mimmi: Mos till blodpuddingen, skojar du eller? ??? Har du sås också till då?

Agneta: Soppa med blodkorv, det var nåt nytt, är det nåt slags ärtsoppa?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Det är nog en pumpasoppa, helt rätt alltså att ha blodkorv i den vid Halloween ;D

bryggens

Hittade ett gammalt recept på blodpudding:
5dl blod (svinblod)
3dlsvagdricka
2msk sirap
3-4 kkp grovt rågmjöl
3msk fint hackad njurtalg
1/2 tsk vitpeppar
1tsk ingefära
1msk salt
1/2 tsk mejram
1 stor rödlök
1 msk flottyr
detta var ingredienserna, är någon intresserad kan jag skriva ner huru man göro.

Mimmi

Närå, jag äter potatismos ibland till blodpuddingen, det har barnen lärt mig. Det blir bara sovel, sögel på tallriken annars menar de. Aha, dom kanske inte gillar blodpuddingen medan mos var en favvo. Jag har för mig de fick blodbudding och potatisbullar samtidigt, till lunch i skolan. Liknande kombi alltså !!

bryggens: Kommer ditt recept från Hemmets kokbok, skulle själv kika efter recept i den gamla godingen och såg att recepten var identiska. :)

Om någon känner sig sugen på Makaronirand med njurstuvning så säg bara till..... ;)

agnetasch


bryggens


Mimmi

Min är tryckt 1939 och har varit i min mans farmors ägo. En riktig skatt!!

Makaronirand det lät så kreativ, har inte hört talas om ngt liknande. Man gör en makaronipudding i form med hål i mitten och fyller sen med njurstuvning. Nä, kombinationen tilltalar inte mig heller.
Du kan få receptet på njurstuvningen enbart! :)

Mimmi

Efter allt prat om Blodpudding har jag nu gjort slag i saken och köpt en bit, från min favorit Bergqvist Chark i Torsby (0560-10031) Innehållsförteckningen lyder:
Nötblod 31g, nötfett 9g, fläskbiprodukter 9g, späck 5g, rågmjöl, socker, skorpmjöl, E 250, kryddor.

Gott var det men nästa gång blir det från grunden.

djohansson

Jag har en massa lingon i kylen och ett helt gäng lite syrliga, relativt nyskördade, äpplen i källaren. Dessutom lyckades jag äntligen gräva upp några bra pastejformar, så alla tecken pekar åt att det är dags att för första gången laga hemlagad blodpudding.

Jag hittade den här tråden, men det verkar inte som att någon av medlemmarna faktiskt tog och lagade den (en verkar ha gjort det, men inte i "modern" tid). Jag behöver lite praktiska tips nämligen, t.ex. var man enklast får tag i späck och grisblod. Är det bara att be ICA beställa hem lite?

Tobias

Jag gjorde faktiskt. Vet inte varför jag inte rapporterade om det i tråden. Nu är det ett par år sen och minnet sviktar, men jag minns att jag hittade späcket och blodet i frysen på Coop Forum. Gå runt i lite olika större butiker i din närhet och kolla eller be dem beställa hem. Borde väl inte vara helt omöjligt.

djohansson

Coolt. Blev resultatet lyckat? Har du några tips att ge? Gjorde du några misstag som, med facit i hand, är lätta att undvika?

Tobias

Det är det som är så synd att jag inte kommer ihåg riktigt. Jag minns att det var något som jag inte var helt nöjd med. Tror det möjligen var att konsistensen inte var lika len och stabil som köpepudding (som jag är van vid) och jag hade för stora späckbitar (halv cm kanske). Men på det hela taget så smakade det bra, men det är mycket jobb för en så pass simpel maträtt.

djohansson

Hade du späckbitar som var 0,5 cm eller var de 0,5 cm för stora?

Jag ska se till att provsteka smeten innan för att kontrollera att den blir tillräckligt fast.

Nu har jag i vart fall bett ICA att beställa hem grejerna. 30 kr/kg för blodet, och samma kilopris för späcket (så jag lägger en tia extra och lyxar till det med ett halvt kilo späck, så att jag har lite extra att steka i nu när det ändå är smörbrist i landet).

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal